Α. Γεωργιάδης: Ογκολογικά συμβούλια για εξορθολογισμό στις φαρμακευτικές δαπάνες

Α. Γεωργιάδης: Ογκολογικά συμβούλια για εξορθολογισμό στις φαρμακευτικές δαπάνες

Ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης δήλωσε ότι τα 3/4 των ογκολογικών φαρμάκων που συνταγογραφούνται, οι ασθενείς δεν τα χρειάζονται. «Για αυτό και η ένωση ογκολόγων Ελλάδας ζητάει να ενεργοποιηθούν τα Συμβούλια στα νοσοκομεία»

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ενεργοποίηση των Ογκολογικών Συμβουλίων στα νοσοκομεία με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη και αφορούσε τις νέες επενδύσεις σε τρεις παραγωγικές μονάδες στην περιοχή.

Ο υπουργός δήλωσε ότι τα 3/4 των ογκολογικών φαρμάκων που συνταγογραφούνται, οι ασθενείς δεν τα χρειάζονται. «Για αυτό και η ένωση ογκολόγων Ελλάδας ζητάει να ενεργοποιηθούν τα Ογκολογικά Συμβούλια στα νοσοκομεία και αυτό θα κάνουμε».

«Αλόγιστη» δαπάνη

Η φαρμακευτική δαπάνη, πρόσθεσε, συνεχώς αυξάνεται και οι καινοτόμες θεραπείες είναι εξαιρετικά ακριβές. «Εάν δεν μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη, στο τέλος οι ασθενείς δεν θα έχουν φάρμακα». Αναφέρθηκε σε «αλόγιστη δαπάνη» του ΙΦΕΤ, που από 25 εκατ. έχει φτάσει περίπου 270 εκατ. ευρώ.

Εκανε λόγο για εντατικοποίηση των ελέγχων, συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και διαφάνεια.

Ελλείψεις φαρμάκων

Αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε αλλαγές στον τομέα των φθηνών φαρμάκων.

Είπε ότι -εκτός από το τεράστιο πρόβλημα σε ολόκληρη την Ε.Ε. που πυροδότησε η πανδημία- ευθύνονται και οι υπερβολικά χαμηλές τιμές των φαρμάκων.

Προανήγγειλε αλλαγές και αυξήσεις της τιμής ώστε να μην χαθούν από την αγορά παλιά, φθηνά, δοκιμασμένα φάρμακα.

Σημείωσε μάλιστα ότι φθηνά φάρμακα οι εταιρείες αρνούνται να τα φέρουν στην Ελλάδα ή τα αντικαθιστούν από ακριβά. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Σημείωσε ότι σε 15 ημέρες θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων της ελληνικής και ξένης φαρμακοβιομηχανίας για να συζητηθεί το clawback το οποίο έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και το οποίο αν δεν ελεγχθεί ο ασθενής δεν θα βρίσκει το φάρμακό του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT