Θεραπείες για τον πόνο χωρίς χάπια, οι οποίες δεν θα τινάξουν την μπάνκα στον αέρα

Θεραπείες για τον πόνο χωρίς χάπια, οι οποίες δεν θα τινάξουν την μπάνκα στον αέρα

Πολλές εναλλακτικές θεραπείες για την ανακούφιση από τον πόνο παρέχονται δωρεάν ή με χαμηλό κόστος

θεραπείες-για-τον-πόνο-χωρίς-χάπια-οι-ο-562974739

Ενα από τα πλέον αποτελεσματικά ελιξίρια για τον χρόνιο πόνο προσφέρεται εντελώς δωρεάν. Μπορείτε να το λάβετε στο σπίτι, οποιαδήποτε στιγμή, με όποιον τρόπο επιλέξετε. Η εναλλακτική αυτή θεραπεία είναι η άσκηση. Ωστόσο, δεν εκμεταλλεύονται όλοι τα πολλά οφέλη της άσκησης για την ανακούφιση από τον πόνο.

Πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένας στους τέσσερις ενήλικες βασίζεται αποκλειστικά σε μη συνταγογραφούμενα ή συνταγογραφούμενα αναλγητικά για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, παρά τις συστάσεις για χρήση εναλλακτικών λύσεων χωρίς χάπια.

«Ορισμένοι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν λαμβάνουν περίθαλψη παρά μόνο όταν κρατήσουν μια συνταγή στα χέρια τους. Από την άλλη, μπορεί να συναντούν εμπόδια στον δρόμο προς μη φαρμακευτικές θεραπείες, όπως το κόστος, η έλλειψη γνώσεων και η ανεπαρκής πρόσβαση σε φροντίδα. Ωστόσο, πολλές θεραπείες παρέχονται δωρεάν ή έχουν χαμηλό κόστος και είναι εύκολα προσβάσιμες», σχολιάζει η δρ Jennifer Kurz, φυσικοθεραπεύτρια που ειδικεύεται σε εναλλακτικές μεθόδους διαχείρισης του πόνου στο Κέντρο Αποκατάστασης Spaulding, το οποίο συνεργάζεται με το Χάρβαρντ.

Πρώτον, το δωρεάν προσωπικό

Πολλές μέθοδοι για τη μείωση του πόνου είναι απλώς δραστηριότητες που προάγουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Πάρτε την άσκηση, για παράδειγμα. Παρότι μερικές φορές είναι δύσκολο να ασκηθείτε εάν πονάτε, η άσκηση μπορεί επίσης να σας ανακουφίσει. «Δυναμώνει και χαλαρώνει τους μυς, μειώνει το στρες, διευκολύνει τον έλεγχο του βάρους και βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης και του ύπνου. Όλα αυτά μαζί συμβάλλουν στην ανακούφιση από τον πόνο», δηλώνει η δρ Kurz.

Άλλες δραστηριότητες που βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο είναι η γιόγκα, οι διατάσεις, το τάι τσι, οι βαθιές αναπνοές, ο διαλογισμός με ενσυνειδητότητα, η διαχείριση του στρες, ο ύπνος επτά με εννέα ώρες ημερησίως και η κοινωνική αλληλεπίδραση. Δείτε μερικούς δωρεάν (ή χαμηλού κόστους) τρόπους που θα σας βοηθήσουν να εφαρμόσετε αυτές τις μεθόδους.

Θεραπείες για τον πόνο χωρίς χάπια, οι οποίες δεν θα τινάξουν την μπάνκα στον αέρα-1

Διαδικτυακά βίντεο. Στο YouTube υπάρχουν χιλιάδες δωρεάν βίντεο σχετικά με αυτές τις μεθόδους μείωσης του πόνου. Για παράδειγμα, μπορείτε να βρείτε βίντεο με ασκήσεις για τον χρόνιο πόνο, με τρόπους βελτίωσης του ύπνου και με μεθόδους διαλογισμού για αρχάριους. Βεβαιωθείτε ότι ο εκπαιδευτής στο βίντεο είναι πιστοποιημένος στο πεδίο του ή αναζητήστε βίντεο στις ιστοσελίδες μεγάλων νοσοκομείων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών που εμπιστεύεστε.

Ηλεκτρονικές εφαρμογές. Υπάρχουν εφαρμογές για τον χρόνιο πόνο που μπορούν να σας καθοδηγήσουν στον διαλογισμό, στην άσκηση και σε πολλά άλλα. Αναζητήστε εφαρμογές που παρέχονται δωρεάν (ή έχουν κάποιο μικρό μηνιαίο κόστος), έχουν καλές κριτικές, δεν συλλέγουν υπερβολικά πολλές πληροφορίες από εσάς και έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια λήψεις (downloads). Τέτοια παραδείγματα είναι τα εξής: Curable, Manage My Pain, Migraine Buddy, Better Sleep και (για διαλογισμό) Insight Timer, Calm ή Headspace.

Εγγραφή σε αθλητικό κέντρο. Στις ΗΠΑ, ορισμένα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κρατικών προγραμμάτων Medicare Advantage και Medigap, περιλαμβάνουν δωρεάν συνδρομή σε ένα πρόγραμμα φυσικής κατάστασης που ονομάζεται Silver Sneakers. Παρέχει πρόσβαση σε 14.000 κέντρα φυσικής κατάστασης και ψυχαγωγίας σε όλη τη χώρα. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα συζήτησης με άλλους ασκουμένους, το οποίο είναι καλό για να παραμένετε κοινωνικά συνδεδεμένοι.

Η άσκηση δυναμώνει και χαλαρώνει τους μυς, μειώνει το στρες, διευκολύνει τον έλεγχο του βάρους, βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης και του ύπνου, και όλα αυτά μαζί συμβάλλουν στην ανακούφιση από τον πόνο.

Διαλέξεις ή μαθήματα στο Διαδίκτυο. Τα μεγάλα νοσοκομεία, τα ακαδημαϊκά ερευνητικά κέντρα και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί στις ΗΠΑ προσφέρουν συχνά διαλέξεις ή μαθήματα δωρεάν ή σε χαμηλό κόστος σχετικά με την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου. Για παράδειγμα, η δρ Kurz θέσπισε ένα πρόγραμμα διαχείρισης του πόνου το οποίο ονομάζεται FINER (www.finerprogram.org) και περιλαμβάνει δωρεάν διαλέξεις από φυσικοθεραπευτές του Χάρβαρντ και ψυχολόγους ειδικευμένους στον πόνο. Στην ιστοσελίδα του διατίθενται επίσης βίντεο και σύνδεσμοι για χρήσιμες εφαρμογές, βιβλία, podcasts και πολλά άλλα.

Επίσης, το Κέντρο Αποκατάστασης Spaulding (https://www.health.harvard.edu/sascpaulding) προσφέρει πολυάριθμα διαδικτυακά μαθήματα άσκησης –τα περισσότερα είναι σχεδιασμένα για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα– με χαμηλό κόστος (π.χ. 5 δολάρια). Οι θέσεις καλύπτονται γρήγορα, γι’ αυτό αν κάποιος ενδιαφέρεται πρέπει να γραφτεί εγκαίρως.

Ομάδες στήριξης. Οι ομάδες στήριξης για άτομα με χρόνιο πόνο προάγουν την κοινωνική σύνδεση και το αίσθημα ελπίδας και ελέγχου. Αναζητήστε διαδικτυακές ομάδες στο Facebook (κάντε αναζήτηση με τον όρο «υποστήριξη για τον χρόνιο πόνο») ή στις ιστοσελίδες μεγάλων μη κερδοσκοπικών εταιρειών για τον χρόνιο πόνο, όπως η Pain Foundation’s Pain Connection στις ΗΠΑ (https://painconnection.org). Στις ΗΠΑ μπορεί κανείς επίσης να γραφτεί σε μια τοπική ομάδα στήριξης με φυσική παρουσία (ένα τοπικό νοσοκομείο θα μπορεί πιθανότατα να τον παραπέμψει σε μια τέτοια ομάδα).

Θεραπείες σε λογικές τιμές

Αν έχετε τη δυνατότητα να δαπανήσετε χρήματα για μη φαρμακευτικές μεθόδους αντιμετώπισης του πόνου, να είστε προσεκτικοί: πολλές είναι απατηλές. Οι παρακάτω, όμως, είναι ασφαλείς, αποτελεσματικές και σε λογικές τιμές.

Φυσικοθεραπεία. Η υπ’ αριθμόν ένα θεραπεία για μείωση του πόνου, η φυσικοθεραπεία, περιλαμβάνει συνεργασία με έναν φυσικοθεραπευτή, ο οποίος θα αξιολογήσει τις φυσικές σας δυνάμεις και αδυναμίες και θα σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει ασκήσεις και άλλες θεραπείες. Καλύπτεται από τα περισσότερα ασφαλιστικά προγράμματα, αν και θα πρέπει να πληρώσετε κάποια συμμετοχή. Διαφορετικά, η φυσικοθεραπεία στις ΗΠΑ κοστίζει 100 έως 200 δολάρια ανά συνεδρία.

Θεραπείες για τον πόνο χωρίς χάπια, οι οποίες δεν θα τινάξουν την μπάνκα στον αέρα-2
Τα περισσότερα ασφαλιστικά προγράμματα στις ΗΠΑ καλύπτουν τη φυσικοθεραπεία, αλλά θα πρέπει να πληρώσετε συμμετοχή.

Υπηρεσίες διατροφολογίας. Ένας διατροφολόγος μπορεί να σχεδιάσει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής για να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος (εάν χρειάζεται) και να αφαιρέσει πολλές φλεγμονώδεις τροφές από τη διατροφή σας. «Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το λίπος και τη χρόνια φλεγμονή, γεγονός που θα έχει θετική επίδραση στη διάθεσή σας, στην ευαισθησία σας στον πόνο και στη συνολική σας υγεία», σχολιάζει η δρ Kurz. Το μέσο κόστος για έναν διατροφολόγο στις ΗΠΑ είναι 100 έως 200 δολάρια ανά συνεδρία και μπορεί κανείς να χρειαστεί μερικές μόνο επισκέψεις. Η ασφάλιση μπορεί να καλύπτει ένα μέρος του κόστους.

Βελονισμός. Αυτή η αρχαία κινεζική πρακτική περιλαμβάνει την εισαγωγή πολύ λεπτών βελονών (πάχους όσο μιας τρίχας) στις νευρικές συνδέσεις. Δεν είναι αποτελεσματικός σε όλους, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι ασφαλής (εάν εφαρμόζεται από πιστοποιημένο βελονιστή). Καλύπτεται από το κρατικό πρόγραμμα Medicare και από πολλά άλλα ασφαλιστικά προγράμματα για τις συνήθεις διαγνώσεις χρόνιου πόνου, όπως η οσφυαλγία, εάν ο βελονιστής είναι γιατρός. Διαφορετικά, μια συνηθισμένη συνεδρία κοστίζει στις ΗΠΑ περίπου 100 δολάρια.

Μασάζ. Το θεραπευτικό μασάζ βοηθά τους μυς, τους τένοντες και τις αρθρώσεις, ανακουφίζει από το στρες και το άγχος και ενδέχεται να διακόπτει τη μετάδοση μηνυμάτων πόνου προς και από τον εγκέφαλο. Το μέσο κόστος για ένα θεραπευτικό μασάζ είναι περίπου 60 δολάρια την ώρα. Δεν καλύπτεται από το Medicare, αλλά μπορεί να καλύπτεται από άλλα ασφαλιστικά προγράμματα.

Μαθήματα γυμναστικής με φυσική παρουσία. Θα μπορούσατε να γραφτείτε σε ένα συγκεκριμένο αθλητικό κέντρο ή σε μια σχολή γιόγκα, χορού ή πολεμικών τεχνών. Η συνδρομή στις ΗΠΑ συνήθως κοστίζει περίπου 100 δολάρια ή περισσότερο τον μήνα.

Θεραπεία συζήτησης. Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της συναισθηματικής και ψυχολογικής διάστασης του πόνου, όπως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, η οποία ανακατευθύνει τις αρνητικές σκέψεις σχετικά με τον πόνο, οι βασισμένες στην ενσυνειδητότητα ψυχολογικές προσεγγίσεις που σας βοηθούν να εστιάσετε στο παρόν και η θεραπεία εκ νέου επεξεργασίας του πόνου, η οποία βοηθά τον εγκέφαλο να «ξεμάθει» την αντίδρασή του στον χρόνιο πόνο. Μπορείτε να βρείτε δωρεάν διαλέξεις γι’ αυτές τις προσεγγίσεις στο διαδίκτυο, αλλά, αν κανείς θέλει να συνεργαστεί με έναν θεραπευτή, αυτό στις ΗΠΑ κοστίζει 100 έως 200 δολάρια την ώρα. Η ασφάλιση δεν καλύπτει πάντα τις επισκέψεις. «Κάθε θεραπεία λειτουργεί διαφορετικά», αναφέρει η δρ Kurz, «αλλά όλες σάς βοηθούν να αλλάξετε τη σχέση σας με τον πόνο, κάτι που είναι βασικό για να αισθανθείτε καλύτερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT