Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορία πίσω από τις ελληνικές γραβάτες

Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορία πίσω από τις ελληνικές γραβάτες

Από την επίσημη φωτογράφιση της στέψης του μέχρι την πολυσυζητημένη συνάντησή του με τον Ρίσι Σούνακ, ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας επιλέγει γραβάτες με ελληνική σφραγίδα

βασιλιάς-κάρολος-η-ιστορία-πίσω-από-τι-562763623

Δεν γνωρίζουμε αν ο Κάρολος πράγματι θέλησε με τη γραβάτα του να περάσει κάποιο μήνυμα που ο θεσμικός του ρόλος δεν του επιτρέπει, πάντως, πριν από λίγα 24ωρα επέλεξε ένα αξεσουάρ που είχε άρωμα Ελλάδας, με κάθε έννοια.

Ο λόγος φυσικά για τη γραβάτα με τις κυματιστές ελληνικές σημαίες που ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας επέλεξε να φορέσει στη συνάντηση που είχε στην COP28, την 28η δηλαδή διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, με τον πρωθυπουργό της Αγγλίας, Ρίσι Σούνακ.

Ενα τετ α τετ που ήρθε στον απόηχο της ακύρωσης της συνάντησης του Σούνακ με τον Ελληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη που προκάλεσε μίνι διπλωματικό επεισόδιο και άνοιξε και πάλι θερμά τη συζήτηση για την επιστροφή των Μαρμάρων.

Ο Κάρολος πάντως δεν έχει κρύψει την αγάπη του ούτε για την Ελλάδα –ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος εξάλλου γεννήθηκε στη χώρα μας, πριν εξοριστεί μαζί με την οικογένειά του όταν ήταν ακόμη σε βρεφική ηλικία– αλλά ούτε και για την ελληνική γραβάτα, συγκεκριμένα.

Ακόμα και αν αυτή έφτασε αρχικά σε αυτόν κάπως τυχαία. Οπως εξηγεί η Μαριάννα Παγώνη, που ηγείται του οίκου Pagoni, η γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες έγινε δώρο στον Κάρολο, πριν από λίγο καιρό. Την εν λόγω γραβάτα την είχε σχεδιάσει η ίδια η Μ. Παγώνη, πίσω στο 2003, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και είναι ένα από τα σχέδια του οίκου της που καθιερώθηκε. Οπως φαίνεται, την εκτίμησε γρήγορα και ο Κάρολος, καθώς μερικές μέρες πριν από την COP28, τη φόρεσε και πάλι: αυτή τη φορά στο Μπάκιγχαμ για να υποδεχθεί τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιον Σουκ Γεόλ.

Ενα ακόμα δώρο φαίνεται πως έκανε τον Κάρολο να αγαπήσει ένα άλλο ελληνικό brand για τις γραβάτες του, τη Thalassa Collection, που επίσης τιμάει εδώ και χρόνια, από όταν είχε ακόμη τον τίτλο του πρίγκιπα. Είναι πολλές οι επίσημες περιστάσεις που ο Κάρολος έχει επιλέξει γραβάτες της εν λόγω συλλογής που αναδεικνύουν την ελληνικότητα μέσα από διάφορα σύμβολα όπως το τσαρούχι, ο κρητικός πέλεκυς, κουκουβάγιες αλλά και βυζαντινά ψηφιδωτά, όλα στις αποχρώσεις του μπλε.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη THALASSA COLLECTION (@thalassacollection)

«Πριν από αρκετά χρόνια, ένας πελάτης μας που γνώριζε τον τότε πρίγκιπα Κάρολο αγόρασε μια γραβάτα γι’ αυτόν, του τη χάρισε και από τότε φοράει δικές μας γραβάτες πολύ συχνά», λέει ο Μάριος Κρητικός, που είναι ο ιθύνων νους του μπραντ μαζί με τον Σάμερ Σίννο.

Ο Κάρολος επέκτεινε τη συλλογή του από εκεί και έπειτα, όπως μαρτυρά και μια παραγγελία που έγινε στο e-shop της φίρμας από το παλάτι του Μπάκινγχαμ. Ο ίδιος ο οίκος, για να τον ευχαριστήσει μάλιστα για την προτίμησή του, έκανε τον περασμένο Μάρτιο δώρο στον Κάρολο μία γραβάτα και εκείνος με τη σειρά του, έστειλε πίσω μέσω της βασιλικής αλληλογραφίας ευχαριστήρια επιστολή.

Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορία πίσω από τις ελληνικές γραβάτες-1
Η ευχαριστήρια επιστολή προς τον Μάριο Κρητικό και τον Σάμερ Σίννο για τη γραβάτα που έκαναν δώρο στον βασιλιά Κάρολο στην οποία διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «Η Αυτού Μεγαλειότητα συγκινήθηκε ιδιαίτερα από τα καλά σας λόγια και την ανταπόκριση στην αγάπη του για την Ελλάδα». 

Είναι πολλές οι επίσημες περιστάσεις που ο Κάρολος επέλεξε μια τέτοια γραβάτα, με πιο εξέχουσα αυτή της επίσημης φωτογράφισής του όταν παρέλαβε τον θρόνο, καθώς και στους εορτασμούς της ενθρόνισής του που ακολούθησαν. Για τους εορτασμούς του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της Ελισάβετ, από την άλλη, ο Κάρολος επέλεξε πάλι μια τέτοια γραβάτα και ένα σχέδιο με τσαρούχια. 

Οταν πάλι πριν από λίγο καιρό επισκέφθηκε τη Γαλλία και τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο βασιλιάς φόρεσε μία γραβάτα με τον κρητικό πέλεκυ, ενώ σε συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε επιλέξει γραβάτα με το ελληνικό εθνόσημο(μεταξύ πολλών άλλων εμφανίσεων με τις εν λόγω γραβάτες).

Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορία πίσω από τις ελληνικές γραβάτες-2
Ο Κάρολος φορά γραβάτα με το ελληνικό εθνόσημο πλάι στον Τζο Μπάιντεν, στο Κάστρο του Γουίνδσορ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει και αυτός με τη σειρά του επιλέξει στο παρελθόν γραβάτα με ελληνική καταγωγή. Φωτ.: Andrew Matthews/Pool via AP

Την εν λόγω γραβάτα φόρεσε μάλιστα και δίπλα στον Τζο Μπάιντεν σε επίσκεψη του δεύτερου στο Κάστρο του Γουίνδσορ τον περασμένο Ιούλιο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με τη σειρά του, είχε φορέσει την ίδια γραβάτα με αυτή της «επίμαχης» συνάντησης Καρόλου-Σούνακ, όταν είχε υποδεχθεί το 2022 τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο. Κατ′ αυτόν τον τρόπο συνέβησαν οι μικρές παράδοξες συναντήσεις με τις γραβάτες «made in Greece».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT