Mιλήστε με τον γιατρό σας για τη στυτική δυσλειτουργία

Mιλήστε με τον γιατρό σας για τη στυτική δυσλειτουργία

Δείτε πώς να κάνετε μια ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση για τη στυτική δυσλειτουργία

mιλήστε-με-τον-γιατρό-σας-για-τη-στυτική-562448158

Η συζήτηση για τη στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) δεν είναι ποτέ εύκολη, ακόμη και όταν γίνεται με τον γιατρό σας.

«Πολλοί άνδρες διστάζουν να μιλήσουν για τη ΣΔ λόγω αισθήματος ντροπής, γιατί θεωρούν ότι πρόκειται για ένα αμιγώς σεξουαλικό πρόβλημα», παρατηρεί ο δρ Martin Kathrins, ουρολόγος στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Brigham and Women’s Hospital. «Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, η ΣΔ σχετίζεται με άλλα ζητήματα, όπως την καρδιαγγειακή υγεία, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την ψυχική υγεία ή τη χαμηλή τεστοστερόνη. Όταν οι άνδρες καταλάβουν ότι η συζήτηση για τη ΣΔ συνιστά διερεύνηση άλλων πλευρών της υγείας τους και αποτελεί μέρος της τακτικής φροντίδας της υγείας, είναι πιο εύκολο να ανοιχτούν».

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Ο γιατρός σας μπορεί να ξεκινήσει συζήτηση για τη ΣΔ ή άλλα σεξουαλικά ζητήματα στη διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας. Οι άνδρες, όταν γνωρίζουν τι ερωτήσεις να περιμένουν, μπορεί να νιώσουν πιο άνετα και να δώσουν τις λεπτομερείς πληροφορίες που χρειάζεται ο γιατρός για να θέσει διάγνωση. «Η δική σας προετοιμασία μπορεί να βοηθήσει να προχωρήσει η συζήτηση προς τη σωστή κατεύθυνση», αναφέρει ο δρ Kathrins. Δείτε μερικές ερωτήσεις που μπορεί να σας κάνει ο γιατρός:

Ιατρικό ιστορικό. Έχετε κάποιες χρόνιες παθήσεις; Τι θεραπείες και τι επεμβάσεις έχετε λάβει, για παράδειγμα έχετε κάνει αφαίρεση προστάτη ή έχετε λάβει θεραπεία για καρκίνο του προστάτη; Τι φάρμακα παίρνετε; «Ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν ΣΔ ή να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία», εξηγεί ο δρ Kathrins. Τα συνηθέστερα φάρμακα που συνδέονται με ΣΔ είναι τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, όπως τα διουρητικά (τα οποία βοηθούν το σώμα να απομακρύνει νάτριο και νερό) και οι β-αποκλειστές.

Καθημερινές συνήθειες. Πίνετε αλκοόλ και, αν ναι, πόσο; Καπνίζετε; Αν όχι, το κόψατε πρόσφατα; Ασκείστε; Τι είδους άσκηση κάνετε και πόσο συχνά; Μήπως πήρατε πρόσφατα βάρος; Μήπως ξεκινήσατε κάποια καινούργια διατροφή; Οι συνήθειες αυτές σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία και οι απαντήσεις μπορούν να βοηθήσουν να καθοριστεί εάν η ΣΔ μπορεί να συνδέεται με κάποιο ζήτημα όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ψυχική υγεία. Είναι επίσης πιθανό ο γιατρός σας να σας ρωτήσει για την ψυχολογική ευεξία σας: Μήπως υποφέρετε από (ή είχατε εμφανίσει στο παρελθόν) κατάθλιψη; Μήπως έχετε στρες; Μήπως έχει συμβεί πρόσφατα κάποιο σημαντικό γεγονός στη ζωή σας, όπως ο θάνατος κάποιου αγαπημένου προσώπου; «Σχεδόν οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και συναισθηματική υγεία ενός ατόμου και, έτσι, να επηρεάσει τη σωματική του υγεία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής υγείας», σχολιάζει ο δρ Kathrins.

Κατάσταση σχέσης. Μήπως έχετε χάσει τα αισθήματα τρυφερότητας για τη σύντροφό σας; Μήπως είστε σε μια καινούργια σχέση μετά από πολύ καιρό που ήσασταν μόνος;

Οι άνδρες, όταν γνωρίζουν τι ερωτήσεις να περιμένουν, μπορεί να νιώσουν πιο άνετα και να δώσουν τις λεπτομερείς πληροφορίες που χρειάζεται ο γιατρός για να θέσει διάγνωση.

Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας

Οι άνδρες μπορούν επίσης να πάρουν στα χέρια τους τα ηνία της συζήτησης με τον γιατρό τους. Δείτε κάποιες μεθόδους που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε.

Σπάστε τον πάγο. Οι φράσεις που σπάνε τον πάγο είναι ένας καλός τρόπος για να ανοίξετε τη συζήτηση. «Πρόκειται για φράσεις και ερωτήσεις με τις οποίες ένα άτομο νιώθει άνετα και μπορούν να βοηθήσουν να ξεκινήσει η συζήτηση με τον γιατρό τους», αναφέρει ο δρ Kathrins. Εξασκηθείτε λέγοντάς τες δυνατά στον εαυτό σας ή στη σύντροφό σας πριν από το ραντεβού. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας και το επίπεδο άνεσης. Δείτε ορισμένα παραδείγματα:

• «Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω ΣΔ;»

• «Δυσκολεύομαι να έχω στύση».

• «Θα ήθελα να σας μιλήσω για ένα ανδρικό ζήτημα».

• «Έχω κάποια προβλήματα στην κρεβατοκάμαρα».

Γράψτε τις ερωτήσεις σας από πριν. Αν πάτε προετοιμασμένος με έναν κατάλογο ερωτήσεων, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να λάβετε τις απαντήσεις που χρειάζεστε. Ο κατάλογος θα σας βοηθήσει να μείνετε στο θέμα αν νιώθετε νευρικότητα ή δεν νιώθετε άνετα στη διάρκεια του ραντεβού.

Παρακολουθήστε τα συμπτώματά σας. Γράψτε τα συμπτώματά σας όσο πιο λεπτομερώς μπορείτε. Για παράδειγμα, έχετε πρόβλημα να αποκτήσετε στύση, να τη διατηρήσετε ή και τα δύο; Δυσκολεύεστε να επιτύχετε οργασμό; Πόσο καιρό έχετε το πρόβλημα;

«Όσο πιο λεπτομερείς πληροφορίες δώσετε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να εντοπίσει ο γιατρός σας τις πιθανές αιτίες για τη ΣΔ και να συστήσει θεραπευτική μέθοδο», δηλώνει ο δρ Kathrins. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει συνταγογράφηση ενός φαρμάκου για τη ΣΔ ή εξετάσεις αίματος για τυχόν χαμηλή τεστοστερόνη. Αν ο γιατρός σας πιστεύει ότι μπορεί να έχετε κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα, μπορεί να σας παραπέμψει σε καρδιολόγο. Αν η ΣΔ θα μπορούσε να σχετίζεται με ψυχολογικά ζητήματα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπείες μείωσης του στρες ή συμβουλευτική με έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας ή έναν θεραπευτή σεξουαλικών διαταραχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή