Ενα μουσείο σε αναμονή

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μία από τις περιπέτειες που ζει η περιφέρεια. Ή θα έχει πολλά μουσεία που δεν θα μπορεί να τα συντηρήσει ή θα ταλαιπωρείται για το αυτονόητο. Οπως συμβαίνει επί δύο δεκαετίες με το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης. Το υπάρχον μουσείο, χτισμένο το 1876, δεν είναι κατάλληλο και τα ευρήματα στριμώχνονται στις αποθήκες αναξιοποίητα.

Κατά τον δήμαρχο Ευάγγελο Βαλιώτη, η ανέγερση του νέου μουσείου είναι «έργο μεγάλης πολιτιστικής σημασίας». Αρκεί να προχωρήσει σύντομα ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που θα επιτρέπει τη συνύπαρξη του διατηρητέου κτιρίου του Χυμοφίξ (κτισμένο από τον Ζενέτο) με το νέο κτίριο. Θα ανεγερθεί στον χώρο που περιήλθε (με αγορά από την Εθνική Τράπεζα) στην ιδιοκτησία του Δημοσίου από το 2005.

Το υπουργείο Πολιτισμού καθυστερούσε για χρόνια. Το 2010 υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας, τελικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχώρησε σε νέα προγραμματική το 2012, που δεν υλοποιήθηκε διότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι ανασκαφές. Την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές τομές με χρηματοδότηση του ΥΠΠΟ, απαιτήθηκε περαιτέρω ανασκαφή και εν τέλει, δύο χρόνια μετά, υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΥΠΠΟ, που την ανέλαβε, και της Περιφέρειας Πελοποννήσου (χρηματοδότηση). Ολοκληρώθηκαν το 2014 με χρηματοδότηση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων. Αλλά το 2015 κινήθηκε διαδικασία αναθεώρησης του κτιριολογικού προγράμματος του νέου μουσείου. Το αναθεωρημένο κτιριολογικό εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αμέτρητες ταλαιπωρίες. Σήμερα το Συμβούλιο Μουσείων συζητάει τη μουσειολογική προμελέτη και το επικαιροποιημένο κτιριολογικό πρόγραμμα του νέου μουσείου. Για να δούμε αυτή τη φορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή