Ιαπωνία: «Εκστρατεία» προώθησης του κρέατος φάλαινας

Ιαπωνία: «Εκστρατεία» προώθησης του κρέατος φάλαινας

Οι Ιάπωνες φαλαινοθήρες επιτρέπεται να αλιεύουν περί τις 200 φάλαινες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της χώρας.

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την «αποστιγματοποίηση» του κρέατος φάλαινας επιχειρούν φαλαινοθήρες και εστιατόρια σε συνεργασία με την αρμόδια ταξιδιωτική υπηρεσία της Ιαπωνίας ώστε, έπειτα από δεκαετίες στη σκιά της ιαπωνικής γαστρονομίας και με τη σχετική αγορά προ πολλού σε πτώση, να πείσουν ακόμη και τους επιφυλακτικούς πως η σχετική κουζίνα είναι όχι μόνο απολαυστική, αλλά και κοινωνικά αποδεκτή. 

Τουλάχιστον αυτό μαρτυρά η εκδήλωση στο εστιατόριο Murasaki της Οσάκα σε ομάδα δημοσιογράφων και έξι επιλεγμένων influencers (από Ταϊλάνδη, Γαλλία, Ρωσία και Νότια Κορέα) που οργάνωσαν άνθρωποι της μεγαλύτερης εταιρείας φαλαινοθηρίας στην Ιαπωνία, αλλά και αξιωματούχοι της βιομηχανίας τουρισμού.

«Πρέπει να ελέγξουμε τον πληθυσμό των φαλαινών ώστε να προστατεύσουμε το οικοσύστημα. Έχει να κάνει με το να είμαστε υπεύθυνοι καταναλωτές» σημειώνει ο Χιντέκι Τοκόρο, διευθύνων σύμβουλος της Kyodo Senpaku, της μεγαλύτερης εταιρείας φαλαινοθηρίας στην Ιαπωνία, που υποστηρίζει πως το κυνήγι των φαλαινών, οι οποίες καταναλώνουν ημερησίως το 4% του σωματικού τους βάρους, συμβάλλει στη σωστή ισορροπία της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας. 

Ιαπωνία: «Εκστρατεία» προώθησης του κρέατος φάλαινας-1
Τον Ιανουάριο, η Kyodo Senpaku εγκαινίασε τους πρώτους αυτόματους πωλητές κρέατος φάλαινας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε ακτιβιστές και οργανώσεις – Πηγή: ΑΡ

Υπό τη διεύθυνσή του, η Kyodo Senpaku προσπαθεί να αλλάξει την αρνητική ρητορική γύρω από το κρέας φάλαινας. 

«Οι καιροί έχουν αλλάξει και εμείς θέλουμε να είμαστε απολύτως διαφανείς… Αυτό περιλαμβάνει το να μιλάμε ανοιχτά με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης» λέει ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Κονόμου Κούμπο στον Guardian – που αρνήθηκε την προσφορά φαγητού και ποτού στην εκδήλωση.

Η βιομηχανία φαλαινοθηρίας της Ιαπωνίας απέτυχε να πείσει τους ντόπιους καταναλωτές να εντάξουν στη διατροφή τους το κρέας φάλαινας – που παρότι αποτέλεσε τη βασική πηγή πρόσληψης πρωτεΐνης μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις μεγάλες ελλείψεις τροφίμων, η κατανάλωσή του μειώθηκε δραματικά από τη δεκαετία του 1970, με το χοιρινό, το κοτόπουλο και το βόειο κρέας να γίνονται πιο προσβάσιμα στους πολίτες. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, Δασών και Αλιείας, οι Ιάπωνες κατανάλωσαν 233.000 τόνους κρέατος φάλαινας το 1962, πολύ περισσότερο από βόειο (157,000 τόνους) και κοτόπουλο (155,000).

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος του Guardian κι ανταποκριτής του μέσου στο Τόκιο, η εκδήλωση αυτή, η πρώτη του είδους της, ήταν μέρος μιας άνευ προηγουμένου εκστρατείας δημόσιων σχέσεων από τη βιομηχανία φαλαινοθηρίας, τέσσερα χρόνια αφότου οι φαλαινοθήρες της χώρας εγκατέλειψαν τα νερά του Νότιου Ωκεανού για να επικεντρωθούν στο κυνήγι κητωδών στα παράκτια ύδατα, όπου η Kyodo Senpaku αλιεύει 25 ανταρκτοφάλαινα (Sei whales ) και 187 φάλαινες του Μπράιντ (Bryde’s whale), ετησίως.

Ιαπωνία: «Εκστρατεία» προώθησης του κρέατος φάλαινας-2

Μαθητές σχολείου παρακολουθούν φαλαινοθήρες να σφαγιάζουν φάλαινα (Baird’s Beaked whale) σε αποβάθρα της Τσίμπα – Πηγή: ΑΡ

Για δεκαετίες, η φαλαινοθηρία για «επιστημονικούς» λόγους ήταν συνώνυμο σύγκρουσης με ακτιβιστές ακόμη και στην ανοιχτή θάλασσα και σφοδρών επικρίσεων από τα έθνη κατά της πρακτικής. 

Πλέον, ωστόσο, το κρέας φάλαινας θεωρείται μία από τις ατραξιόν για τους τουρίστες, με τους προμηθευτές και την εστίαση να συνεργάζονται με το Γραφείο Ταξιδιών Ιαπωνίας (JTB) για να κερδίσουν όχι μόνο όσους παραμένουν σκεπτικιστές, αλλά και το χαμένο χρόνο από τους περιορισμούς της πανδημίας. 

Σημειώνεται πως προ δύο μηνών, στο πλαίσιο αυτό της εκστρατείας προώθησης του κρέατος φάλαινας και ενίσχυσης της κατανάλωσης και των εσόδων της, η Kyodo Senpaku εγκαινίασε αυτόματους πωλητές που προσφέρουν σασίμι, φιλέτο και μπέικον φάλαινας στη Γιοκοχάμα. Ενώ ακολούθησαν ανάλογα μηχανήματα σε Τόκιο και Οσάκα, με την προοπτική να αυξηθούν στα 100 σε βάθος πενταετίας. Η επιχειρηματική αυτή πρωτοβουλία προκάλεσε οργή μεταξύ ακτιβιστών και οργανώσεων για τα δικαιώματα των ζώων. 

Ιαπωνία: «Εκστρατεία» προώθησης του κρέατος φάλαινας-3
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το κρέας φάλαινας ήταν η βασική πηγή πρόσληψης πρωτεΐνης για τους Ιάπωνες, κάτι που άλλαξε δραματικά όταν έγιναν πιο προσβάσιμα κοτόπουλο, χοιρινό και βόειο κρέας – Πηγή: ΑΡ

Υπενθυμίζεται πως το 2014, το Διεθνές Δικαστήριο έδωσε εντολή για αναστολή όλων των αποστολών φαλαινοθηρίας στην Ιαπωνία, κρίνοντας πως το κυνήγι δε γινόταν για λόγους επιστημονικής έρευνας, όπως ισχυριζόταν η Ιαπωνία. 

Πέντε χρόνια αργότερα, η χώρα αποσύρθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (International Whaling Commission – IWC), ανακοινώνοντας πως θα σταματούσε το κυνήγι στην Ανταρκτική, αλλά θα ξεκινούσε εκ νέου στα παράκτια νερά. 

Πλέον, οι Ιάπωνες φαλαινοθήρες επιτρέπεται να αλιεύουν περί τις 200 φάλαινες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της χώρας. 

Πηγή: Guardian/CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή