Η Ισλανδία «παγώνει» το κυνήγι φαλαινών – Ελπίδες ότι θα καταργηθεί

Η Ισλανδία «παγώνει» το κυνήγι φαλαινών – Ελπίδες ότι θα καταργηθεί

Η ισλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως αναστέλλει το φετινό κυνήγι φάλαινας έως τα τέλη Αυγούστου, λόγω προβληματισμών για την ευζωία των θαλάσσιων θηλαστικών, κίνηση που γεννά προσδοκίες πως ίσως επίκειται το τέλος της αμφιλεγόμενης αυτής πρακτικής. 

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως αναστέλλει το φετινό κυνήγι φάλαινας έως τα τέλη Αυγούστου, λόγω προβληματισμών για την ευζωία των θαλάσσιων θηλαστικών, κίνηση που γεννά προσδοκίες πως ίσως επίκειται το τέλος της αμφιλεγόμενης αυτής πρακτικής

Επιστήμονες και οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων χαιρέτισαν την απόφαση, με την Humane Society International να την αποκαλεί «σημαντικό ορόσημο για την προστασία των φαλαινών».

«Πήρα την απόφαση για την αναστολή της φαλαινοθηρίας μέχρι τις 31 Αυγούστου» γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή της η υπουργός Αλιείας και Γεωργίας, Σβάντις Σβαβρσντοτίρ, μετά από κυβερνητική έκθεση που κατέληξε στο συμπέρασμα πως το κυνήγι δεν συνάδει με το νόμο της Ισλανδίας περί ευημερίας των ζώων. 

Η πρόσφατη έρευνα της Ισλανδικής Αρχής Τροφίμων και Κτηνιατρικής για το κυνήγι φαλαινών διαπίστωσε ότι η θανάτωση των ζώων διήρκεσε πάρα πολύ με βάση τους στόχους του νόμου για την ευημερία των ζώων.

Βίντεο της ίδιας υπηρεσίας που περιγράφονται ως «σοκαριστικά», καταγράφουν την αγωνία μιας φάλαινας που οι φαλαινοθήρες καταδίωκαν επί πέντε ώρες

«Αν η κυβέρνηση και οι φορείς δεν μπορούν να διασφαλίσουν τις εγγυήσεις ευημερίας των θηλαστικών, οι δραστηριότητες αυτές δεν έχουν μέλλον» δήλωσε η υπουργός. 

Η χώρα διαθέτει πλέον μόλις μία φαλαινοθηρική εταιρεία, την Hvalur, της οποίας η άδεια για κυνήγι πτεροφάλαινας λήγει φέτος. Μια άλλη εταιρεία ανέστειλε επ’αόριστον τις δραστηριότητές της το 2020, επικαλούμενη λόγους χαμηλών κερδών. 

Η κυνηγετική περίοδος φαλαινών διαρκεί στην Ισλανδία από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου – και είναι αμφίβολο πως η Hvalur θα βγει στα ανοιχτά τόσο αργά στη σεζόν. 

Βάσει νόμου, επιτρέπεται η θανάτωση 209 πτεροφαλαινών, του δεύτερου μεγαλύτερου κητώδους μετά τη γαλάζια φάλαινα, και 217 είναι το δεύτερο μεγαλύτερο είδος κητώδους, μετά τη γαλάζια φάλαινα. 

Οι ετήσιες ποσοστώσεις επιτρέπουν τη θανάτωση 209 φαλαινών – το δεύτερο μεγαλύτερο θαλάσσιο θηλαστικό μετά τη γαλάζια φάλαινα – και 217 ρυγχοφαλαινών. 

Ωστόσο, οι ψαριές έχουν μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της συρρίκνωσης της αγοράς στο κρέας φάλαινας. 

Η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Ιαπωνία είναι οι μόνες χώρες στον κόσμο όπου συνεχίζεται η φαλαινοθηρία, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις πολιτών, ειδικών και οργανώσεων. 

«Οι φάλαινες αντιμετωπίζουν ήδη πολλές σοβαρές απειλές στους ωκεανούς από τη ρύπανση, την κλιματική αλλαγή, την παγίδευση σε δίχτυα και τα χτυπήματα των πλοίων, που το τέλος της βάναυσης εμπορικής φαλαινοθηρίας είναι η μόνη ηθική λύση» σημειώνει ο διευθυντής της Humane Society International, Ρούουντ Τόμπροκ. 

Πηγή: Guardian 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή