Ενέργεια: Οι πρώτες γεωτρήσεις και ο νότιος διάδρομος

Ενέργεια: Οι πρώτες γεωτρήσεις και ο νότιος διάδρομος

Μιλώντας στη Σύνοδο των Τριών Θαλασσών, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής πύλης, στις μεταφορές και στα logistics. Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Α. Σδούκου αποκάλυψε, στο Φόρουμ των Δελφών, πως στόχος είναι οι πρώτες γεωτρήσεις στην Ελλάδα να γίνουν το 2026 

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για τη διαμόρφωση του ενεργειακού μείγματος στην Ελλάδα, με γνώμονα τη διατήρηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας και ασφάλειας στη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια, τέθηκαν επί τάπητος στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. 

Στην εξέλιξη του πλάνου ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα αναφέρθηκε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως οι πρώτες γεωτρήσεις θα μπορούσαν να γίνουν το 2026. 

Οπως είπε, το 2023 ολοκληρώθηκαν σεισμικές έρευνες στις παραχωρημένες περιοχές και πλέον αναλύονται τα δεδομένα. «Ποτέ στη μεταπολεμική Ελλάδα δεν είχαμε τόσες δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η υφυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία πως αφού ολοκληρωθεί η ανάλυση, «θα είναι σε θέση οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν στη λήψη απόφασης ερευνητικών γεωτρήσεων το 2025, με στόχο οι πρώτες γεωτρήσεις να γίνουν κάπου εντός του 2026».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη χρήση του φυσικού αερίου στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, η κ. Σδούκου αναρωτήθηκε: «Αν έχουμε τελικά παραγωγή φυσικού αερίου προτιμούμε να εισάγουμε ή να εκμεταλλευτούμε τα δικά μας αποθέματα;»

Η ίδια σημείωσε πως η κυβέρνηση «στηρίζει έμπρακτα» το πλάνο των γεωτρήσεων, βρίσκεται σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις και επιδιώκει να τις διευκολύνει στις αδειοδοτήσεις και σχετικές διαδικασίες.

Στη συζήτηση με την υφυπουργό Περιβάλλοντος συμμετείχαν ακόμα η Managing Director και Country Manager της Energean στην Ελλάδα Κατερίνα Σάρδη, η CEO του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι, ο CEO της HelleniQ Upstream, HELLENiQ ENERGY Τάσος Βλασσόπουλος, ο Secretary General, East Mediterranean Gas Forum, Οσάμα Μομπάρεζ και ο Managing Director, Fannon Global Advisors, Φράνκ Φάνον. Τη συζήτηση συντόνισε ο ακαδημαϊκός διευθυντής στο Ελληνικό Ενεργειακό Φόρουμ, Μιχάλης Μαθιουλάκης.

«Είμαστε μία από αυτές τις εταιρείες που ξεκινήσαμε από το πετρέλαιο και με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχουμε συγκεντρώσει, προχωρήσαμε στη μετάβαση στο φυσικό αέριο. Και πλέον προχωράμε με το πρώτο έργο υπόγειας αποθήκευσης CO2 στην Ελλάδα, ενώ εξετάζουμε την υλοποίηση αντίστοιχων έργων στο εξωτερικό» ανέφερε η κ. Σάρδη.

Σχετικά με το πλάνο μετάβασης σε ένα πράσινο ενεργειακό μείγμα από την Ευρώπη, η κ. Σάρδη είπε πως οι πολιτικές μετάβασης σχεδιάστηκαν πάνω σε μία υπόθεση εργασίας για φθηνό και διαθέσιμο φυσικό αέριο από τη Ρωσία. «Η απουσία του ρωσικού φυσικού αερίου μας καλεί να ξανασκεφτούμε τα πλάνα αυτά και να κάνουμε διορθώσεις», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουν, παράλληλα, και έργα για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που είναι κομβικά για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να αποτελέσει παράγοντα «κλειδί» για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με αξιόπιστη, προσιτή για τους καταναλωτές και βιώσιμη ενέργεια στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης. «Η Ανατολική Μεσόγειος και η εγχώρια παραγωγή μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο με άξονα το φυσικό αέριο, αλλά η βιομηχανία μας, παρόλο που έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος, χρειάζεται ένα θετικό σήμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε επίπεδο πολιτικής», υπογράμμισε.

Από την πλευρά της, η κ. Γκάλι ανέφερε: «Πρέπει να είμαστε αμερόληπτοι στο πώς αντιμετωπίζουμε την πράσινη μετάβαση. Δεν υπάρχει βιώσιμη μετάβαση χωρίς ενεργειακή ασφάλεια. Το είδαμε ήδη στην κρίση της Ουκρανίας. Ασφάλεια σημαίνει διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος. Το μήνυμα αυτό ήταν ξεκάθαρο. Και παραμένουμε εύλογα αισιόδοξοι γιατί είδαμε στην πράξη ότι μπορούμε να είμαστε ανθεκτικοί απέναντι στις προκλήσεις».

Η κ. Γκάλι τόνισε πως το φυσικό αέριο απέδειξε την ανθεκτικότητά του μετά το σοκ της εκτόξευσης των τιμών πριν από δύο χρόνια. Υπογράμμισε τη σημασία των νέων terminals που έχουν κατασκευαστεί στη χώρα για την εισαγωγή LNG, τονίζοντας πως έτσι «μειώνεται η εξάρτηση από μία μόνο πηγή».

Μητσοτάκης στη Σύνοδο του Βίλνιους: Η Ελλάδα ως ενεργειακή πύλη 

Δεκατρείς ηγέτες της Ε.Ε. βρέθηκαν στη Σύνοδο των Τριών Θαλασσών, συζητώντας για την εντατικοποίηση της συνεργασίας Βορρά – Νότου με ισχυρότερη σύνδεση στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, της ψηφιοποίησης και της ασφάλειας εντός και εκτός της περιοχής, με περιφερειακούς και διατλαντικούς εταίρους.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής πύλης, στις μεταφορές και στα logistics στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα παίξει κυρίαρχο ρόλο και στην ενεργειακή στήριξη των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών.

H είσοδος της Ελλάδας έδωσε νέα ώθηση στην Πρωτοβουλία, προσθέτοντας μία τέταρτη θάλασσα, καθώς με η χώρα μας ανοίγει τον νότιο διάδρομο προς το Αιγαίο Πέλαγος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή