Ο χρόνος έγινε τετράγωνος από την Swatch
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ο-χρόνος-έγινε-τετράγωνος-από-την-swatch-562548589

Ο χρόνος έγινε τετράγωνος από την Swatch

Πώς θα ήταν σήμερα τα πράγματα αν το πρώτο Swatch δεν ήταν στρογγυλό αλλά τετράγωνο; Η ελβετική εταιρεία επανεξετάζει την κρίσιμη εκείνη απόφαση που πήρε το 1982 λανσάροντας τη συλλογή Bioceramic What If?.

To 2023 είναι χρονιά-σταθμός για την Swatch καθώς το ανέμελο παιδί της ελβετικής ωρολογοποιίας κλείνει τα 40 του χρόνια! Αυτό –ευτυχώς– δεν συνεπάγεται ότι θα αρχίσει να συμπεριφέρεται ως σοβαρός, ώριμος ενήλικας. Το χιούμορ, η παιδιάστικη αθωότητα, η αυθάδικη ματιά της και το πάθος της για το τολμηρό, απροσδόκητο και πολύχρωμο design, βρίσκονται ανεξίτηλα εντυπωμένα στα γονίδιά της. Το 2022 έμεινε στην ιστορία λόγω της συνεργασίας-φαινόμενο ανάμεσα στην Omega και την Swatch (δείτε το σχετικό θέμα εδώ). Ήταν και εξακολουθεί να είναι τέτοια η παγκόσμια απήχηση του MoonSwatch ώστε αναρωτήθηκα τι θα μπορούσε να ξεπεράσει μία τέτοια αδιανόητη επιτυχία. Ρώτησα τόσο τον διευθύνοντα σύμβουλο της Swatch, Alain Villard, όσο και το παλαίμαχο στέλεχος και διευθύνοντα σύμβουλο του Swatch Art Peace Hotel της Σαγκάης, Carlo Giordanetti, τι σχεδιάζουν με αφορμή τα 40ά γενέθλια της μάρκας το 2023. Η απάντηση που έλαβα τότε ήταν του τύπου «η Swatch δεν έχει ανάγκη να γιορτάζει επετείους, γιορτάζει καθημερινά τη ζωή!»

Ο χρόνος έγινε τετράγωνος από την Swatch-1
Πρωτότυπα σχέδια της Swatch από το μακρινό 1981, όταν ακόμη αναζητούσαν την κατάλληλη ιδέα για να λανσάρουν τη μάρκα. Όλα ήταν στρογγυλά, εκτός από ένα…

Και ξαφνικά φέτος, την πρώτη μέρα του Αυγούστου – Εθνική Ημέρα της Ελβετίας–, σκάει η έκπληξη. Κυκλοφορεί η συλλογή Bioceramic What If? Με ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Ο χρόνος έγινε τετράγωνος από την Swatch-2

Τι θα είχε συμβεί αν; Αν τότε που η όλη ιδέα βρισκόταν ακόμη στα σπάργανα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι άνθρωποι που έβαλαν τα πρώτα λιθαράκια στο οικοδόμημα της Swatch είχαν κάνει κάποια άλλη επιλογή; Αν είχαν προκρίνει ως ιδανικό σχέδιο ένα τετράγωνο ρολόι αντί του στρογγυλού; Πώς θα ήταν άραγε η πορεία της μάρκας σε ένα εναλλακτικό «τετράγωνο» σύμπαν; Και τι σηματοδοτεί αυτή η νέα συλλογή; Είναι άραγε ένα είδος αυτοσαρκασμού; Αναθεώρησης; Αναψηλάφησης της ιστορίας; Ή απλώς μία ακόμη από τις τρελές εμπνεύσεις της μάρκας που έκανε παντιέρα της τη χαρά της ζωής; Μήπως είναι όλα τα παραπάνω;

Η συλλογή

Τέσσερα είναι τα νέα ρολόγια Bioceramic What If? και έχουν τετράγωνες κάσες διαστάσεων 33 x 33 χιλ. από βιοκεραμικό.

Ο χρόνος έγινε τετράγωνος από την Swatch-3

Σαν σύγχρονος αλχημιστής, η Swatch δημιούργησε από το μηδέν ένα καινοτόμο υλικό που αποτελείται από σκόνη κεραμικού και από πλαστικό βιολογικής προέλευσης. Το αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό κράμα εξαιρετικής ελαφρότητας, σκληρότητας και αντοχής (δείτε και το σχετικό θέμα που σας είχαμε παρουσιάσει, εδώ).

Ο χρόνος έγινε τετράγωνος από την Swatch-4
SWATCH Bioceramic What If …Black?

Τα νέα Bioceramic What If? είναι η απόδειξη ότι το βιοκεραμικό ήρθε για να μείνει στη συλλογή της Swatch (τα πρώτα μοντέλα από αυτό το υλικό κυκλοφόρησαν το 2021 και ακολούθησαν τα MoonSwatch το 2022).

Ο χρόνος έγινε τετράγωνος από την Swatch-5
SWATCH Bioceramic What If …Green?

Σχεδιαστικά κυριαρχεί ο μινιμαλισμός: καθαρά καντράν, ματ υφές και ήπια βασικά χρώματα (γκρι, μαύρο, μπεζ και πράσινο), εμπνευσμένα από τα πρώτα μοντέλα της Swatch των ‘80s. Οι δείκτες φωσφορίζουν στο σκοτάδι και στο 3 υπάρχει παράθυρο ημέρας-ημερομηνίας.

Ο χρόνος έγινε τετράγωνος από την Swatch-6
SWATCH Bioceramic What If …Gray?

Δεν λείπουν όμως οι πρωτοτυπίες: όπως το κρύσταλλο βιολογικής προέλευσης που προσφέρει εντυπωσιακή πλευρική άποψη του καντράν. Ή το βιολογικής προέλευσης ενσωματωμένο λουράκι. Ή η μπαταρία που καλύπτεται από ένα «καντράν» από ένα από τα τέσσερα πρώτα ρολόγια που δημιούργησε η Swatch το 1983, αποτίοντας φόρο τιμής στην 40ή επέτειο του ρολογιού GENT.

Ο χρόνος έγινε τετράγωνος από την Swatch-7
SWATCH Bioceramic What If …Beige?

Το συμπέρασμα είναι ένα: Ο χρόνος μπορεί κάλλιστα να είναι και τετράγωνος! Και επειδή μία εικόνα – χίλιες λέξεις, δείτε το διασκεδαστικό video που αποτυπώνει την νέα τετράγωνη λογική της Swatch…

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Swatch Group Greece (τηλ.: 210-9565656)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή