Σπάνιος μεγαλόστομος καρχαρίας ξεβράστηκε σε ακτή των Φιλιππίνων – Εγκυος με εφτά μικρά

Σπάνιος μεγαλόστομος καρχαρίας ξεβράστηκε σε ακτή των Φιλιππίνων – Εγκυος με εφτά μικρά

Οι συγκεκριμένοι καρχαρίες ξεπερνούν σε βάρος τα 1.200 κιλά, ενώ χαρακτηρίζονται από το μεγάλο κυκλικό τους στόμα το οποίο, σε ένα άτομο 5 μέτρων, φτάνει σε μέγεθος το 1,2 μέτρα. 

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σπανιότατη ευκαιρία να δουν από κοντά μεγαλόστομο καρχαρία είχαν οι επιστήμονες στις Φιλιππίνες. 

Για την ακρίβεια, επρόκειτο για θηλυκό σε κατάσταση εγκυμοσύνης που ξεβράστηκε νεκρό σε ακτή των Φιλιππίνων. 

Ο 5,5 μέτρων καρχαρίας του είδους Megachasma pelagio που βρέθηκε στις 14 Νοεμβρίου στο Μαρανγκάι Ιπίλ, κυοφορούσε επτά μικρά. Σύμφωνα με το New Scientist, η μητέρα δεν έφερε σημάδια τραυματισμού από αλιευτικό εξοπλισμό, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν πως τα μωρά της βγήκαν από το σώμα της ενώ κειτόταν ήδη νεκρή στην παραλία. 

Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι του Εθνικού Μουσείου των Φιλιππίνων που ανακοίνωσαν το σπάνιο εύρημα, οι άνθρωποι της Υπηρεσίας Αλιείας και Θαλάσσιων Πόρων μετέφεραν το κουφάρι του ψαριού καθώς και ένα από τα μικρά του για νεκροψία. 

Τα υπόλοιπα έξι μικρά μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Μουσείου όπου θα εξεταστούν και στη συνέχεια θα συντηρηθούν και θα κρατηθούν στο μουσείο. 

Η ανακάλυψη αυτή επιβεβαίωσε πως το συγκεκριμένο είδος καρχαρία γεννά όχι αυγά, αλλά μικρά που έχουν ήδη εκκολαφθεί. Μέχρι πρότινος, οι ερευνητές δεν ήταν σίγουροι πως ο μεγαλόστομος καρχαρίας ήταν ωοζωοτόκο είδος – που σημαίνει πως τα αυγά του θηλυκού εκκολάπτονται μέσα στον οργανισμό του και στη συνέχεια γεννιούνται εκκολαφθέντα νεογνά. 

Οι μεγαλόστομοι καρχαρίες (Megamouth sharks) ανακαλύφθηκαν από τους επιστήμονες μόλις το 1976 όταν ένας βρέθηκε παγιδευμένος σε ναυτικό εξοπλισμό βαθέων υδάτων κοντά στη Χαβάη. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν καταγραφεί λιγότερα από εξήντα άτομα του είδους στον κόσμο, ενώ στη φύση έχουν παρατηρηθεί ελάχιστες φορές. 

Οι συγκεκριμένοι καρχαρίες ξεπερνούν σε βάρος τα 1.200 κιλά, ενώ χαρακτηρίζονται από το μεγάλο κυκλικό τους στόμα το οποίο, σε ένα άτομο 5 μέτρων, φτάνει σε μέγεθος το 1,2 μέτρα

Οι καρχαρίες αυτοί περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο ωκεάνιο σκοτάδι, σε βάθη έως και 4.600 μέτρων, και βγαίνουν σε ρηχότερα νερά μόνο τη νύχτα. 

Τρέφονται κολυμπώντας με το τεράστιο στόμα του ορθάνοιχτο και φιλτράροντας το νερό για πλαγκτόν, μικροσκοπικά καρκινοειδή, μέδουσες και κριλ. 

Οι επιστήμονες φιλοδοξούν πως η πρόσφατη αυτή ανακάλυψη θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν περαιτέρω το ακριβοθώρητο αυτό είδος.

Πηγή: LiveScience

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT