Αναψυκτικά και ηπατικός καρκίνος

Την επικινδυνότητα των αγαπημένων αλλά γεμάτων ζάχαρη αναψυκτικών για την ανθρώπινη υγεία αποκαλύπτει μια νέα μεγάλη έρευνα που εκπόνησαν Αμερικανοί επιστήμονες και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επικινδυνότητα των αγαπημένων αλλά γεμάτων ζάχαρη αναψυκτικών για την ανθρώπινη υγεία αποκαλύπτει μια νέα μεγάλη έρευνα που εκπόνησαν Αμερικανοί επιστήμονες και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής. Οπως διαπίστωσαν, η καθημερινή κατανάλωση ακόμα και ενός μόνο αναψυκτικού με ζάχαρη αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ηπατικού καρκίνου.

Για να εξαγάγουν τα συμπεράσματά τους, επιστήμονες από πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ και το Κολούμπια ανέλυσαν τα δεδομένα 90.504 γυναικών ηλικίας 50 έως 79 ετών, τις οποίες παρακολουθούσαν επί 19 έτη. Στόχος τους ήταν να διαπιστώσουν αν υπήρχε σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση αναψυκτικών, φρουτοχυμών και άλλων ηδύποτων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και στην εμφάνιση καρκίνου του ήπατος.

Αναλύοντας τα δεδομένα διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έπιναν καθημερινά τουλάχιστον ένα σακχαρούχο αναψυκτικό ή φρουτοχυμό διέτρεχαν κατά 73% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του ήπατος συγκριτικά με εκείνες που κατανάλωναν τρία ή λιγότερα τέτοια ποτά κάθε μήνα. Ο κίνδυνος, επίσης, για όσες καθημερινά κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα αναψυκτικών ανερχόταν στο 78%.

Επικίνδυνη η κατανάλωση έστω και ενός ζαχαρούχου ποτού όταν γίνεται σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Πριν από την εκπόνηση της πρόσφατης μελέτης, οι επιστήμονες διέθεταν αρκετά στοιχεία που υποδείκνυαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου επηρεαζόταν και από παράγοντες όπως η κατανάλωση οινοπνεύματος (αύξηση του κινδύνου) ή καφεΐνης (μείωση).

Οπως επισημαίνει ο συντάκτης της μελέτης, δρ Λονγκγκάνγκ Ζάο, υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, τα συμπεράσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι είναι εφικτή η μείωση του κινδύνου ηπατικού καρκίνου με τον περιορισμό της πρόσληψης τέτοιων αναψυκτικών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σύνδεση των αναψυκτικών με τον καρκίνο του ήπατος οφείλεται στις παρενέργειες της ζάχαρης. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων του συγκεκριμένου υδατάνθρακα μπορεί να δημιουργήσει σε ορισμένους έλλειψη ευαισθησίας στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Επίσης, η ζάχαρη συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και του κινδύνου ανάπτυξης λιπώδους στρώματος γύρω από το ήπαρ.

Και τα δύο θεωρούνται καταστροφικά για την υγεία του ήπατος και συνδέονται με την αύξηση των πιθανοτήτων καρκινογένεσης. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν είναι βέβαιο αν η διασύνδεση αναψυκτικών και καρκίνου του ήπατος αφορά τις νεότερες γυναίκες ή τους άνδρες. Οι επιστήμονες, πάντως, επισημαίνουν ότι είναι αναγκαία η εκπόνηση περαιτέρω μελετών προκειμένου να επαληθευθεί η σχέση σακχαρωδών αναψυκτικών με τον καρκίνο του ήπατος. Οπως τονίζει ο δρ Ζάο, η κατανόηση των κινδύνων που εγκυμονούν τα αναψυκτικά θα μας επιτρέψει να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT