Ερευνα: Τα πολλά αναψυκτικά διαίτης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακού προβλήματος

Ερευνα: Τα πολλά αναψυκτικά διαίτης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακού προβλήματος

Η κατανάλωση δύο λίτρων αναψυκτικών διαίτης χωρίς ζάχαρη την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής κατά 20%, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν πίνουν αναψυκτικά με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατανάλωση δύο λίτρων αναψυκτικών διαίτης χωρίς ζάχαρη την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο ακανόνιστου καρδιακού παλμού κατά 20%, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν πίνουν αναψυκτικά με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Αρκεί ένα μεσαίου μεγέθους αναψυκτικό την ημέρα για να φτάσει κανείς την κρίσιμη ποσότητα σε εβδομαδιαία βάση που αυξάνει, σύμφωνα με ειδικούς, τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. Αυτή η  καρδιακή αρρυθμία περιγράφεται από όσους την εκδηλώνουν ως «τρέμουλο» ή «φτερούγισμα» της καρδιάς στο στήθος.

Η κατανάλωση ίσης ποσότητας αναψυκτικών με ζάχαρη, επίσης αύξησε τον κίνδυνο κατά 10%.

Η κατανάλωση παρόμοιου αριθμού ποτών με προσθήκη ζάχαρης επίσης αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής κατά 10%. Αντίθετα η κατανάλωση μη ζαχαρούχων χυμών, όπως ο χυμός πορτοκαλιού, σχετίζεται με μείωση του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής κατά 8%.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αναφέρει συσχέτιση μεταξύ των γλυκαντικών χωρίς θερμίδες, ή με λίγες θερμίδες, αλλά και των αναψυκτικών με ζάχαρη με τον αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής», δήλωσε η Πένι Κρις Εδερτον, ομότιμη καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Η ίδια δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

«Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερες έρευνες σχετικά με αυτά τα ποτά για να επιβεβαιώσουμε αυτά τα ευρήματα και να κατανοήσουμε πλήρως όλες τις συνέπειες για την υγεία όσον αφορά τις καρδιακές παθήσεις και άλλες καταστάσεις», δήλωσε η Κρις Εδερτον, η οποία είναι επίσης μέλος της επιτροπής διατροφής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Εν τω μεταξύ, το νερό είναι η καλύτερη επιλογή και, με βάση αυτή τη μελέτη, τα ροφήματα με γλυκαντικά χωρίς ή με χαμηλές θερμίδες θα πρέπει να περιορίζονται ή να αποφεύγονται», πρόσθεσε.

Σε άνοδο η κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η κύρια αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, τα εγκεφαλικά επεισόδια που συνδέονται με την κολπική μαρμαρυγή τείνουν να είναι «πιο σοβαρά από τα εγκεφαλικά επεισόδια με άλλες υποκείμενες αιτίες», σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος, καρδιακή ανεπάρκεια και «μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, άνοια και νεφρική νόσο. Ολα αυτά τα πράγματα είναι πιθανότατα μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι», δήλωνε παλιότερα στο CNN ο δρ Γκρέγκορι Μάρκους, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο και αναπληρωτής επικεφαλής της καρδιολογίας για την έρευνα στο UCSF Health.

Πηγή CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT