Αυτός είναι ο πιο σοβαρός ιός «τον οποίο δεν είχαμε ακούσει ποτέ»

Αυτός είναι ο πιο σοβαρός ιός «τον οποίο δεν είχαμε ακούσει ποτέ»

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πιθανότατα κάποια στιγμή μεταπήδησε από τα πουλιά στους ανθρώπους και εξελίχθηκε από εκεί.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περασμένο χειμώνα οι ιοί του αναπνευστικού έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους, με έξαρση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), της γρίπης και του κορωνοϊού. Οταν άρχισαν να εξασθενούν, εμφανίστηκε ένας ελάχιστα γνωστός ιός, με πολλά ίδια συμπτώματα (βήχα, καταρροή, πονόλαιμο και πυρετό).

Τα κρούσματα του μεταπνευμονοϊoύ, ή HMPV, αυξήθηκαν την άνοιξη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Στο αποκορύφωμά του, στα μέσα Μαρτίου, σχεδόν το 11% των δειγμάτων ήταν θετικά, αριθμός κατά 36% υψηλότερος από τη μέση, προ-πανδημική εποχική αιχμή του 7% θετικότητας, όπως αναφέρει το CNN.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι που κόλλησαν πιθανότατα δεν το ήξεραν. Επίσης, σε αντίθεση με τον Covid-19 και τη γρίπη, για τον συγκεκριμένο ιό δεν υπάρχει εμβόλιο ή αντιιικά φάρμακα για τη θεραπεία του. 

Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός ανακαλύφθηκε από Ολλανδούς γιατρούς το 2001. Στην Ολλανδία βρέθηκαν 28 δείγματα από παιδιά με ανεξήγητες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Μερικά από αυτά ήταν πολύ άρρωστα και χρειάζονταν μηχανική υποστήριξη, αλλά δεν βρέθηκαν θετικά σε κανένα γνωστό παθογόνο.

Οι ερευνητές καλλιέργησαν τα δείγματα σε διάφορους τύπους κυττάρων από πιθήκους, κοτόπουλα και σκύλους και στη συνέχεια εξέτασαν τις καλλιέργειες. Είδαν κάτι που φαινόταν δομικά συγγενικό με την οικογένεια των paramyxoviridae, μια ομάδα ιών που είναι γνωστό ότι προκαλούν αναπνευστικές ασθένειες, όπως η ιλαρά, η παρωτίτιδα και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός.

Μια πιο προσεκτική ματιά στα γονίδια έδειξε έναν στενό συγγενή: τον μεταπνευμονοϊό των πτηνών. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πιθανότατα κάποια στιγμή μεταπήδησε από τα πουλιά στους ανθρώπους και εξελίχθηκε από εκεί.

«Οι αναπνευστικές λοιμώξεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στα παιδιά σε όλο τον κόσμο και ο Νο1 λόγος που νοσηλεύονται τα παιδιά στις ΗΠΑ, όμως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι προκαλεί ένα μεγάλο μέρος τους, λέει ο Δρ Τζον Ουίλιαμς, παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, ο οποίος καθ’ όλη την καριέρα του ερευνούσε εμβόλια και θεραπείες για τον HMPV.

Ο Ουίλιαμς λέει πως τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 διεξήχθησαν σαρωτικές επιδημιολογικές μελέτες που εξέταζαν τα αίτια των αναπνευστικών λοιμώξεων.

«Περίπου τις μισές φορές κατάφεραν να αναγνωρίσουν κάποιον ιό σε ανθρώπους, αλλά το ερώτημα ήταν “τι γίνεται με το υπόλοιπο μισό;”», ανέφερε. Κανείς δεν το γνωρίζει.

Ο Ουίλιαμς τον αποκαλεί «ο πιο σημαντικός ιός για τον οποίο δεν έχετε ακούσει ποτέ».

«Αυτοί είναι οι τρεις κύριοι ιοί», είπε. «Είναι οι τρεις πιο σημαντικοί όσον αφορά παιδιά και ενήλικες και οι πιο πιθανοί να βάλουν ανθρώπους στο νοσοκομείο και να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια, να σαρώσουν σε οίκους ευγηρίας και να αρρωστήσουν σοβαρά τους ηλικιωμένους, ακόμη και να τους σκοτώσουν».

Mε πληροφορίες από CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή