15 ημέρες με το TUDOR Black Bay Fifty-Eight “Navy Blue”

15 ημέρες με το TUDOR Black Bay Fifty-Eight “Navy Blue”

7' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω θέρους και με την μόνιμη απειλή του κορωνοϊού να μην επιτρέπει ελευθερίες που άλλοτε θεωρούσαμε δεδομένες βρέθηκα να έχω στη κατοχή μου για δεκαπέντε ημέρες ένα νέο ρολόι της Tudor, που, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, έγινε από τα πιο πολυσυζητημένα αυτού του καλοκαιριού. Η πρώτη και ίσως πιο προφανής εξήγηση είναι επειδή επρόκειτο για το πρώτο –και μοναδικό μέχρι στιγμής– μοντέλο που παρουσίασε η ελβετική μάρκα το 2020. Όπως θα έχετε ίσως αντιληφθεί, εάν παρακολουθείτε έστω και στο ελάχιστο τον κόσμο της ωρολογοποιίας, η Tudor και η μεγάλη της αδελφή εταιρεία Rolex τήρησαν σιωπή ιχθύος το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ένεκα της πανδημίας Covid-19, αποφεύγοντας να παρουσιάσουν νέα μοντέλα. Η πιο πρόσφατη ενημέρωση είναι ότι θα δούμε τελικά τις δημιουργίες τους για το 2020 μετά το τέλος του καλοκαιριού. Συνεπώς, όταν την 1η Ιουλίου έγιναν τα επίσημα αποκαλυπτήρια του Black Bay Fifty-Eight “Navy Blue” οι φίλοι της Tudor και οι λάτρεις των ρολογιών έσπευσαν να καταβροχθίσουν όποια πληροφορία, φωτογραφία, σχόλιο ή κριτική εμφανίστηκε στο διαδίκτυο, ανοίγοντας μία συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι φανατικοί συλλέκτες φρόντισαν να παραγγείλουν το ρολόι από την πρώτη κιόλας μέρα. Όταν με ενημέρωσαν από την Rolex Hellas ότι θα είχα στη διάθεσή μου για δύο εβδομάδες ένα τέτοιο ρολόι μπήκα κι εγώ στο τριπάκι της αναμονής, με αρκετό ενδιαφέρον ομολογώ. Ήμουν ήδη fan του προηγούμενου Black Bay Fifty-Eight που είχε κυκλοφορήσει το 2018 και είχε μαύρο καντράν και μονής κατεύθυνσης περιστρεφόμενη στεφάνη από μαύρο αλουμίνιο με λεπτομέρειες από ροζ χρυσό. Θεωρούσα λοιπόν εκ προοιμίου ότι και η μπλε εκδοχή του θα ήταν εξίσου καλοφτιαγμένη και όμορφη στον καρπό. Και πράγματι, όταν είδα τις πρώτες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν, διαπίστωσα ότι ήταν ένα πολύ ωραίο ρολόι. Η εμπειρία μου όμως μου έχει δείξει ότι μία φωτογραφία μπορεί άλλοτε να εξωραΐζει και άλλοτε να αδικεί ένα αντικείμενο. Συνεπώς θεωρώ σημαντικό να δω κάτι από κοντά για να σχηματίσω άποψη. Είναι διαφορετικό να βλέπεις ένα ρολόι σε φωτογραφία και εντελώς διαφορετικό να το βλέπεις «ζωντανά», να το τυλίγεις γύρω από τον καρπό, να περιεργάζεσαι τις λεπτομέρειές του, να το εντάσσεις στην καθημερινότητά σου και να εξοικειώνεσαι μαζί του.

15 ημέρες με το TUDOR Black Bay Fifty-Eight “Navy Blue”-1
Το TUDOR Black Bay Fifty-Eight που παρουσιάστηκε το 2018, στις τρεις εκδοχές λουριoύ-μπρασελέ.

Όταν έφθασε η ημέρα που θα παραλάμβανα το Black Bay Fifty-Eight “Navy Blue” για το «δοκιμαστικό» δεκαπενθήμερο ομολογώ ότι τα είχα σχεδιάσει όλα στο μυαλό μου, είχα επιλέξει ακόμη και το ανάλογο ντύσιμο, ώστε να ταιριάζει χρωματικά και αισθητικά. Τελικά όλα τα πλάνα μου πήγαν περίπατο. Εξαιτίας μίας αναποδιάς της τελευταίας στιγμής η «επίσημη τελετή παράδοσης-παραλαβής» αναβλήθηκε και κατέληξα να παραλάβω το ρολόι την επόμενη μέρα, με εντελώς λάθος αμφίεση, αγχωμένη και καταϊδρωμένη, σε έναν αγώνα δρόμου επιστρέφοντας από το supermarket. Δυστυχώς η πρώτη μου εντύπωση ήταν κάπως χλιαρή. Βλέπετε εκείνη τη χρονική στιγμή έτυχε να φορώ στον καρπό μου ένα μεγάλο πλαστικό fashionable ρολόι, γι’ αυτό το Tudor με τα 39 χιλιοστά του, μέσα στην κομψή βελούδινη θήκη του μου φάνηκε αρκετά μικρό. Ευχαρίστησα τον εκπρόσωπο της εταιρείας, το πήρα και έφυγα. Δεν το φόρεσα αμέσως, ήθελα να το κάνω με μεγαλύτερη νηφαλιότητα και προσοχή, όταν θα επέστρεφα στο σπίτι. Τελικά, παρά την αρχική μου διστακτικότητα, μόλις το έβαλα στο χέρι μου, άλλαξα αμέσως γνώμη. Το ρολόι έμοιαζε σαν να είχε φτιαχτεί για μένα. Τα 39 χιλιοστά είναι μία διάμετρος ιδανική τόσο για ανδρικούς όσο και για γυναικείους καρπούς, και αυτό το ρολόι το αποδείκνυε περίτρανα. Επιπλέον η κάσα του είναι αισθητά λεπτότερη από τα συνήθη Black Bay των 41 mm. Με πάχος στα 12 χιλιοστά περίπου μαζί με το κρύσταλλο (υπολογίστε άλλο ένα χιλιοστό για το υφασμάτινο λουράκι που περνάει από κάτω) δεν είναι ογκώδης και βαριά ούτε στο χέρι ούτε στο μάτι.

15 ημέρες με το TUDOR Black Bay Fifty-Eight “Navy Blue”-2

Όπως προανέφερα, το νέο ρολόι διαφέρει από το μοντέλο του 2018 ως προς το χρώμα του. Όπως διαπίστωσα, ο τόνος του είναι κάπως διαφορετικός από το πρωτότυπο μπλε της δεκαετίας του ’50. Από τις φωτογραφίες του νέου Black Bay Fifty-Eight “Navy Blue” που είχαν κυκλοφορήσει μου είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το ρολόι ήταν σε μία σκούρα γαλάζια ή ανοιχτή μπλε απόχρωση, όπως εκείνη του καταδυτικού Pelagos. Καμία σχέση. Όταν τελικά έπιασα το ρολόι στα χέρια μου, το μπλε του Black Bay Fifty-Eight “Navy Blue” ήταν πιο σκούρο, πιο ήρεμο, με περισσότερο γκρι μέσα στο μπλε και επιπλέον είχε μία απαλή λάμψη, σαν βελούδινο ύφασμα, που το κάνει πολύ όμορφο στο χέρι.

15 ημέρες με το TUDOR Black Bay Fifty-Eight “Navy Blue”-3
Δύο διαφορετικά μπλε της Tudor: Pelagos (αριστερά), Black Bay Fifty-Eight “Navy Blue” (δεξιά).

Το TUDOR Black Bay Fifty-Eight “Navy Blue” συνδυάζεται είτε με στιβαρό ατσάλινο μπρασελέ τριών συνδέσμων είτε με μπλε λουράκι από δέρμα «soft touch» με λευκές ραφές είτε με μπλε λουράκι από συνθετικό ύφασμα. Το ρολόι που είχα την χαρά να φοράω στον καρπό μου για δύο εβδομάδες μου παραδόθηκε με το υφασμάτινο λουράκι. Επειδή έχω αρκετά μεγάλο καρπό, σχεδόν ανδρικό, στην αρχή μου φάνηκε ότι το λουράκι ήταν κάπως κοντό, το έκλεινα αναγκαστικά στην τελευταία τρύπα. Όσο κι αν προσπάθησα αρχικά να το επεκτείνω δεν τα κατάφερνα. Ύστερα όμως από δύο τρεις μέρες, όταν πια το ύφασμα είχε μαλακώσει ελαφρώς με τη χρήση, κατάφερα να το επεκτείνω κατά περίπου δύο εκατοστά, και έγινε πολύ πιο άνετο.

15 ημέρες με το TUDOR Black Bay Fifty-Eight “Navy Blue”-4

Το λουράκι αυτό έχει την υπογραφή του Julien Faure, ενός ατελιέ που παράγει ζακάρ λουράκια σε αυθεντικούς αργαλειούς του 19ου αιώνα, και προμηθεύει με τέτοια λουράκια την Tudor από το 2010. Η αίσθηση στον καρπό με το υφασμάτινο λουράκι ήταν εξαιρετική, γιατί εκτός από αισθητά ελαφρύτερο από ένα ρολόι με ατσάλινο μπρασελέ, ήταν και πιο δροσερό στον καύσωνα του καλοκαιριού. Αξίζει να σημειώσω εδώ ότι το λουράκι δεν κινείται ελεύθερα κάτω από την κάσα, όπως έχουμε συνηθίσει με τα λουράκια τύπου ΝΑΤΟ. Αντιθέτως είναι καλοραμμένο και σταθερό κάτω από την κάσα, δημιουργώντας μία πιο «συμπαγή», μία πιο ομοιογενή αίσθηση όταν το φοράει κανείς. Δεν νιώθεις την κάσα να εξέχει περίεργα ούτε να κινείται πάνω-κάτω κατά μήκος του λουριού όπως με τα άλλα υφασμάτινα λουράκια-ιμάντες.

15 ημέρες με το TUDOR Black Bay Fifty-Eight “Navy Blue”-5

Εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από την ένταση της φωτοβόλου ουσίας που καλύπτει όλα τα σημαντικά για έναν δύτη στοιχεία του ρολογιού. Ήταν τόσο μεγάλη η δύναμή της ώστε τα πάντα διακρίνονταν πεντακάθαρα ακόμη και την ημέρα, μέσα από ένα ημιδιάφανο σκούρο μπλε πουκάμισο! Εξυπακούεται ότι υπήρχε απόλυτη ευκρίνεια όποτε αναζήτησα την ώρα στο σκοτάδι, με τον χαρακτηριστικό ωροδείκτη τύπου χιονονιφάδας, τον ευμεγέθη λεπτοδείκτη, τις μεγάλες κουκκίδες, μπάρες και το τρίγωνο στη θέση 12, όλα να εκπέμπουν μία έντονη πράσινη λάμψη.

15 ημέρες με το TUDOR Black Bay Fifty-Eight “Navy Blue”-6

Το μόνο που με δυσκόλεψε σ’ αυτό το ρολόι ήταν η φωτογράφησή του. Αν και η πλάκα του καντράν του είναι σε ματ μπλε χρώμα, επειδή το θολωτό ογκώδες κρύσταλλό του δεν διαθέτει αντι-αντανακλαστική επεξεργασία, επάνω του καθρεφτίζονται τα πάντα, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη μαεστρία για να το φωτογραφίσει κανείς χωρίς να χάσει τις λεπτομέρειές του.

15 ημέρες με το TUDOR Black Bay Fifty-Eight “Navy Blue”-7

Καθώς το Black Bay Fifty-eight “Navy Blue” είναι εμπνευσμένο από τα πρώτα καταδυτικά μοντέλα της Tudor της δεκαετίας του 1950, παραμένει στεγανό μέχρι βάθος 200 μέτρων. Η κορώνα του είναι βιδωτή, η καταδυτική στεφάνη περιστρέφεται αποκλειστικά αριστερόστροφα και είναι και τα δύο καλοφτιαγμένα και εύκολα διαχειρίσιμα ακόμη και όταν κάποιος φοράει γάντια. Αυτά τα δύο στοιχεία σε ένα μοντέλο καταδύσεων είναι καίριας σημασίας για την ασφάλεια του δύτη, και είναι από τα πρώτα που πρέπει να προσέχει κανείς, όταν ενδιαφέρεται για ένα ρολόι βυθού. Από την εμπειρία μου μπορώ να πω ότι εδώ έχει γίνει καλή δουλειά. Υπενθυμίζω ότι το Black Bay Fifty-Eight πήρε το όνομά του από το έτος που παρουσιάστηκε στην αγορά το πρώτο καταδυτικό μοντέλο της Tudor. Το ρολόι εκείνο είχε τον κωδικό 7924, ήταν κι εκείνο στεγανό μέχρι τα 200 μέτρα και του είχαν δώσει το παρατσούκλι «Big Crown» λόγω της μεγάλης κορόνας του.

15 ημέρες με το TUDOR Black Bay Fifty-Eight “Navy Blue”-8

Όσον αφορά τον μηχανισμό του Black Bay Fifty-eight “Navy Blue”, τον αυτόματο Calibre MT5402, είναι κατασκευασμένος in-house, διαθέτει αντιμαγνητικό ελατήριο από πυρίτιο και προσφέρει 70 ώρες ενεργειακής αυτονομίας. Τις δύο εβδομάδες που είχα το ρολόι στην κατοχή μου, δεν σταμάτησε ούτε μία φορά και δεν έχασε ούτε δευτερόλεπτο. Η υψηλή ακρίβεια είναι άλλωστε είναι και ένα από τα προαπαιτούμενα προκειμένου να εξασφαλίσει πιστοποίηση χρονομέτρου από το COSC, την επίσημη ελβετική αρχή πιστοποίησης χρονομέτρων.

Όταν πέρασε το χρονικό διάστημα των δύο εβδομάδων που μου είχε παραχωρηθεί το ρολόι, με εξέπληξε ότι το αποχωρίστηκα με τόσο μεγάλη στενοχώρια. Το είχα πραγματικά συνηθίσει και εκτιμήσει ιδιαίτερα. Κι αυτό γιατί είναι ένα μοντέλο τίμιο, αξιόπιστο, πανέμορφο χωρίς να είναι υπερβολικό, ελαφρύ, με διακριτική αλλά στιβαρή παρουσία στον καρπό. Ένα ρολόι που μπορείς να το φοράς συνεχώς, παντού, από το πρωί μέχρι το βράδυ, από το γραφείο μέχρι τα σπορ, ενώ σε έναν άνδρα θα ήταν εξίσου κομψό συνδυασμένο με κοστούμι και γραβάτα. Λαμβάνοντας υπόψη την άριστη σχέση ποιότητας-τιμής που διακρίνει όλα τα ρολόγια της Tudor, είναι ένα ρολόι που θα το σύστηνα ανεπιφύλακτα.

Δείτε και το σχετικό θέμα για το TUDOR Black Bay Fifty-eight “Navy Blue” που σας είχαμε παρουσιάσει εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για την Tudor, εδώ.

Αποκλειστική διάθεση: Rolex Hellas (τηλ.: 210-3621138)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή