Ερευνητές αναπτύσσουν τεστ κορωνοϊού για όλα τα είδη ζώων, άγριων και οικόσιτων

Ερευνητές αναπτύσσουν τεστ κορωνοϊού για όλα τα είδη ζώων, άγριων και οικόσιτων

Έπειτα από δοκιμές που έκαναν οι ερευνητές, διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο τεστ έχει πάνω από 97% ευαισθησία και 98% ακρίβεια

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παίρνοντας μέρος στην προσπάθεια των επιστημόνων να εντοπίσουν τις παραλλαγές του κορωνοϊού σε άγρια και οικόσιτα ζώα, μια ομάδα ερευνητών ανέπτυξε ένα τεστ που ανιχνεύει την έκθεση στον ιό SARS-CoV-2 σε οποιοδήποτε είδος ζώου.

Οι περισσότερες εξετάσεις αντισωμάτων για τον κορωνοϊό απαιτούν εξειδικευμένα χημικά αντιδραστήρια για την ανίχνευση των αντιδράσεων των αντισωμάτων του ξενιστή έναντι του ιού, γεγονός που εμποδίζει την έρευνα σε όλα τα είδη ζώων. Την ίδια ώρα, ο ιός που προκαλεί την Covid-19 μολύνει πολλά είδη ζώων, όπως επισημαίνει η ιολόγος και καθηγήτρια παθοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι στο Ουρμπάνα- Σαμπέιν, Γινγκ Φανγκ, η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας.

Το νέο τεστ για τον κορωνοϊό επικεντρώνεται σε αντισώματα έναντι μιας πρωτεΐνης, της Ν-πρωτεΐνης, η οποία είναι ενσωματωμένη στο νουκλεοκαψίδιο του ιού, μια δομή που αποτελείται από πρωτεΐνες και νουκλεϊκά οξέα. «Η Ν-πρωτεΐνη είναι πιο άφθονη και πιο συντηρημένη από τις πρωτεΐνες που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα τεστ. Αυτό σημαίνει ότι η δομή της πρωτεΐνης είναι πιο συνεπής σε όλα τα είδη και αυτό την καθιστά έναν καλό στόχο για δοκιμές αντισωμάτων σε όλα τα είδη», εξηγεί η ερευνήτρια.

Έπειτα από δοκιμές που έκαναν οι ερευνητές, διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο τεστ έχει πάνω από 97% ευαισθησία και 98% ακρίβεια. Περαιτέρω δοκιμές σε οικόσιτες γάτες έδειξαν, εξάλλου, ότι το τεστ ήταν σε θέση να ανιχνεύσει τη μόλυνση εντός επτά ημερών από την έκθεση στον ιό.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «mSphere».

Πηγή: ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή