Για πρώτη φορά σε ζωολογικό κήπο, λιοντάρι κόλλησε κορωνοϊό τους φροντιστές του

Για πρώτη φορά σε ζωολογικό κήπο, λιοντάρι κόλλησε κορωνοϊό τους φροντιστές του

Τέτοιου είδους μετάδοση είναι εξαιρετικά σπάνια και στη συγκεκριμένη περίπτωση οφείλεται πιθανότατα στο ότι οι φροντιστές χρειαζόταν να ταΐζουν το λιοντάρι με τα χέρια τους, γράφουν στην έρευνα οι επιστήμονες. 

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα λιοντάρι θετικό στον ιό SARS-CoV-2 στον ζωολογικό κήπο της Ιντιάνα πιθανότατα μετέδωσε τον ιό σε τουλάχιστον δύο από τους φροντιστές του, σύμφωνα με νέα έρευνα

Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση που ένα πλάσμα ζωολογικού κήπου μεταδίδει τον κορωνοϊό σε άνθρωπο, εξηγούν οι ερευνητές. 

Ωστόσο, τέτοιου είδους μετάδοση είναι εξαιρετικά σπάνια και στη συγκεκριμένη περίπτωση οφείλεται πιθανότατα στο ότι οι φροντιστές χρειαζόταν να ταΐζουν το λιοντάρι με τα χέρια τους, γράφουν στην έρευνα οι επιστήμονες. 

Είναι γνωστό εδώ και καιρό πως ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την Covid-19, μπορεί να μολύνει πολλά είδη και πως μπορεί να μεταφερθεί από άνθρωπο σε ζώο. 

Παρόλα αυτά, «μετάδοση του ιού από ζώο σε άνθρωπο δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν για περίπτωση ζωολογικού κήπου» σημειώνουν οι ερευνητές.

Το αφρικανικό λιοντάρι, ηλικίας περίπου 20 χρόνων, διαγνώστηκε θετικό στον κορωνοϊό τον Δεκέμβριο του 2021, όταν εμφάνισε βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Οι δέκα φροντιστές που βρίσκονταν σε στενή επαφή με το άρρωστο αιλουροειδές, ελέγχθηκαν άμεσα, αλλά όλα τα τεστ βγήκαν αρνητικά. Μία εβδομάδα αργότερα, ωστόσο, τρεις από τους φροντιστές διαγνώστηκαν θετικοί, παρότι δεν είχαν έρθει σε επαφή με ανθρώπινα κρούσματα. 

Στη νέα έρευνα, οι ερευνητές προχώρησαν σε γενετική αλληλουχία των δειγμάτων που συνέλεξαν τόσο από το λιοντάρι όσο κι από τα κρούσματα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το λιοντάρι και δύο από τους τρεις φροντιστές μοιράζονταν γενετικά πανομοιότυπο στέλεχος του ιού, ωστόσο το τρίτο δείγμα δεν έδειξε σαφή αποτελέσματα.

To λιοντάρι ήταν μεγάλο σε ηλικία και έπασχε από νεφροπάθεια και εκφυλισμό της σπονδυλικής στήλης, γι’ αυτό κι οι φροντιστές του έπρεπε να το ταΐζουν με τα χέρια τους. Αυτό αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες οι φύλακες να κόλλησαν τον ιό από το λιοντάρι προτού αυτό εμφανίσει συμπτώματα. 

Οι ερευνητές πιθανολογούν πως το λιοντάρι κόλλησε τον ιό από ασυμπτωματικό άνθρωπο του ζωολογικού κήπου. 

Η Covid είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα αιλουροειδή που μοιράζονται τους ίδιους υποδοχείς για τον ιό με τους ανθρώπους, κάτι που σημαίνει πως μπορούν να νοσήσουν βαριά ή ακόμη και να πεθάνουν από τη νόσο. 

Το συγκεκριμένο λιοντάρι, παρότι έλαβε δύο δόσεις φαρμάκου για την Covid, θανατώθηκε λίγες ημέρες μετά τη διάγνωσή του λόγω της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του. 

Πηγή: LiveScience

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή