Χρώματα και ζωντάνια στους τοίχους της Πάτρας

Χρώματα και ζωντάνια στους τοίχους της Πάτρας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η πλατεία Αγίου Γεωργίου να είναι το πιο γνωστό τοπόσημο στο κέντρο της Πάτρας, αλλά μόλις 2 χλμ. μακριά, η πλατεία Επτανήσου κλέβει, το τελευταίο διάστημα, τις εντυπώσεις. Εδώ και περίπου έναν χρόνο, η μικρή πλατεία έχει μεταμορφωθεί, με ένα ενδιαφέρον συμμετοχικό πείραμα από την ομάδα «Αστικά Κοινά» και ο γκρίζος και εγκαταλελειμμένος δημόσιος χώρος έχει αποκτήσει ζωντανά χρώματα και παιχνίδια για τα παιδιά της γειτονιάς.

Πριν από μερικές ημέρες η παρέα των παιδιών απέκτησε έναν ακόμη «φίλο», λίγο μεγαλύτερο σε μέγεθος. Πρόκειται για την τοιχογραφία που σχεδίασε ο καλλιτέχνης Jay Kaes στο πλαίσιο του 5ου ArtWalk, του Διεθνούς Street Art Festival που διοργανώνεται με συνέπεια κάθε καλοκαίρι στην Πάτρα. Το mural, όπως είναι ο όρος που περιγράφει την τοιχογραφία αυτής της κλίμακας, απεικονίζει ένα παιδί με χρωματιστά ρούχα, που κοιτάζει τα υπόλοιπα παιδιά της γειτονιάς και καλύπτει τον τυφλό, αδιάφορο τοίχο μιας πολυώροφης πολυκατοικίας.

«Ολοι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ ενδιαφέρονται για το ευρύτερο αστικό περιβάλλον. Τους παρέχουμε στοιχεία για κάθε συνοικία και ενσωματώνονται σε αυτή», μας λέει ο καλλιτέχνης και υπεύθυνος του φεστιβάλ Κλεομένης Κωστόπουλος, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες ολοκλήρωσε το δικό του mural, που απεικονίζει τη Μελίνα Μερκούρη.

Το ArtWalk προσπαθεί κάθε χρόνο να υλοποιεί περίπου δέκα τοιχογραφίες, καλώντας Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται σε αυτό το απαιτητικό πεδίο. Μέχρι σήμερα, 34 τοιχογραφίες κοσμούν σημεία μέσα στην πόλη και σε λίγα χρόνια, προσθέτει ο κ. Κωστόπουλος, η Πάτρα θα είναι η πόλη με τα περισσότερα murals στην Ευρώπη. «Τα έργα δημιουργούν μια άλλη σχέση εξοικείωσης και έναν διάλογο των κατοίκων με τον δημόσιο χώρο» σημειώνει ο ίδιος, ενώ επισημαίνει και τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του εγχειρήματος, καθώς οι τοιχογραφίες έχουν γίνει πόλος έλξης επισκεπτών και θέμα αστικών ξεναγήσεων.

Η τοιχογραφία του Jay Kaes είναι η τρίτη κατά σειράν που αποκαλύπτεται για φέτος. Η επιδημία πήγε δύο μήνες πίσω τη διοργάνωση του φεστιβάλ, αλλά μέχρι τώρα πραγματοποιείται κανονικά, καθώς δεν υπάρχει ούτως ή άλλως συνάθροιση κοινού. Οι καλλιτέχνες ετοιμάζουν και ορισμένα επετειακά έργα, όπως τις φιγούρες των Αλμπερτ Αϊνστάιν και Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και μια τοιχογραφία με αφορμή τα 75 χρόνια από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή