Καθαρίζοντας τους ωκεανούς

Καθαρίζοντας τους ωκεανούς

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία του 19χρονου Boyan Slat : Η περιβαλλοντολογική οργάνωση «Καθαρίζοντας τους Ωκεανούς» («The Ocean Cleanup»), έδωσε στη δημοσιότητα μια εικόνα, η οποία παρουσιάζει το ευρηματικό οικολογικό πρότζεκτ του Boyan Slat.

Πρόκειται για τον Δανό φοιτητή που στα 19 του χρόνια, ανέπτυξε ένα επαναστατικό πρόγραμμα βάσει του οποίου χιλιάδες τόνοι πλαστικού που απειλούν τους ωκεανούς μπορούν να «καθαριστούν».

Παρά το νεαρό της ηλικίας του ο ευρηματικός φοιτητής συνεργάζεται με εκατό άτομα με στόχο να υλοποιήσει το μεγαλόπνοο σχέδιό του, το οποίο μπορεί να δώσει λύση στην προοδευτική μόλυνση των υδάτων.

Ο ταλαντούχος φοιτητής μοιάζει να αφουγκράστηκε την αναγκαιότητα καθαρισμού του ωκεανού από πλαστικό, καθώς σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε στην δημοσιότητα από την Εθνική Ακαδημία Επιστήμης υπολογίζεται πως η συνολική ποσότητα πλαστικών αντικειμένων που επιπλέουν σε ανοιχτό ωκεανό αγγίζει τους 7.000 έως και 35.000 τόνους.

Σύμμαχος στο έργο του Boyan Slat είναι και η ίδια η φύση. Οι ερευνητές Julia Reisser και Jeremy Shaw από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας πριν από περίπου ένα μήνα, ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μικροοργανισμών στην θάλασσα, τα οποία είναι δυνατόν να συμβάλλουν στην μείωση των θαλάσσιων «σκουπιδιών», τρώγοντας το πλαστικό. Με αυτόν τον τρόπο μικροσκοπικά κομματάκια παγιδεύονται στον πάτο του ωκεανού.

Αισιοδοξία και προσδοκίες γεμίζει το πρόγραμμα του «The Ocean Cleanup», όπου μαζί με την συμβολή των ανακαλυφθέντων μικροσκοπικών «καθαριστριών» μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην συρρίκνωση της παγκόσμιας «σούπας από πλαστικό», όπως ονομάζει τον μολυσμένο ωκεανό το Γαλλικό πρακτορείο.

Εκτός από την θετική περιβαλλοντολογική επίδραση της κίνησης, το οικονομικό όφελος είναι επίσης αρκετά υψηλό, καθώς το φαινόμενο της μόλυνσης κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, σύμφωνα με πληροφορίες από το Γαλλικό πρακτορείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή