Γκολφ: Ενας ωραίος περίπατος που μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερος

Γκολφ: Ενας ωραίος περίπατος που μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερος

Εάν παίζετε γκολφ, ένας γύρος παιχνιδιού, ο οποίος αποτελείται από 18 τρύπες, μπορεί να ωφελήσει την καρδιά σας περισσότερο ακόμη και από μία ώρα γρήγορο ή σκανδιναβικό περπάτημα

γκολφ-ενας-ωραίος-περίπατος-που-μπορε-562466461

Το γκολφ περιγράφεται συχνά ως «ένας ωραίος περίπατος που πάει χαμένος». Όσον αφορά όμως την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, αυτό το χαλαρό άθλημα μπορεί να έχει ορισμένα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με άλλες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν περπάτημα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Φινλανδία, συνέκρινε το γκολφ με το γρήγορο περπάτημα και το σκανδιναβικό περπάτημα (βλ. «Περπάτημα ή γκολφ;»). «Αυτή η άρτια σχεδιασμένη μελέτη έδειξε ότι και οι τρεις δραστηριότητες ήταν ωφέλιμες. Η έκπληξη, όμως, ήταν ότι το γκολφ κατέλαβε την πρώτη θέση», λέει ο δρ David O. Williams, καρδιολόγος στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Brigham and Women’s Hospital, φανατικός γκολφέρ και ο ίδιος.

Η μεγάλη διάρκεια του παιχνιδιού είναι πιθανό να συνέβαλε στα ευρήματα, λέει ο δρ Williams. Παρόλο που το γκολφ αποτελεί χαμηλής έως μέτριας έντασης άσκηση, ένας αγώνας μπορεί να διαρκέσει τρεις έως τέσσερις ώρες και οι παίκτες μπορεί να περπατήσουν έως 10 χιλιόμετρα περίπου. Η μεταφορά τραβώντας τον ή το κουβάλημα ενός σάκου με μπαστούνια του γκολφ βάρους 7-10 κιλών περίπου βοηθούν στην καύση ακόμη περισσότερων θερμίδων.

Το γκολφ δεν είναι μόνο παιχνίδι

Ωστόσο, το γκολφ διαθέτει άλλα σπουδαία χαρακτηριστικά, τα οποία προάγουν τη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης, λέει ο δρ Williams. Ως παιχνίδι, το γκολφ είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα, μια προέκταση του τρόπου με τον οποίο παίζαμε όταν ήμασταν παιδιά. Επιπλέον, η παρακολούθηση του σκορ προσθέτει το στοιχείο του συναγωνισμού, λέει ο δρ Williams. Το γκολφ προσφέρεται επίσης ως καλός για την καρδιά τρόπος χαλάρωσης και κοινωνικοποίησης. Το χαρακτηριστικό αυτό ωφελεί μάλλον περισσότερο τους άντρες, οι οποίοι συνήθως συμμετέχουν σε λιγότερες δομημένες κοινωνικές εκδηλώσεις και υποχρεώσεις σε σύγκριση με τις γυναίκες, προσθέτει ο δρ Williams.

Ένα πλεονέκτημα του γκολφ είναι ότι μπορείτε να παίζετε και σε προχωρημένη ηλικία, σε αντίθεση με πιο κοπιαστικά αθλήματα, όπως το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα του γκολφ είναι ότι μπορείτε να παίζετε και σε προχωρημένη ηλικία, σε αντίθεση με πιο κοπιαστικά αθλήματα, όπως το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο. Ακόμη κι αν δεν έχετε σωματικά την ικανότητα να διασχίσετε περπατώντας ολόκληρο το γήπεδο, με το χτύπημα της μπάλας γυμνάζετε τους μυς του κορμού και των χεριών σας. Το γκολφ απαιτεί επίσης ισορροπία, επειδή κατά την αιώρηση ο κορμός σας περιστρέφεται και το βάρος σας μετατοπίζεται.

Η τεχνική της αιώρησης

Σκέφτεστε να δοκιμάσετε το γκολφ; Βρείτε έναν φίλο που ασχολείται με το άθλημα και μπορεί να σας πάρει μαζί του σε ένα γήπεδο προπόνησης ή ένα γήπεδο με εννέα τρύπες, για να σας δείξει την τεχνική. Τα μαθήματα θα σας βοηθήσουν, επειδή η αιώρηση που απαιτείται για το χτύπημα της μπάλας δεν είναι μια κίνηση που γίνεται ενστικτωδώς ή έρχεται φυσικά. Είναι λογικό, επίσης, να θέλετε να μάθετε εξαρχής να εκτελείτε σωστά τις κινήσεις.

Αν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα σετ μπαστουνιών και παπούτσια, να πληρώνετε συνδρομή σε ένα γήπεδο γκολφ ή να γίνετε μέλος σε μια ιδιωτική λέσχη, το γκολφ μπορεί να είναι αρκετά ακριβό. Οι αρχάριοι όμως μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα, νοικιάζοντας μπαστούνια ή αγοράζοντας μεταχειρισμένα. Τα δημόσια γήπεδα γκολφ είναι πιο προσιτά οικονομικά από τις ιδιωτικές λέσχες. Στις ΗΠΑ, οι αρχάριοι μπορούν επίσης να αναζητήσουν εισαγωγικά μαθήματα και εκδηλώσεις στον ιστότοπο του Παγκόσμιου Ιδρύματος για το Γκολφ, στη διεύθυνση www.makegolfyourthing.org.

Συνεχίστε να φροντίζετε την υγεία σας ενώ παίζετε γκολφ

«Έχω δει παίκτες να λιποθυμούν σε γήπεδα γκολφ. Αυτό οφείλεται συχνά σε συνδυασμό σωματικής κόπωσης και αφυδάτωσης λόγω ζέστης», λέει ο δρ Williams. Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας νερό, για να παραμένετε ενυδατωμένοι, συμβουλεύει. Επιλέγετε ρούχα κατάλληλα για τις καιρικές συνθήκες και φοράτε καπέλο για προστασία από τον ήλιο, φοράτε αρκετό αντηλιακό και, αν νιώθετε κούραση, κάνετε διαλείμματα. Οι διατάσεις μπορούν να αυξήσουν την ευλυγισία σας, να μειώσουν τον πόνο, και ίσως ακόμη και να βελτιώσουν τις επιδόσεις σας. Δοκιμάστε τη διπλή στροφή κορμού και γονάτων. Η Ειδική Έκθεση του Χάρβαρντ για την Υγεία, με τίτλο «Διατάσεις: Δυναμικές και στατικές διατάσεις για τη βελτίωση της ευλυγισίας και τη μείωση του πόνου», περιλαμβάνει δώδεκα διατάσεις, οι οποίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τους παίκτες γκολφ (βλ. www.health.harvard.edu/flex).

Περπάτημα ή γκολφ;

Το γρήγορο περπάτημα, το σκανδιναβικό περπάτημα (με μπαστούνια) και το γκολφ είναι εξίσου δημοφιλείς, ασφαλείς, προσβάσιμες μορφές άσκησης σε εξωτερικό χώρο και κατάλληλες για ηλικιωμένους. Φινλανδοί ερευνητές συνέκριναν τα οφέλη αυτών των δραστηριοτήτων για το καρδιαγγειακό σύστημα σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη με διασταυρούμενο σχεδιασμό, η οποία δημοσιεύθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2023 στην ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού BMJ Open Sport & Exercise Medicine. ∆ιαβάστε μια σύνοψη αυτής της μελέτης:

Ποιος: 25 υγιείς, έμπειροι/ες γκολφέρ ηλικίας 65 ετών και άνω (οι 16 άνδρες).

Τι: Κάθε συμμετέχων/ουσα ολοκλήρωσε τρεις τύπους άσκησης σε διάστημα πέντε ημερών, εκτελώντας τις ακόλουθες δραστηριότητες σε διαφορετικές ημέρες:

• Ένας γύρος γκολφ με 18 οπές, περπατώντας, σε συνδυασμό με τη χρήση καροτσιού για τη μεταφορά των μπαστουνιών.

• Μία ώρα γρήγορο περπάτημα.

• Μία ώρα σκανδιναβικό περπάτημα.

Πώς: Τις ημέρες άσκησης, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν το ίδιο πρωινό και σνακ, υποβάλλονταν σε μέτρηση της πίεσης, του επιπέδου σακχάρου αίματος και της χοληστερόλης πριν και μετά την άσκηση, και επίσης φορούσαν συσκευές παρακολούθησης της φυσικής δραστηριότητας.

Κύρια ευρήματα: Και οι τρεις δραστηριότητες μείωσαν την πίεση και το επίπεδο σακχάρου στο αίμα και τη χοληστερόλη. Ωστόσο, το γκολφ φάνηκε να έχει ελάχιστα πιο ευεργετική δράση στο επίπεδο σακχάρου στο αίμα και στη χοληστερόλη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή