Αναστολή επίσχεσης εργασίας από τους γιατρούς

Αναστολή επίσχεσης εργασίας από τους γιατρούς

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δωρεάν μπορούν να επισκέπτονται από σήμερα οι ασφαλισμένοι τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι ανέστειλαν την επίσχεση παροχής υπηρεσιών. Ο λόγος της αναστολής είναι να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Κατά τη συνάντηση, οι γιατροί έλαβαν δεσμεύσεις, μεταξύ άλλων, για εξόφληση ιατρικών πράξεων και επισκέψεων του Μαρτίου εντός των επόμενων ημερών και του Απριλίου τον Σεπτέμβριο. Μετά τις 15 Αυγούστου θα ξεκινήσει διαπραγμάτευση για τη σύναψη νέας σύμβασης μεταξύ γιατρών και ΕΟΠΥΥ, η οποία και θα ισχύσει έως την υλοποίηση του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Πάντως, οι γιατροί παραμένουν σε «αγωνιστική» εγρήγορση, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση υπαναχώρησης του υπουργείου θα εξαγγείλουν δυναμικές κινητοποιήσεις από την 1η Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις ακόμα και από στελέχη του υπουργείου Υγείας εκφράζονται για τη «σκέψη» του αρμόδιου υπουργού, Παναγιώτη Κουρουμπλή, να «τιμωρεί» με συμμετοχή στο κόστος της θεραπείας όσους νοσήσουν από καρκίνο και δεν έχουν υποβληθεί σε προληπτικές εξετάσεις. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, με ανάρτηση στο Facebook αναφέρει ότι η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας «δεν πρέπει να αφήνεται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, που δίνουν λάθος σήματα στην κοινωνία και ενισχύουν τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη περί προσωπικής ευθύνης για την υγεία».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΣΥ (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, κάνει λόγο για τιμωρητικό μοντέλο πρόληψης του καρκίνου, «λες και δεν συνιστά από μόνη της βαριά τιμωρία η εκδήλωση της νόσου», και τονίζει «είναι αδόκιμο, όταν η ιατρική επιστήμη έχει συσσωρεύσει τεράστια γνώση, να επιχειρούν οι πολιτικοί να εφαρμόσουν δικά τους αυτοσχέδια μοντέλα». «Oταν η ένταση των φαινομένων του καρκίνου δολοφονεί ανθρώπους, η υποκρισία περισσεύει», απάντησε στους επικριτές του ο κ. Κουρουμπλής και πρόσθεσε: «Ο προβληματισμός για την ενεργοποίηση της κοινωνίας δεν μπορεί να ενοχοποιείται. Επιτέλους, ας κατατεθούν εναλλακτικές προτάσεις, είμαστε ανοιχτοί. Είμαστε η μόνη χώρα στο δυτικό ημισφαίριο χωρίς εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή