Γιατί βάφτηκε ροζ μια λίμνη στη Χαβάη

Γιατί βάφτηκε ροζ μια λίμνη στη Χαβάη

Το ασυνήθιστο θέαμα έχει εξάψει το ενδιαφέρον των επισκεπτών που συρρέουν στο πάρκο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ροζ της… τσιχλόφουσκας βάφτηκε λίμνη στη Χαβάη, σε ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες θεωρούν πως είναι αποτέλεσμα «αλοβακτηρίων» που αναπτύσσονται σε νερά με ασυνήθιστα υψηλές συγκεντρώσεις άλατος, λόγω ξηρασίας. 

Οι επιστήμονες του Εθνικού Καταφυγίου Αγριας Ζωής Kealia του Μάουι παρακολουθούν στενά από τις 30 Οκτωβρίου την αλλαγή χρώματος των νερών της λίμνης. 

Οπως εξηγεί ο διευθυντής του καταφυγίου, Μπρετ Γουόλφ, ενημερώθηκε από πολίτη που περπατούσε στις όχθες πως «κάτι αλλόκοτο συμβαίνει εδώ». 

Αρχικά, ο ίδιος θορυβήθηκε πιστεύοντας πως το ροζ χρώμα είναι ένδειξη περίσσειας φυκιών. Η εκτίμησή του αυτή, ωστόσο, διαψεύστηκε από τους εργαστηριακούς ελέγχους που έδειξαν ως «υπεύθυνο» της αλλαγής έναν οργανισμό που αποκαλείται αλοβακτήριο (halobacteria). 

Τα αλοβακτήρια είναι μονοκύτταροι οργανισμοί που ευδοκιμούν σε υδάτινα σώματα με εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις αλατιού, γι’ αυτό και θεωρούνται «ακραιόφιλα» – δηλαδή οργανισμοί που ακμάζουν σε συνθήκες ακραίες όπου είναι αδύνατον να επιβιώσουν τα περισσότερα έμβια όντα. 

Η αλατότητα στη λίμνη Κεάλια είναι αυτή τη στιγμή διπλάσια από εκείνη του θαλασσινού νερού

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ξηρασία του Μάουι πιθανώς συμβάλλει στο φαινόμενο. Υπό κανονικές συνθήκες, λένε, τα νερά ενός ρέματος καταλήγουν στην Κεάλια, ανεβάζοντας τη στάθμη της, ωστόσο κάτι τέτοιο έχει να συμβεί καιρό. Ενδεχομένως μια βροχή, που θα μειώσει τα επίπεδα αλατότητας του νερού, ίσως επαναφέρει το φυσιολογικό χρώμα του, εκτιμά ο Γουόλφ.

Γιατί βάφτηκε ροζ μια λίμνη στη Χαβάη-1
Φωτ.: Leslie Diamond via AP

Πάντως, κανείς στην περιοχή δεν έχει δει ξανά τέτοιο χρώμα στη λίμνη τα τελευταία εβδομήντα χρόνια, παρότι υπήρξαν στο παρελθόν περίοδοι ξηρασίας και αυξημένης αλατότητας

Το ασυνήθιστο θέαμα έχει εξάψει το ενδιαφέρον των επισκεπτών που συρρέουν στο πάρκο. 

«Προτιμάμε να έρχονται εδώ για να μάθουν για το έργο μας, που αφορά την προστασία των ενδημικών και απειλούμενων πτηνών, καθώς την αποκατάσταση του υγρότοπου. Ομως, όχι, βρίσκονται εδώ για να δουν το ροζ νερό», λέει ο Γουόλφ. 

«Αν αυτό είναι που τους φέρνει εδώ, καλώς. Είναι ωραίο κι αυτό», σημειώνει ο ίδιος.

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή