Ρώμη: Τα εμβληματικά πεύκα «ομπρέλες» της Αιώνιας Πόλης απειλούνται – και όχι μόνο από τα έντομα

Ρώμη: Τα εμβληματικά πεύκα «ομπρέλες» της Αιώνιας Πόλης απειλούνται – και όχι μόνο από τα έντομα

Tα εμβληματικά πεύκα «ομπρέλες» της Ρώμης εξαφανίζονται με ανησυχητικό ρυθμό

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λατρεύτηκαν από τους αρχαίους Ρωμαίους, υμνήθηκαν στην ιταλική μουσική και τέχνη, και εδώ και αιώνες «κοσμούν» με το σχηματισμένο πράσινό τους τον αστικό ορίζοντα της Αιώνιας Πόλης. 

Ωστόσο, τα εμβληματικά πεύκα «ομπρέλες» της Ρώμης εξαφανίζονται με ανησυχητικό ρυθμό, όχι μόνο εξαιτίας της προσβολής τους από ένα εξαιρετικά ολέθριο και μεταδοτικό παράσιτο, αλλά και, όπως καταγγέλλουν οι πολίτες, λόγω της ολιγωρίας των δημοτικών Αρχών. 

Ρώμη: Τα εμβληματικά πεύκα «ομπρέλες» της Αιώνιας Πόλης απειλούνται – και όχι μόνο από τα έντομα-1
Φωτ.: Shutterstock

«Βρίσκονται στις καρδιές, τις φωτογραφίες και τις αναμνήσεις όλων», λέει η Τζάκοπα Στιντσέλι, που μαζί με άλλους ακτιβιστές διαδηλώνει για τη διάσωση των θρυλικών δέντρων. 

Κάποιοι καταγγέλλουν πως η δημοτική Αρχή σπεύδει να κόψει αδιακρίτως τα δέντρα που έχουν πληγεί από το παράσιτο, παρότι πολλά από αυτά θα μπορούσαν να έχουν σωθεί με παρασιτοκτόνα, φροντίδα και άλλες ενέργειες.

Αν και ο ακριβής αριθμός των δέντρων που έχουν κοπεί δεν είναι σαφής, οι ακτιβιστές υποστηρίζουν πως τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κοπεί τουλάχιστον 4.000 δέντρα δυνητικά διασώσιμα, ενώ στρέμματα πευκοδάσους στα προάστια της Ρώμης έχουν καταστραφεί από το παράσιτο. 

Ρώμη: Τα εμβληματικά πεύκα «ομπρέλες» της Αιώνιας Πόλης απειλούνται – και όχι μόνο από τα έντομα-2
Φωτ.: Shutterstock

«Δεν ξέρω τι να κάνω, θέλω μόνο να κλάψω», λέει η Εβα Βιτόρια Καμερίνο, μία από τις διαδηλώτριες του Αυγούστου, στη θέα ενός πρόσφατα κομμένου δέντρου. 

Οι δημοτικές Αρχές αντιτείνουν ότι διενεργούν ειδικούς ελέγχους στα δέντρα, οι οποίοι δείχνουν πως δεν θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. 

Ενας άλλος διαδηλωτής, ο Αλεσάντρο Κρεμόνα Ουρμπάνι, καταγγέλλει ότι έχουν κοπεί εκατοντάδες δέντρα μόνο στη συνοικία Βιάλε Τριέστε. Μάλιστα, καταγράφει και χαρτογραφεί τα κομμένα δέντρα σε μια εφαρμογή, αιτούμενος να μάθει γιατί ξεριζώθηκαν.

Ρώμη: Τα εμβληματικά πεύκα «ομπρέλες» της Αιώνιας Πόλης απειλούνται – και όχι μόνο από τα έντομα-3
Φωτ.: Shutterstock

Οι ντόπιοι έχουν πλέον «υιοθετήσει» κάποια από τα δέντρα και τα φροντίζουν μόνοι τους ένα προς ένα. 

Τα πεύκα, που το φύλλωμά τους μοιάζει με ομπρέλα, «είναι τεράστιας σημασίας» στη Ρώμη από την αρχαιότητα, σημειώνει ο Κάρλο Μπλάσι, επιστημονικός διευθυντής του ερευνητικού κέντρου βιοποικιλότητας και βιωσιμότητας στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντζα της Ρώμης. 

Ρώμη: Τα εμβληματικά πεύκα «ομπρέλες» της Αιώνιας Πόλης απειλούνται – και όχι μόνο από τα έντομα-4
Φωτ.: Shutterstock

Για τους θαυμαστές τους τα πεύκα προσφέρουν σκιά, δροσιά, φίλτρο στη ρύπανση και καρπούς. Το ιδιαίτερο σχήμα του πρασίνου τους «ταιριάζει τέλεια στην ομορφιά της Ρώμης και στους τρούλους των καθεδρικών ναών της», εκτιμά η Φραντσέσκα Μαράντζελο, κάτοικος Ρώμης. 

Το έντομο που απειλεί το πεύκο (Pine tortoise scale) είναι ενδημικό της Βόρειας Αμερικής και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νάπολη της Ιταλίας το 2014. Εκτοτε έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, σαρώνοντας σαν «τσουνάμι» την ευρύτερη Ρώμη και μετατρέποντας τα πεύκα της σε
κάτισχνες καφέ σκιές.

Πηγή: New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή