ΠΟΛΗ

Αχαρνών και Χέυδεν, εστία αναγέννησης

11--24
21--8
31--7
41--5
51--4
61--4

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες κατασκευής του νέου σχολείου στη γωνία των οδών Αχαρνών και Χέυδεν, κάτω από την πλατεία Βικτωρίας. Μία από τις πιο διάσημες και διαβόητες γωνίες των τελευταίων δεκαετιών θα λάμψει και πάλι, τουλάχιστον ως προς τις διατηρητέες όψεις, ενώ στο εσωτερικό θα στεγάσει σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις το 67ο Γενικό Λύκειο Αθηνών, το οποίο σήμερα στεγάζεται σε ενοικιασμένο κτίριο της οδού Αγίου Μελετίου.

Σήμερα, το εργοτάξιο παρουσιάζει εικόνα πλήρους ανάπτυξης, καθώς ο ανάδοχος (ΑΤΤΙΚΗ ΔΙΟΔΟΣ Α.Τ.Ε.) προχωράει το έργο για λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων, που είναι ιδιοκτήτης των ακινήτων. Με ξεναγό τον προϊστάμενο του Τμήματος Κατασκευών του Δήμου, πολιτικό μηχανικό κ. Γιώργο Αδαμόπουλο, και τους συνεργάτες του περιηγούμαι στο γιαπί και προσπαθώ να φανταστώ τις αίθουσες διδασκαλίας, τη βιβλιοθήκη, την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κ.λπ., εκεί όπου υπήρχαν τα σαλόνια και τα δωμάτια των αστικών κατοικιών του πρέσβεως Περικλή Αργυροπούλου (Χέυδεν 35) και του νομικού Μιλτιάδη Ράλλη (Αχαρνών 80). Η ημιτριώροφη οικία Αργυροπούλου, χτισμένη περί το 1920, ως ενιαία κατοικία, έχει περάσει στην ιστορία ως έδρα του Β’ Γυμνασίου Αθηνών (1930-1974, με διάλειμμα την περίοδο του πολέμου) αλλά και ως χώρος κατάληψης από το 1990 έως το 2013, μαζί με την παρακείμενη οικία Ράλλη (χτισμένη περί το 1914), που ήταν ακατοίκητη ήδη από τη δεκαετία του 1960. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ένας αγώνας δρόμου, ούτως ώστε το έργο να έχει εξασφαλίσει έως το τέλος του χρόνου το σύνολο της χρηματοδότησης από ΕΣΠΑ, ύψους 2.644.400 ευρώ, καθώς απαιτήθηκαν απαραίτητες τροποποιήσεις. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το νέο σχολείο θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2016.

Πέραν από το αντικειμενικό γεγονός της λειτουργίας ενός σύγχρονου σχολείου σε υψηλού επιπέδου περιβάλλον, το νέο κτίριο αναμένεται να βοηθήσει τη γύρω περιοχή. Από την ταράτσα της πρώην οικίας Αργυροπούλου (και πρώην Β’ Γυμνασίου) αγναντεύει κανείς το αρχιτεκτονικό απόθεμα της Αχαρνών και της Χέυδεν. Οι δυνατότητες συνολικής παρέμβασης στην περιοχή είναι σημαντικές. Το σχολείο θα ανοίξει έναν δρόμο.

Οι δύο παλιές οικίες ενοποιούνται σε ένα συγκρότημα διατηρώντας μόνο την πρόσοψη. Οπως μου εξηγεί ο κ. Γιώργος Αδαμόπουλος, έγινε λεπτομερής αποτύπωση όλων των ρυθμολογικών λεπτομερειών με ακρίβεια χιλιοστού. Με βάση αυτές τις αποτυπώσεις, λέει ο κ. Γ. Αδαμόπουλος, αναθεωρήθηκαν τα σχέδια των προσόψεων, ώστε να αποκατασταθούν κατά πιστή αναπαραγωγή των αυθεντικών ρυθμολογικών τους στοιχείων. Οι πρώτες μελέτες που είχε εκπονήσει ο ΟΣΚ (υπό δύσκολες τότε συνθήκες, καθώς δεν υπήρχε πρόσβαση στο κτίριο λόγω της κατάληψης) βελτιώθηκαν με νέες μελέτες.

Το 1974, ο ΟΣΚ είχε πρόθεση να κατεδαφίσει τα κτίρια και να χτίσει νέο συγκρότημα. Ευτυχώς το σχέδιο δεν προχώρησε και τα κτίρια κηρύχθηκαν διατηρητέα το 1987 μαζί με άλλα 26 κτίρια της περιοχής.