«X Apartments», διαμερίσματα και ζωές σε κοινή θέα

«X Apartments», διαμερίσματα και ζωές σε κοινή θέα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιοι και πώς ζουν σε αυτή την πόλη; Ποια είναι η πραγματικότητα των ανθρώπων, γηγενών και μεταναστών, εύπορων και φτωχών, νεότερων και ηλικιωμένων πίσω από τους τοίχους των σπιτιών τους; Χωρίς διάθεση «εισβολής» αλλά μάλλον με την περιέργεια του περιηγητή και τον ρομαντισμό του καλλιτέχνη, το «X Apartments», δράση ενταγμένη στο Fast Forward Festival της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, προσκαλεί το κοινό σ’ έναν ιδιαίτερο περίπατο σε ιδιωτικούς χώρους της πόλης, από 21 έως 24/5.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται δημόσιοι χώροι που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, σπίτια που έγιναν χώροι εργασίας, διαμερίσματα της αντιπαροχής και μεσοπολεμικά κτίσματα. Ολα αυτά θα διαμορφωθούν με τρόπο σκηνικό από Ελληνες και ξένους σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές, αρχιτέκτονες, εικαστικούς, ηθοποιούς και χορογράφους για να φιλοξενήσουν τις περφόρμανς τους.

«Το Fast Forward στο σύνολό του προβάλλει, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για διάλογο με την πόλη. Στο πλαίσιο αυτό, το “X Apartments” αναθέτει απευθείας σε καλλιτέχνες να σχεδιάσουν έργα ειδικά για την Αθήνα, εναρμονισμένα με τους ιδιωτικούς της χώρους. Από την άλλη, είναι συναρπαστικό για τον θεατή να περπατά χτυπώντας κουδούνια, ανοίγοντας πόρτες και εξερευνώντας τελικά την καθημερινή πραγματικότητα, σε αντιπαραβολή μάλιστα με την ποιητική πραγματικότητα των καλλιτεχνικών έργων που θα παρακολουθεί παράλληλα», μας λέει σχετικά η εκ των επιμελητών του πρότζεκτ Κάτια Αρφαρά (συνεργάζεται με την Anna Multer και τον Πρόδρομο Τσινικόρη). Οι θεατές των «παραστάσεων» θα ξεκινούν σε ομάδες των δύο ατόμων κάθε 10 λεπτά, ακολουθώντας δύο προκαθορισμένες διαδρομές στις περιοχές των σταθμών «Μεταξουργείο» και «Αττική» αντίστοιχα.

Η συγκεκριμένη δράση, η οποία έχει ξεκινήσει από το 2002, περνώντας από διάφορες πόλεις του κόσμου όπως η Βηρυτός, το Γιοχάνεσμπουργκ και το Σάο Πάολο, έχει πάνω απ’ όλα σκοπό να επανεξετάσει τα νέα και υπό διαμόρφωση όρια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χώρου. Εκτός από τα διαμερίσματα των συμπολιτών μας, η εξερεύνηση επεκτείνεται σε κενούς χώρους, ημιτελείς οικοδομές και εφήμερες κατασκευές, διαμορφωμένες μερικές φορές οι τελευταίες με τη συνδρομή αστέγων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθαρίζει η κ. Αρφαρά, η σχέση του κοινού με τους ενοίκους των χώρων θα είναι ισότιμη, ενώ πάντα υπάρχει –και ενθαρρύνεται– το στοιχείο του τυχαίου, που μπορεί να προκύψει επιτόπου.

«Τα τελευταία χρόνια, λόγω των κοινωνικών-οικονομικών εξελίξεων και της κρίσης των δημοκρατικών θεσμών, εξελίσσεται παγκοσμίως μια στροφή της τέχνης μακριά από την αυτοαναφορικότητα, προς έναν πιο στενό διάλογο με την κοινωνία. Τα social works και η εν εξελίξει συζήτηση για τη λεγόμενη μεταδημοκρατία είναι ενταγμένα σε αυτή την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ρόλου της τέχνης», συμπληρώνει, δίνοντας ένα ευρύτερο στίγμα του πρότζεκτ, η επιμελήτρια του «X Apartments».

​​Οι διαδρομές διεξάγονται 4-8 μ.μ. Συμμετοχές μόνο άνω των 18 ετών ή άνω των 16 με συνοδεία. Σημεία εκκίνησης Δηληγιάννη 2 (Μεταξουργείο) και Λιοσίων 161 (Αττική) για τις δύο διαδρομές. Πληροφορίες στο 2130-178.036.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή