Ελλείψεις φαρμάκων: Συνταγογραφούν στα παιδιά σκευάσματα για ενήλικες

Ελλείψεις φαρμάκων: Συνταγογραφούν στα παιδιά σκευάσματα για ενήλικες

Τα «εξαφανισμένα» εισπνεόμενα και οι γονείς που προσπαθούν να «στοκάρουν» αντιβιώσεις – Μιλούν στην «Κ» φαρμακοποιοί και ο πρόεδρος των ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται το «σαφάρι» των γονιών για συγκεκριμένα φάρμακα, με το πρόβλημα να μετατοπίζεται πλέον από τα αναλγητικά/αντιπυρετικά σιρόπια στα εισπνεόμενα και σε συγκεκριμένες αντιβιώσεις.

Χθες, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, δημοσιεύτηκε εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία, όσα φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη θα μπορούν να χορηγούνται αποκλειστικά με ηλεκτρονική συνταγή, ενώ ο ΕΟΦ έχει ήδη προχωρήσει σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών. Επιπλέον, ο οργανισμός έχει δημοσιεύσει ενημερωτικό πίνακα, μέσω του οποίου οι πολίτες μπορούν να βρίσκουν εμπορικές ονομασίες πρωτότυπων φαρμακευτικών σκευασμάτων αλλά και των γενοσήμων τους.

Αρκετοί φαρμακοποιοί θεωρούν πως τα εν λόγω μέτρα ήρθαν με καθυστέρηση. «Μέχρι να αποδώσουν, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος» τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης και προσθέτει: «οι φαρμακοποιοί “φωνάζουμε” για την προβληματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις ελλείψεις, εδώ και έναν χρόνο».

Ο κ. Ευγενίδης εξηγεί πως η πανδημία συνέβαλε στη γιγάντωση των ελλείψεων. Όπως εξηγεί: «Επί δύο χρόνια, οι ιώσεις και η γρίπη κινούνταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και η ζήτηση για πολλά φάρμακα ήταν μηδαμινή, γι΄ αυτό και οι εταιρείες είχαν σταματήσει να τα παράγουν. Στο κοινό, αυτές οι ελλείψεις δεν είχαν γίνει αντιληπτές, εμείς όμως τις γνωρίζαμε εδώ και μήνες».

Ο Κώστας Βαρδιάμπασης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, τονίζει με τη σειρά του πως το πρόβλημα είναι χρόνιο και πολυπαραγοντικό. Όπως λέει: «Μια από τις βασικές ρίζες του είναι και τα μαζικά λουκέτα σε φαρμακοβιομηχανίες, τα χρόνια της κρίσης, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το αποτέλεσμα είναι αρκετά φάρμακα να εισάγονται πια από ασιατικές χώρες. Κάπως έτσι, φτάσαμε να εισάγει ο ΙΦΕΤ κολλύρια -τα οποία κάποτε παράγονταν από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία- προς 20 ευρώ το ένα ή αντιτετανικούς ορούς με 25 ευρώ το τεμάχιο. Για αρκετά φάρμακα, ο ΕΟΠΥΥ, επωμίζεται τεράστιο οικονομικό βάρος».

Τα εισπνεόμενα που «εξαφανίστηκαν» και οι γονείς που προσπαθούν να στοκάρουν

Ο κ. Βαρδιάμπασης υπογραμμίζει πως ενώ η κατάσταση με τα αναλγητικά/αντιπυρετικά σιρόπια για τα παιδιά έχει αρχίσει κάπως να εξομαλύνεται, μετά και από το άνοιγμα των φαρμακευτικών εταιρειών, πολλές από τις οποίες είχαν κλείσει για τα Χριστούγεννα, δεν συμβαίνει το ίδιο με πληθώρα άλλων σκευασμάτων.

Όπως περιγράφει: «Για τα μισά φάρμακα που είναι σε μεγάλη ζήτηση, βρίσκουμε ένα με δύο τεμάχια ανά σκεύασμα. Και δεν είναι μόνο τα εισπνεόμενα, στα οποία κάνουμε μέρες ολόκληρες για να βρούμε ένα τεμάχιο, είναι και πολλές αντιβιώσεις, κολλύρια αλλά και αντιισταμινικά σιρόπια.

Ο κ. Βαρδιάμπασης τονίζει πως δυστυχώς, εν μέσω αυτής της δύσκολης και ψυχοπιεστικής για πολλούς κηδεμόνες, με άρρωστα παιδιά, συνθήκης, υπάρχουν γονείς που προσπαθούν να στοκάρουν φάρμακα, χωρίς να τα έχουν άμεση ανάγκη.

Ελλείψεις φαρμάκων: Συνταγογραφούν στα παιδιά σκευάσματα για ενήλικες-1

Όπως λέει στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Νταλούκας, πρόεδρος των ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής: «Οι παιδίατροι βλέπουν εδώ και κάποιο καιρό περιπτώσεις γονιών που ενώ τα παιδιά τους είναι απολύτως υγιή, μάς καλούν για να τους συνταγογραφήσουμε… μία- δύο αντιβιώσεις να υπάρχουν, σε περίπτωση ανάγκης. Είναι θλιβερό, αλλά δυστυχώς συμβαίνει».

«Βασικά φάρμακα που ζητούνται έντονα τα έχουμε αφαιρέσει από τα ράφια και τα έχουμε μέσα στα συρτάρια, δίνοντας ένα σε κάθε πελάτη. Είμαστε πολύ αυσηροί με αυτό», λέει και ο Κωνσταντίνος Κακονίκος, μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Το «πήγαινε-έλα» με τις συνταγές και οι λύσεις που αναζητούν οι παιδίατροι

Ο κ. Νταλούκας αναφέρει και άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παιδίατροι εκτός από τις ελλείψεις συγκεκριμένων φαρμάκων και αυτό είναι η έλλειψη της πληροφόρησης, όταν ξεκινούν να συνταγογραφούν μια αγωγή. Όπως εξηγεί: « ορισμένα φάρμακα δεν έχουν αντίστοιχο γενόσημο. Εμείς δεν έχουμε λίστα μπροστά μας όταν ξεκινάμε να γράφουμε, τι είναι διαθέσιμο. Το αποτέλεσμα είναι οι γονείς να καταφτάνουν στα φαρμακεία με συνταγές που δεν έχουν “αντίκρισμα”». Και τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις;

«Μιλάμε με τους παιδιάτρους στο τηλέφωνο και προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις», λέει ο κ. Κακονίκος και συνεχίζει: «Κάποιες φορές συμφωνούν, άλλες όχι. Αν καταλήξουν σε νέο θεραπευτικό σχήμα, οι πολίτες που δεν έχουν άυλη συνταγογράφηση, και δεν είναι λίγοι αυτοί, θα πρέπει να επιστρέψουν στο ιατρείο και μετά πίσω σε εμάς.

Βέβαια, τώρα που έχει περάσει λίγος καιρός, οι περισσότεροι παιδίατροι έχουν μάθει τις ελλείψεις. Ξέρουν για παράδειγμα ότι το Augmentin αλλά και το Aerolin δεν κυκλοφορούν εδώ και κάποιον καιρό και άρα δεν υπάρχει νόημα να τα συνταγογραφούν. Οι παιδίατροι αναζητούν “δημιουργικές” λύσεις και εμείς τους βοηθούμε, με την εικόνα που έχουμε για τα διαθέσιμα φάρμακα και τα γενόσημα. Πρέπει να προσαρμοστούμε».

Όσο για το πως αντιμετωπίζουν οι παιδίατροι τις κρίσιμες ελλείψεις των εισπνεόμενων -βασικά φάρμακα στην αγωγή για τη βρογχίτιδα και άλλους ιούς του αναπνευστικού που αυτή τη στιγμή «καλπάζουν» –ο κ. Νταλούκας σημειώνει πως μια επιλογή είναι η συνταγογράφηση εισπνεόμενων για ενήλικους, με λήψη του φαρμάκου σε αραιότερες χρονικά δόσεις. Άλλοι παιδίατροι, συνταγογραφούν παραπλήσιο φάρμακο σε μορφή σιροπιού, λύση που είναι προτιμότερη από το να μη λάβει ένα παιδί καθόλου τη συγκεκριμένη ουσία.

Τέλος, όλοι όσοι μίλησαν στην «Κ», θεωρούν πως τώρα που χρειάζεται να παίρνει ο κόσμος τα γενόσημα γιατί τα έχει ανάγκη, τώρα είναι που φάνηκε και η δυσπιστία του απέναντι σε αυτά. Όπως εξηγεί ο κ. Κακονίκος: «είναι πολλά χρόνια τώρα που οι περισσότεροι πολίτες έχουν συνηθίσει συγκεκριμένες μάρκες φαρμάκων και αυτές εμπιστεύονται. Τα γενόσημα τα παίρνουν κάτα βάση οι πολίτες που αναζητούν πιο οικονομικές λύσεις. Ήταν και παραμένει ευθύνη της πολιτείας, τώρα που είμαστε σε κρίσιμη κατάσταση να εξηγήσει στον κόσμο ότι τα γενόσημα είναι ασφαλή και έχουν την ίδια δράση με τα πρωτότυπα». 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT