17 γραφεία νέων αρχιτεκτόνων μας υποδέχονται

17 γραφεία νέων αρχιτεκτόνων μας υποδέχονται

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναντηθήκαμε στο γραφείο του σπουδαίου αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα, ανάμεσα σε βουητό από εργασίες, πριονίδια, κόντρα πλακέ που έπαιρναν σχήμα, σημειώσεις, εικόνες από σχέδια και πρότζεκτ και αφίσες από το Arch Points, τη νέα αρχιτεκτονική διοργάνωση που ανοίγει στο κοινό 17 γραφεία νέων αρχιτεκτόνων στο κέντρο της Αθήνας. Στο μέσον του χώρου στήνεται ένα μεγάλο ξύλινο ταμπλό από το παιχνίδι που σκαρφίστηκαν η Θάλεια Νινιού, η Γεωργία Πουλοπούλου και η Δέσποινα Βουτέρη, με θέμα την έννοια της «διαφυγής», που αποτελεί την κοινή θεματική της τριήμερης διοργάνωσης.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι, αν όλα τα γραφεία έχουν ένα κοινό θέμα να παρουσιάσουν παράλληλα με τη δική τους δουλειά, θα δέσουν πιο εύκολα όλες οι εκδηλώσεις μεταξύ τους. Η έννοια της διαφυγής είναι για τον καθένα διαφορετική. Για άλλους μπορεί να είναι ένα παγκάκι στο πάρκο, ένα παράθυρο, μια συναυλία, η εξοχή. Δεν είναι απαραίτητα κάτι απαισιόδοξο. Θέλουμε να μείνει κάτι αισιόδοξο από τη διοργάνωση», λέει στην «Κ» η Δέσποινα Βουτέρη, αρχιτέκτονας και εγγονή του Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα. Στο γραφείο του αγαπημένου της παππού οι τρεις νέες αρχιτεκτόνισσες, μαζί με τον γραφίστα Θανάση Ευθυμίου και τον παραγωγό Κωνσταντίνο Σακκά, σχεδίασαν την πρωτότυπη διοργάνωση στα πρότυπα αντίστοιχων εκδηλώσεων που διοργανώνονται στη Γαλλία, προσθέτοντας και πέντε ειδικά σχεδιασμένες διαδρομές με αρχιτέκτονες-ξεναγούς που ενοποιούν τα διάσπαρτα γραφεία.

Ετσι, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα για μια διαφορετική ξενάγηση στις γειτονιές του Μεταξουργείου, του Ψυρρή και της Ομόνοιας μαθαίνοντας για την αλλαγή στις χρήσεις των κτιρίων του αθηναϊκού κέντρου, ενώ όσοι επιλέξουν τη διαδρομή Σύνταγμα – Παγκράτι θα διερευνήσουν τις μεταβολές του αστικού τοπίου περπατώντας μέσα από τον Εθνικό Κήπο και στη γέφυρα του Ιλισού. Στα Εξάρχεια θα αναλυθούν οι κοινωνικές δομές που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, στο Κολωνάκι θα μπει στο αρχιτεκτονικό μικροσκόπιο η αθηναϊκή πολυκατοικία και το πώς μπορεί να αποκτήσει νέα υπόσταση, ενώ στη διαδρομή Κουκάκι – Μετς, που θα ξεκινήσει από το Α΄ Νεκροταφείο, θα επιχειρηθεί μια διαφορετική ανάγνωση για τη σχέση του θανάτου και της πόλης και την απομάκρυνσή του από τα αστικά κέντρα. «Οι περίπατοι οδηγούν τους επισκέπτες στα γραφεία που βρίσκονται πάνω στη διαδρομή. Μοιάζουν με ένα ευχάριστο διάλειμμα για ξεκούραση και γνωριμία με τους νέους αρχιτέκτονες της πόλης και το έργο τους», σημειώνει η κ. Βουτέρη.

Οι αρχιτέκτονες που συμμετέχουν στη διοργάνωση είναι μεταξύ 30 και 40 ετών. Κοινά στοιχεία της γενιάς τους, όπως επισημαίνει η κ. Βουτέρη, είναι οι υψηλού επιπέδου σπουδές, η ενημέρωση και τα διεθνή ερεθίσματα, αλλά και οι συνεργασίες που προκύπτουν και λόγω της κρίσης. Αλλωστε, στη δράση παίρνουν μέρος 17 γραφεία και 51 επαγγελματίες, στοιχείο που φανερώνει την τάση της εποχής. «Ενα γραφείο αποτελείται πλέον από 3 ή 4 άτομα. Δεν υπάρχει το μονοπρόσωπο γραφείο, όπως παλιά. Προσωπικά, μου αρέσει, το αποτέλεσμα της δουλειάς είναι πιο ολοκληρωμένο», τονίζει. Μας δείχνει φωτογραφίες από την τελευταία δουλειά της ομάδας της, της 4Κ Architects, με την ανακαίνιση εσωτερικού χώρου για να συνδυάζει χώρο εργασίας και κατοικίας. Οι δουλειές για τους νέους αρχιτέκτονες, όπως μας λέει, αφορούν κυρίως ανακαινίσεις και μικρές παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια και στον δημόσιο χώρο. «Λόγω της κρίσης, οι κατασκευές είναι πολύ περιορισμένες. Μπορούν να γίνονται όμως αποτελεσματικές παρεμβάσεις πάνω στο δομημένο περιβάλλον, στις προσόψεις κτιρίων, για τον εξωραϊσμό τους», επισημαίνει.

Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι διακρίνεται ένα αυξημένο ενδιαφέρον του μη ειδικού κοινού για την αρχιτεκτονική, το οποίο πιστοποιείται και από τη μεγάλη προσέλευση που παρατηρείται σε αντίστοιχες διοργανώσεις. «Ο κόσμος έχει έρθει πιο κοντά στην αρχιτεκτονική και αντιλαμβάνεται τον ρόλο που παίζει ο αρχιτέκτονας στη ζωή του. Η αρχιτεκτονική δημιουργεί το περιβάλλον που ζούμε», καταλήγει η κ. Βουτέρη.

​​Arch Points, 13 έως 15 Μαΐου. Πληροφορίες στο www.archpoints.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή