Απρόσμενα συμπτώματα του χρόνιου στομαχικού καύσου

Απρόσμενα συμπτώματα του χρόνιου στομαχικού καύσου

Ο οδοντίατρος, ο καρδιολόγος ή κάποιος άλλος γιατρός μπορεί να εντοπίσει τα σημάδια στομαχικού καύσου (καούρες στο στομάχι) πριν από εσάς

απρόσμενα-συμπτώματα-του-χρόνιου-στο-563037916

Λόγω της ονομασίας του, είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι ο στομαχικός καύσος (καούρες στο στομάχι) είναι πάντα μια έντονη ενόχληση στον θώρακα ή στο στομάχι.

Παρότι σίγουρα αυτό είναι το κλασικό σύμπτωμα, ο χρόνιος καύσος στον θώρακα μπορεί επίσης να εκδηλωθεί και με άλλους τρόπους, όπως αίσθηση μυρμηγκιάσματος στη μύτη, αίσθηση πίεσης στο στήθος, πικρή ή μεταλλική γεύση, βραχνή φωνή, βλάβη στα δόντια ή ξηρό βήχα. 

Απρόσμενα συμπτώματα του χρόνιου στομαχικού καύσου-1

Ποια είναι η συσχέτιση ανάμεσα σε αυτά τα συμπτώματα και τα πικάντικα ζυμαρικά που φάγατε για δείπνο; Τα οξέα του στομάχου. Μπορεί να εισέλθουν στον οισοφάγο, τον σωλήνα που μεταφέρει την τροφή από το στόμα στο στομάχι. Η χρόνια ροή τους προς αυτή την κατεύθυνση είναι μια πάθηση που ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) και ευθύνεται για συμπτώματα τα οποία μπορεί να μπερδέψετε με άλλες παθήσεις. 

Συμπτώματα στην καρδιά

Κάποιες φορές, η παλινδρόμηση οξέων ερεθίζει το πάνω μέρος του στομάχου ή τον οισοφάγο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πόνο ή πίεση στον θώρακα, που μιμείται τον πόνο από τη μερική απόφραξη μιας αρτηρίας της καρδιάς (στεφανιαίας) ή ακόμη και από μια καρδιακή προσβολή.

Τι πρέπει να κάνετε. Εάν ανησυχείτε για έναν αιφνίδιο πόνο στον θώρακα, μην προσπαθείτε να καταλάβετε αν είναι στομαχικός καύσος. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα με γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια», επισημαίνει ο δρ Christopher Cannon, καρδιολόγος και αρχισυντάκτης των Θεμάτων Υγείας του Χάρβαρντ

Είναι δύσκολο να διακρίνετε τη διαφορά ανάμεσα στον στομαχικό καύσο και τα καρδιολογικά προβλήματα και είναι καλύτερα να μιλήσετε με τον γιατρό σας. 

«Ο πόνος στον θώρακα μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες, όπως η παλινδρόμηση οξέων, αλλά επίσης το στρες, ο ερεθισμός των πνευμόνων ή οι μυϊκοί πόνοι», παρατηρεί ο δρ Cannon.

«Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τους παράγοντες κινδύνου που έχετε για καρδιοπάθεια. Για παράδειγμα, έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη; Ο πόνος εμφανίζεται κατά την άσκηση; Όλα αυτά μπορεί να δείχνουν καρδιολογικό πρόβλημα και μπορεί να ζητήσουμε εξετάσεις. Αν ο πόνος εμφανίζεται όταν ξαπλώνετε μετά την κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος και η λήψη αντιόξινου σας βοηθά να αισθανθείτε καλύτερα, τότε μάλλον είναι στομαχικός καύσος».

Συμπτώματα στη μύτη ή στον λαιμό

Στη ΓΟΠ, τα οξέα του στομάχου μπορεί να ανέβουν ψηλά στον λαιμό ή ακόμη και στην περιοχή πίσω από τη μύτη, προκαλώντας διάφορα πιθανά συμπτώματα. 

«Ο ανώτερος αεραγωγός δεν είναι κατασκευασμένος έτσι ώστε να προστατεύεται όπως το στομάχι ή ο οισοφάγος, και έτσι, όταν υπάρχει παλινδρόμηση, αυτή προκαλεί βλάβη, σχεδόν παρόμοιου χαρακτήρα με ένα έγκαυμα από χημικές ουσίες. Μπορεί να προκαλέσει ξηρό βήχα, πονόλαιμο, βραχνή φωνή, μια αίσθηση σαν να υπάρχει ένας όγκος ή μια μάζα βλέννας στο πίσω μέρος του λαιμού ή μια αίσθηση μυρμηγκιάσματος στη μύτη», αναφέρει ο δρ Neil Bhattacharyya, ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) στο νοσοκομείο Massachusetts Eye and Ear, που συνεργάζεται με το Χάρβαρντ. 

Απρόσμενα συμπτώματα του χρόνιου στομαχικού καύσου-2

Επειδή τα συμπτώματα αυτά μοιάζουν με τα συμπτώματα πολλών άλλων παθήσεων, όπως το κρυολόγημα ή οι αλλεργίες, μπορεί να περάσει πολύς καιρός έως ότου αναγνωρίσετε ότι έχετε ΓΟΠ. 

Τι πρέπει να κάνετε. Αν υποψιάζεστε ότι τα συμπτώματά σας μπορεί να οφείλονται σε ΓΟΠ, συζητήστε με τον γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας ή με έναν ΩΡΛ. «Συνήθως συνιστούμε να δοκιμάσει κάποιος φάρμακα κατά του στομαχικού καύσου για τέσσερις εβδομάδες –όπως μη συνταγογραφούμενη ομεπραζόλη– και να κάνει προσωρινές αλλαγές στον τρόπο ζωής του για να αποφύγει τους παράγοντες που προκαλούν στομαχικό καύσο», αναφέρει ο δρ Bhattacharyya. (Βλ. «Συνήθειες του τρόπου ζωής για την καταπολέμηση του στομαχικού καύσου») 

«Εάν τα συμπτώματα βελτιωθούν μετά από τέσσερις εβδομάδες, αυτό είναι μια καλή ένδειξη ότι μάλλον έχετε παλινδρόμηση», εξηγεί ο δρ Bhattacharyya. 

Συμπτώματα στο στόμα ή στα δόντια

Σε ορισμένα άτομα, τα συμπτώματα της ΓΟΠ μπορεί να μοιάζουν περισσότερο με στοματικά ή οδοντικά προβλήματα. «Εάν τα οξέα φθάσουν στο στόμα σας, μπορεί να αναπτύξετε στοματικά έλκη ή πληγές, διάβρωση ή φθορά στα δόντια ή ανάπτυξη κοιλοτήτων (κουφάλες). Οι κοιλότητες μπορεί να οφείλονται στο οξύ, στα σακχαρούχα φάρμακα για τον στομαχικό καύσο, στη διατροφή σας, σε κακή στοματική υγιεινή ή σε συνδυασμό αυτών των παραγόντων», δηλώνει η δρ Tien Jiang, προσθοδοντικός στο Τμήμα Πολιτικών Στοματικής Υγείας και Επιδημιολογίας στην Οδοντιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Η παλινδρόμηση οξέων μπορεί επίσης να προκαλέσει μια πικρή ή μεταλλική γεύση στο στόμα.

Τι πρέπει να κάνετε. Αν υποψιάζεστε ότι υπάρχει παλινδρόμηση οξέων στο στόμα σας, ξεπλύνετε συχνά με νερό για να τα εξουδετερώσετε και να προστατεύσετε τα ούλα, τα μαλακά μόρια και τα δόντια σας.

«Περιμένετε τριάντα λεπτά μετά τα γεύματα ή μετά την ανίχνευση παλινδρόμησης για να βουρτσίσετε τα δόντια σας. Αυτό επιτρέπει στο σάλιο –και στο νερό με το οποίο ξεπλένετε ή στο ποτό– να εξουδετερώσει την οξύτητα του στόματος», εξηγεί η δρ Jiang.

Αποφύγετε τροφές και ποτά που φαίνεται ότι προκαλούν συμπτώματα στομαχικού καύσου, όπως οτιδήποτε πικάντικο, λιπαρό, τηγανητό ή όξινο.

«Πριν βουρτσίσετε, ξεπλύνετε πρώτα με νερό για να απομακρύνετε τα οξέα, έτσι ώστε να μη μεταφέρετε κατά λάθος με το βούρτσισμα το οξύ στα δόντια και προκαλέσετε πιο εκτεταμένη φθορά. Επίσης, κάντε καθαρισμό στα δόντια τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο».

Συνήθειες του τρόπου ζωής για την καταπολέμηση του στομαχικού καύσου

Ο τρόπος ζωής παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή του στομαχικού καύσου. ∆οκιμάστε όσο περισσότερα μπορείτε από τα παρακάτω: 

 • Αποφύγετε τροφές και ποτά που φαίνεται ότι προκαλούν συμπτώματα στομαχικού καύσου, όπως οτιδήποτε πικάντικο, λιπαρό, τηγανητό ή όξινο (όπως οι σάλτσες ντομάτας και τα εσπεριδοειδή), τις τροφές με κρεμμύδι ή σκόρδο, το αλκοόλ, το ανθρακικό, καθώς και οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη, όπως καφέ, τσάι ή σοκολάτα. 
 • Τρώτε μικρότερα γεύματα. 
 • Μην ξαπλώνετε για τουλάχιστον δύο ώρες μετά τα γεύματα. 
 • Αποφύγετε να τρώτε ή να πίνετε αργά το βράδυ (ιδίως αλκοόλ). 
 • Κοιμηθείτε χρησιμοποιώντας μαξιλάρι-σφήνα. 
 • Κόψτε το κάπνισμα. 
 • Χάστε βάρος, εάν χρειάζεται. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT