Ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής σε «συγκλονιστικά» χαμηλό επίπεδο, προειδοποιούν οι ειδικοί

Ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής σε «συγκλονιστικά» χαμηλό επίπεδο, προειδοποιούν οι ειδικοί

Νέα δορυφορικά στοιχεία δείχνουν πως ο θαλάσσιος πάγος είναι αρκετά συρρικνωμένος όσο ποτέ άλλοτε κατά τη χειμερινή περίοδο (Μάρτιο - Οκτώβριο)

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής έχει υποχωρήσει σε εποχικό ιστορικό χαμηλό και οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι ολέθριες, προειδοποιούν οι επιστήμονες. 

Νέα δορυφορικά στοιχεία δείχνουν πως ο θαλάσσιος πάγος είναι αρκετά συρρικνωμένος όσο ποτέ άλλοτε κατά τη χειμερινή περίοδο (Μάρτιο – Οκτώβριο). 

«Απέχει μακράν από οτιδήποτε έχουμε δει, είναι σχεδόν συγκλονιστικό», ανέφερε ο Γουάλτερ Μέιερ από το National Snow and Ice Data Center, που παρακολουθεί τα επίπεδα θαλάσσιου πάγου. 

Ο πελώριος όγκος πάγου της Ανταρκτικής αποτελεί ρυθμιστή της θερμοκρασίας του πλανήτη – καθώς η λευκή επιφάνεια αντανακλά την ενέργεια του Ηλιου πίσω στην ατμόσφαιρα και επιπλέον ψύχει το νερό κάτω και γύρω του. 

Χωρίς τον πάγο της που ψύχει τον πλανήτη, η Ανταρκτική θα μπορούσε να μετατραπεί από το «ψυγείο» της Γης, σε ένα καλοριφέρ, προειδοποιούν οι ειδικοί. 

Η επιφάνεια πάγου που επιπλέει αυτή τη στιγμή στον ωκεανό της Ανταρκτικής έχει έκταση 17 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή 1,5 εκατ. km2 λιγότερου θαλάσσιου πάγου σε σχέση με τον μέσο όρο Σεπτεμβρίου και πολύ λιγότερου σε σχέση με τα περασμένα χαμηλά ρεκόρ χειμώνα.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να διαπιστώσουν τους παράγοντες που οδήγησαν στο φετινό ρεκόρ, ωστόσο η μελέτη της Ανταρκτικής διαχρονικά παραμένει δύσκολη, όπως λένε. 

Ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής σε «συγκλονιστικά» χαμηλό επίπεδο, προειδοποιούν οι ειδικοί-1
Πηγή: NSICD/BBC

Οπως προειδοποιούν κάποιοι ειδικοί, σε μια χρονιά που καταρρίφθηκαν πολλά παγκόσμια ρεκόρ ζέστης και θερμοκρασίας ωκεανών, ο περιορισμένος θαλάσσιος πάγος είναι ένας δείκτης-ορόσημο το οποίο δεν πρέπει να αγνοηθεί

Ο θαλάσσιος πάγος σχηματίζεται κατά τον χειμώνα της ηπείρου, μεταξύ δηλαδή Μαρτίου – Οκτωβρίου, προτού λιώσει το καλοκαίρι, και αποτελεί μέρος ενός διασυνδεδεμένου συστήματος που περιλαμβάνει παγόβουνα, πάγο ξηράς και τράπεζες πάγου (οποιαδήποτε μάζα επιπλέοντος πάγου που φέρει επίπεδη επιφάνεια). 

Ο θαλάσσιος πάγος λειτουργεί ως προστατευτικό στρώμα για τον πάγο που καλύπτει την ξηρά και εμποδίζει τη θέρμανση του ωκεανού. 

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή