ΗΠΑ: Καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα ελονοσίας έπειτα από 20 χρόνια

ΗΠΑ: Καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα ελονοσίας έπειτα από 20 χρόνια

Η ελονοσία προκαλείται από πέντε είδη παρασίτων που μεταφέρονται από κάποια θηλυκά κουνούπια.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε κρούσματα ελονοσίας επιβεβαιώθηκαν σε Φλόριντα και Τέξας, ενώ πρόκειται για τους πρώτους ανθρώπους στις ΗΠΑ που προσβλήθηκαν από τη νόσο αυτή -η οποία μεταδίδεται από κουνούπια- εδώ και 20 χρόνια, ανακοίνωσαν χθες, Δευτέρα, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Τα κρούσματα αυτά διαγνώστηκαν σε περίοδο δύο μηνών, όπως διευκρίνισε η αμερικανική υπηρεσία.

Η πολιτεία της Φλόριντα ανακοίνωσε ότι το πρώτο κρούσμα διαγνώστηκε στις 26 Μαΐου στην Κομητεία Σέιρασοτα, ενώ αξιωματούχοι στο Τέξας δήλωσαν ότι στις 23 Ιουνίου βρέθηκε θετικός στη νόσο ένας κάτοικος του Τέξας, ο οποίος εργαζόταν στο ύπαιθρο, στην Κομητεία Κάμερον.

Τα Κέντρα για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών ανέφεραν σε οδηγία τους, χθες, ότι η ελονοσία θεωρείται επείγον ιατρικό περιστατικό και ότι οποιοσδήποτε παρουσιάζει συμπτώματα θα πρέπει να υποβάλλεται επειγόντως σε ιατρική εξέταση για την εκτίμηση της κατάστασής του.

Ωστόσο, η αμερικανική υπηρεσία σημείωσε ότι ο κίνδυνος να προσβληθεί κάποιος από ελονοσία στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι μικρός και ότι η πλειονότητα των περιπτώσεων μόλυνσης από τη νόσο αφορούν ανθρώπους που ταξίδεψαν στο εξωτερικό. Στο 95% των περιπτώσεων πρόκειται για ανθρώπους που προσβλήθηκαν στην Αφρική, διευκρίνισε.

Πώς προκαλείται και πώς εκδηλώνεται

Η ελονοσία προκαλείται από πέντε είδη παρασίτων που μεταφέρονται από κάποια θηλυκά κουνούπια. Μεταξύ των συμπτωμάτων της είναι πυρετός, ρίγη, πονοκέφαλος, μυαλγίες και κόπωση. Επίσης κάποιος μπορεί να παρουσιάσει ναυτία, διάρροια και έμετο. Η ελονοσία μπορεί να προκαλέσει βλάβη απειλητική για τη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής ανεπάρκειας, των επιληπτικών κρίσεων και του κώματος.

Η πολιτεία της Φλόριντα εξέδωσε προειδοποίηση για ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια και συνέστησε στους κατοίκους να αδειάσουν τις πισίνες, να βεβαιωθούν ότι οι σίτες στα παράθυρά τους δεν έχουν τρύπες και να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET. Επίσης συνέστησαν στον κόσμο να φοράει ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια όταν υπάρχουν κουνούπια.

Η πολιτεία του Τέξας εξέδωσε επίσης συναγερμό για την υγεία συνιστώντας στους υγειονομικούς να παίρνουν το ταξιδιωτικό ιστορικό αυτών που τους επισκέπτονται για να διευκρινιστεί αν ένας ασθενής με συμπτώματα ελονοσίας είχε βρεθεί στο ύπαιθρο και τσιμπήθηκε από κουνούπια σε περιοχή όπου μπορεί να έχει εμφανιστεί ελονοσία.

Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή