Η σύγχρονη εκδοχή ενός αυθεντικού στρατιωτικού εργαλείου καταδύσεων
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
η-σύγχρονη-εκδοχή-ενός-αυθεντικού-στρ-562618951

Η σύγχρονη εκδοχή ενός αυθεντικού στρατιωτικού εργαλείου καταδύσεων

Το νέο Pelagos FXD της Tudor είναι ένας φόρος τιμής στο θρυλικό Military Submariner, ένα ρολόι που συντρόφευε τους δύτες του Αμερικανικού Ναυτικού τη δεκαετία του ’50...

Ότι η Tudor έχει μακρά παράδοση στον τομέα των καταδυτικών ρολογιών είναι γνωστό. Οι λάτρεις του υγρού στοιχείου αγαπούν ιδιαιτέρως τη συλλογή Pelagos και τα Pelagos FXD (όπου το FXD είναι συντομογραφία του Fixed και υποδηλώνει ότι οι βραχίονες είναι σταθεροί πάνω στην κάσα του ρολογιού). Τον Ιούλιο σας είχαμε παρουσιάσει δύο φρέσκα Pelagos FXD αφιερωμένα στην ομάδα ιστιοπλοΐας Alinghi Red Bull Racing (δείτε το σχετικό θέμα εδώ). Τώρα η Tudor επανέρχεται με ακόμη μία έκδοση του Pelagos FXD, αυτή τη φορά αποτίνοντας φόρο τιμής στα ιστορικά καταδυτικά μοντέλα της που χρησίμευαν ως πολύτιμα εργαλεία για τους δύτες του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού τη δεκαετία του ’50. Την χρυσή εκείνη εποχή των καταδύσεων, και ειδικά μετά το 1958, το μοντέλο Milsub της Tudor (συντομογραφία του Military Submariner) συντρόφευε τους βατραχανθρώπους των ΗΠΑ στις υποβρύχιες αποστολές τους. Σχεδιασμένο σύμφωνα με τις προδιαγραφές που είχε ορίσει το Αμερικανικό Ναυτικό για τα καταδυτικά ρολόγια, είχε σταθερούς βραχίονες που αποτελούσαν συνέχεια της κάσας, συγκρατώντας με στιβαρότητα το λουράκι πάνω στον καρπό του χεριού.

Η σύγχρονη εκδοχή ενός αυθεντικού στρατιωτικού εργαλείου καταδύσεων-1

Το νέο Pelagos FXD είναι ο άμεσος απόγονος εκείνου του θρυλικού ρολογιού. Έχει κάσα διαμέτρου 42 χιλιοστών από μασίφ τιτάνιο, μονής κατεύθυνσης περιστρεφόμενη καταδυτική στεφάνη με ένθετο δακτύλιο από μαύρο κεραμικό με διαβάθμιση 60 λεπτών και μαύρο ματ καντράν με ευμεγέθεις δείκτες και ενδείξεις των ωρών, όλα με φωτοβόλο επίστρωση ώστε να προσφέρουν άριστη ευκρίνεια ακόμη και στο σκοτάδι.

Η σύγχρονη εκδοχή ενός αυθεντικού στρατιωτικού εργαλείου καταδύσεων-2

Στο εσωτερικό κρύβει τον Calibre ΜΤ5602, έναν αυτόματο μηχανισμό που δημιουργείται in-house στη manufacture της Tudor στο Le Locle και προσφέρει ενεργειακή αυτονομία 70 ωρών.

Η σύγχρονη εκδοχή ενός αυθεντικού στρατιωτικού εργαλείου καταδύσεων-3

Το ρολόι διατίθεται με πράσινο υφασμάτινο λουράκι με κόκκινη ρίγα και συνοδεύεται και από ένα επιπλέον γκρι-ανθρακί λουράκι από καουτσούκ.

Η σύγχρονη εκδοχή ενός αυθεντικού στρατιωτικού εργαλείου καταδύσεων-4

Και λίγη ιστορία…

Πώς ξεκίνησε η σχέση της Tudor με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ; Τα καταδυτικά μοντέλα της Tudor δοκιμάζονταν και αξιολογούνταν από τις επίλεκτες μονάδες του Αμερικανικού Ναυτικού ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’50. Χάρη στη στιβαρότητα, την ακρίβεια, την αξιοπιστία και υψηλή τους στεγανότητα μέσα στο νερό, έγιναν γρήγορα αναπόσπαστο κομμάτι του υποβρύχιου εξοπλισμού των δυτών στις ναυτικές επιχειρήσεις. Θυμίζουμε ότι εκείνη την εποχή οι καταδύσεις βρίσκονταν ακόμη στα σπάργανα, δεν υπήρχαν τα σύγχρονα ψηφιακά χρονόμετρα, οπότε για τους δύτες τα ρολόγια αυτά ήταν πολύτιμα εργαλεία στα οποία μπορούσαν να βασιστούν για την ασφαλή παραμονή τους στο βυθό.

Η σύγχρονη εκδοχή ενός αυθεντικού στρατιωτικού εργαλείου καταδύσεων-5
Το νέο Tudor Pelagos FXD με το πρωτότυπο καταδυτικό Tudor της δεκαετίας του ’50.

Τα καταδυτικά ρολόγια της Tudor που υιοθέτησε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είχαν πάντα διαβαθμισμένη στεφάνη, ένα χαρακτηριστικό που η Tudor διατηρεί και στα σύγχρονα ρολόγια της. Η διαβάθμιση χρησιμοποιείται από τους δύτες για τον υπολογισμό του χρόνου κατάδυσης αλλά και για τον υπολογισμό της στάσης αποσυμπίεσης που τους επιτρέπει να επιστρέψουν στην επιφάνεια με ασφάλεια.

Η σύγχρονη εκδοχή ενός αυθεντικού στρατιωτικού εργαλείου καταδύσεων-6

Οι δύτες του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού τοποθετούσαν στα Tudor ρολόγια τους λουριά τύπου NATO, συνήθως μαύρα ή πράσινα (χακί), τα οποία ήταν μονοκόμματα και κατασκευασμένα από νάιλον. Οι δύο ιμάντες του νέου Pelagos FXD τηρούν αυτή τη στρατιωτική παράδοση, συνοδεύοντας το ρολόι με αυτή την χρωματική επιλογή.

Η σύγχρονη εκδοχή ενός αυθεντικού στρατιωτικού εργαλείου καταδύσεων-7

Το Pelagos FXD ακολουθεί το όραμα του ιδρυτή της Tudor, Hans Wilsdorf, για το ιδανικό ρολόι και είναι τόσο στιβαρό, ανθεκτικό, αξιόπιστο και ακριβές όσο θα έπρεπε να είναι ένα Tudor. Με απόλυτη εμπιστοσύνη στην ανώτερη ποιότητα των ρολογιών της, η Tudor προσφέρει πενταετή διεθνή εγγύηση.

Η τιμή του νέου Tudor Pelagos FXD είναι 4.260 €

Δείτε και το σχετικό video…

Περισσότερες πληροφορίες για την Tudor εδώ.

Rolex Hellas (τηλ.: 210-3621138)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή