Οι ευφάνταστοι «βανδαλισμοί»

Οι ευφάνταστοι «βανδαλισμοί»

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεξαρτήτως από το πόσο ενοχλείται ο καθένας από τον βανδαλισμό αγαλμάτων, οπωσδήποτε κάποιες μορφές «βανδαλισμού» είναι πιο ευφάνταστες, λιγότερο καταστροφικές και πιθανότατα πιο αποτελεσματικές ως μέσα διαμαρτυρίας από τις άλλες, αφού έχουν απήχηση σ’ ένα σαφώς μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Μόλις λίγες ώρες παρέμεινε στη θέση της η μεγάλων διαστάσεων προτομή του Εντουαρντ Σνόουντεν από απομίμηση μπρούντζου στο Fort Green του Μπρούκλιν, ενώ η Αστυνομία της Νέας Υόρκης διενεργεί έρευνα για τον εντοπισμό των «δραστών». Ωστόσο, πριν οι φύλακες του πάρκου προλάβουν να την απομακρύνουν, οι φωτογραφίες της είχαν ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου, αποσπώντας κυρίως θετικά σχόλια τόσο από τους περιοίκους όσο και από τους χρήστες του διαδικτύου. Αλλωστε, οι τρεις καλλιτέχνες, που αφιέρωσαν έναν ολόκληρο χρόνο στην προετοιμασία του εγχειρήματος, απλώς τοποθέτησαν το έργο τους σ’ ένα άδειο βάθρο, αφήνοντας άθικτο το παρακείμενο μνημείο στους νεκρούς της Αμερικανικής Επανάστασης. Ακόμα και η επιγραφή με το όνομα του Σνόουντεν αναρτήθηκε με ειδική κόλλα, ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς να αφήσει ίχνη. «Θα ήταν ασέβεια προς όσους μνημονεύονται εδώ να μην υμνήσουμε αυτούς που προστατεύουν τα ιδανικά, για τα οποία αγωνίστηκαν εκείνοι, όπως έκανε ο Εντουαρντ Σνόουντεν αποκαλύπτοντας τις παραβιάσεις δικαιωμάτων από τα προγράμματα παρακολούθησης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας» έγραψαν στο «μανιφέστο» τους.

Το απόγευμα της Δευτέρας, το βάθρο ήταν και πάλι άδειο, όμως μόλις σκοτείνιασε τη θέση της προτομής πήρε ένα ολόγραμμά της, δημιουργημένο από τα μέλη της ομάδας καλλιτεχνών και ακτιβιστών «Illuminator». Σχεδιασμένο ψηφιακά με βάση τις φωτογραφίες του αγάλματος, το φωτεινό αντίγραφο έδινε την εντύπωση πως το έργο είχε επιστρέψει στη θέση του. «Θεωρούμε πως, μολονότι το κράτος μπορεί να αφαιρεί τα υλικά αντικείμενα που εναντιώνονται στον απολυταρχισμό, οι πράξεις αντίστασης μένουν χαραγμένες στη συλλογική συνείδηση», αναφέρει η ανακοίνωση στο μπλογκ της ομάδας «Και η ελπίδα έγκειται στη διάδοση των πράξεων αντίστασης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή