Τέλος στη «βιομηχανία» συνταγογραφήσεων

Τέλος στη «βιομηχανία» συνταγογραφήσεων

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπoυργείου Υγείας – Οι αλλαγές στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή – Διαγραφή των προστίμων στους ανεμβολίαστους

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαγραφή μη καταβληθέντων προστίμων μαζί με τους τόκους που έχουν συν τω χρόνω προκύψει για όσους δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού προβλέπει το νομοσχέδιο για τις δράσεις δημόσιας υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή. Η διαγραφή δικαιολογείται από το ότι η φιλοσοφία τότε του νομοθέτη ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας και όχι η τιμωρία τους. Επίσης, στον απόηχο της συζήτησης που έχει ανοίξει περί υπερσυνταγογράφησης, στο νομοσχέδιο έχει ενταχθεί άρθρο στο οποίο περιγράφεται ένα πλαίσιο ελέγχου των γιατρών. Βάσει αυτού η Διεύθυνση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ θα ελέγχει τους γιατρούς οι οποίοι θα εμφανίζονται να συνταγογραφούν επιπλέον χωρίς επαρκή αιτιολογία και θα τους επιβάλλει κυρώσεις.

Το υπουργείο Υγείας, επίσης, με τρία άρθρα, επιδιώκει να οριοθετήσει με μεγαλύτερη σαφήνεια τους όρους λειτουργίας τής ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ετσι, στο εξής τίθενται ως ανώτατο όριο τα δώδεκα τέκνα από γαμέτες του ίδιου τρίτου δότη υπό την προϋπόθεση ότι οι λήπτες έχουν ως μόνιμη κατοικία την Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι έως σήμερα το άτυπο όριο ήταν τα δέκα τέκνα. Ωστόσο, δικαιούνται οι λήπτες να χρησιμοποιήσουν εκ νέου γεννητικό υλικό του ίδιου δότη για δεύτερο παιδί. Αν οι λήπτες ζουν στο εξωτερικό, δεν υφίσταται όριο. Επίσης, αν διαπιστωθεί ότι το γεννητικό υλικό ενός δότη χρησιμοποιείται σε γεωγραφική περιοχή της χώρας με πληθυσμό μικρότερο των 200.000 κατοίκων, ενδέχεται το όριο να επαναπροσδιοριστεί. Ωστόσο, οι παραπάνω κανόνες αφορούν διαδικασίες που έλαβαν χώρα μετά την έναρξη λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Μητρώου Κωδικοποιημένης Καταγραφής Δοτών/Δοτριών. Συνεπώς, κρυοσυντηρημένα γονιμοποιημένα ωάρια που προήλθαν από το γεννητικό υλικό δότη ή δότριας, όταν οι λήπτες δήλωσαν τη συναίνεσή τους μέχρι και τη 13η Οκτωβρίου 2022, χρησιμοποιούνται χωρίς περιορισμό αριθμού γεννήσεων και κυήσεων ανά δότη/δότρια έως την 31η Δεκεμβρίου 2030.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή