Το 40% των ασθενών με καρκίνο δεν έχει πρόσβαση σε γιατρό

Το 40% των ασθενών με καρκίνο δεν έχει πρόσβαση σε γιατρό

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδα επιδημίας θα φτάσει ο καρκίνος σε μόλις τέσσερα χρόνια, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι το 2020 θα πλησιάζει τις 15 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις κατ’ έτος σε παγκόσμιο επίπεδο, καταγράφοντας αύξηση της συχνότητάς του, κατά 50% μέσα σε μία δεκαπενταετία. Ηδη ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ και η δεύτερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη. Τα στοιχεία αυτά παρέθεσε χθες στο συνέδριο «Καρκίνος: Πολιτική και Οικονομία» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο παθολόγος-ογκολόγος στο θεραπευτήριο «Υγεία», Π. Κοσμίδης, προσθέτοντας ωστόσο, ότι παρά την αύξηση στα νέα περιστατικά καρκίνου, μελέτες δείχνουν ότι οι θάνατοι από τη νόσο μειώνονται χάρη στις νέες θεραπείες με τη χορήγηση πιο στοχευμένων και πιο αποτελεσματικών φαρμάκων αλλά και το έργο των γιατρών.

«Στην Ελλάδα της κρίσης το έργο των Ελλήνων ογκολόγων ανταγωνίζεται παρά τις αντιξοότητες, αυτό των Eυρωπαίων συναδέλφων τους» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευ. Φιλόπουλος, ο οποίος ωστόσο έκανε λόγο για ελλείψεις προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας που δυσχεραίνουν την πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στη θεραπεία τους.

«Περίπου το 40% των ογκολογικών ασθενών έχει δυσκολία πρόσβασης στον γιατρό για την πρώτη εκτίμηση, λόγω της μεγάλης αναμονής στα ιατρεία των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης έναρξης της θεραπείας», σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Παν. Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης. Οπως είπε «πάνω από το 50% των ασθενών πάσχει από κατάθλιψη και γι’ αυτό πρέπει να καταβάλουμε σημαντικές προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του», ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει το σύστημα υγείας να επενδύσει και στην εκπαίδευση των ασθενών. Οπως είπε ενδεικτικά, το 27,1% των ογκολογικών ασθενών συνεχίζει να καπνίζει παρά την επιβάρυνση που αυτό έχει στην κατάσταση της υγείας του.

«Στο όνομα του περιορισμού της σπατάλης περάσαμε στην εποχή του παραμελημένου ασθενή», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «ΚΕΦΙ» Αθηνών κ. Ζωή Γραμματόγλου. Υποστήριξε μάλιστα, ότι οι γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού πληρώνουν πλέον το 60% του κόστους θεραπείας τους, όταν πριν από 3 χρόνια δεν πλήρωναν τίποτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή