Η «κακή» χοληστερίνη (LDL) αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων – και ο νούμερο ένας τρόπος για να μειωθεί είναι η πρόσληψη φυτικών ινών.
Σύμφωνα με την καρδιολόγο Ελίζαμπεθ Κλόντας, οι φυτικές ίνες «δεσμεύουν» τη χοληστερίνη στο πεπτικό σύστημα και την παρασύρουν έξω από το σώμα, προτού αυτή εισέλθει στο κυκλοφοριακό μας σύστημα.
Η Αμερικανική Ενωση Καρδιάς (American Heart Association) συνιστά την κατανάλωση 25 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα.
Παρακάτω, παρατίθενται πέντε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες για μια υγιή καρδιά.
1. Βρώμη
Ενδείκνυται να καταναλώνεται μισό φλιτζάνι βρώμη την ημέρα. Εχει πολλές φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και μειώνουν την πίεση.
Ενδεικτικά, μπορείτε να συνδυάσετε τη βρώμη με γιαούρτι ή να τη μαγειρέψετε και να τη σερβίρετε με μύρτιλα και κανέλα.
2. Ρεβίθια
Ολα τα όσπρια και τα φασόλια είναι καλά για εμάς, αλλά τα ρεβίθια είναι ιδανικά γιατί μπορούν να μαγειρευτούν με διαφορετικούς τρόπους.
Μπορείτε να τα βάλετε στη σαλάτα σας, να τα συνοδεύσετε με κρέας ή να τα ψήσετε στον φούρνο.
Τα ρεβίθια είναι γεμάτα κάλιο και μαγνήσιο, δύο σημαντικά στοιχεία για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Ενα φλιτζάνι ρεβίθια περιέχει σχεδόν 15 γραμμάρια πρωτεΐνης, 12 γραμμάρια φυτικών ινών και το ένα τέταρτο του σιδήρου που χρειάζεται να καταναλώνετε καθημερινά.
3. Ρόκα
Τα πράσινα λαχανικά κάθε είδους και μεγέθους πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή μας διατροφή. Δύο φλιτζάνια ρόκα περιέχουν ένα γραμμάριο φυτικών ινών και μόλις 10 θερμίδες.
Η ρόκα είναι εξαιρετική πηγή β-καροτένης, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Με τη σειρά της η βιταμίνη αυτή βοηθάει την όραση, το ανοσοποιητικό σύστημα και το δέρμα μας.
4. Αμύγδαλα
Ολοι οι ωμοί, μη επεξεργασμένοι ξηροί καρποί είναι μια άριστη επιλογή για την καθημερινή μας διατροφή.
Μια χούφτα αμύγδαλα περιέχει 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και σχεδόν το 40% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης Ε.
Οι σπόροι τσία και ο λιναρόσπορος έχουν, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και περιέχουν πολλές πρωτεΐνες και λιπαρά Ωμέγα-3.
5. Αβοκάντο
Ενα αβοκάντο κανονικού μέγεθος περιέχει 14 γραμμάρια φυτικών ινών.
Με μόλις 300 θερμίδες, ένα αβόκαντο αποτελεί πηγή πολλών βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και μονοακόρεστων λιπαρών.
Με πληροφορίες από CNBC
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr