από-τον-batman-στον-kaeya-562910734

Από τον Batman στον Kaeya

Ελληνες cosplayers μιλούν στην «Κ» για την ικανοποίηση της δημιουργίας μιας στολής αλλά και τη χαρά της μεταμφίεσης

Εικονογράφηση: Loukia Kattis
Ακούστε το άρθρο

«Πάντα είχα τεράστια αγάπη για την pop κουλτούρα και τις μεταμφιέσεις. Ημουν το παιδάκι που φορούσε την αποκριάτικη στολή του όλο τον χρόνο». Ο Σάτζο, χωρίς τότε να το γνωρίζει, έκανε κατά κάποιο τρόπο ήδη cosplay, η πρώτη φορά όμως που συνειδητά αποφάσισε να το δοκιμάσει ήταν σε ηλικία 16 ετών, όταν μαζί με κάποιους φίλους του συμμετείχε σε ένα σχετικό event. «Είχα φάει τον τόπο τότε να βρω ένα γιλέκο σαν του Kakashi απ’το Naruto Shippuden. Εφτιαξα όλα τα αξεσουάρ και τα ρούχα του με τις λίγες πληροφορίες που βρήκα στο διαδίκτυο. Τότε δεν υπήρχαν έτοιμες στολές. Πλέον δύσκολα θα ράψω μόνος μου, online μπορείς να βρεις τα πάντα. Αν όμως είναι κάτι εύκολο, όπως μια μπλούζα και μια φούστα θα τα φτιάξω μόνος μου γιατί ευτυχώς οι γνώσεις μου στη ραπτική και στις κατασκευές έχουν εξελιχθεί αρκετά». Ο Σάτζο σχολιάζει πως του αρέσουν οι χαρακτήρες που είναι εξωστρεφείς και σίγουροι για τον εαυτό τους και που κάνουν τον κόσμο να γελάει. «Οταν μεταμφιέζομαι σε αυτούς νιώθω την αυτοπεποίθηση μου να ενισχύεται». Ο αγαπημένος του χαρακτήρας είναι ο Kaeya από το online παιχνίδι Genshin Impact. «Διαλέγεις από πολλούς χαρακτήρες και παίζεις ενάντια στους κακούς, έχει πολύ ενδιαφέρον!»

Ο Σάτζο ως ο αγαπημένος του χαρακτήρας, Kaeya
Ο αγαπημένος χαρακτήρας του Σάτζο είναι ο Kaeya

Η Αρια ακόμα θυμάται τον ενθουσιασμό της πρώτης φοράς που έφτιαξε τη δική της στολή. Τότε ήταν 16 ετών και είχε δει μέσω μιας γνωστής της που ανέβαζε φωτογραφίες από cosplay ότι θα γινόταν μια εκδήλωση. «Χωρίς να έχω ιδέα ή εμπειρία σε αυτό το κομμάτι αποφάσισα πως θα βρω τον τρόπο και θα πάω. Αγχωνόμουν όμως ταυτόχρονα καθώς δεν είχα φίλους που να έχουμε κοινά ενδιαφέροντα για να έρθουν μαζί μου».

Οι δικοί μου δεν ήταν θετικοί, θεωρούσαν πως το cosplay είναι “καραγκιοζιλίκια”. Δεν πτοήθηκα από τη στάση τους και έφτιαξα τη στολή.

Οπως και ο Σάτζο έτσι και η Αρια επέλεξε έναν χαρακτήρα από το Naruto Shippuden, μια δημοφιλή σειρά manga, η οποία έχει μεταφερθεί και στη μικρή οθόνη ως άνιμε. «Είχα κάνει τη Sakura Haruno όπου ήταν και ο λόγος που είχα ανακαλύψει τι είναι άνιμε στην έκτη δημοτικού. Η στολή ήταν χειροποίητη και έπρεπε να ψάξω να βρω καταστήματα που πουλάνε υφάσματα για να μπορέσω να βρω τα σωστά. Ηταν ραμμένη στο χέρι καθώς δεν είχα ραπτομηχανή, οπότε πήρε κάποιες μέρες μέχρι να βρω τους σωστούς τρόπους για να γίνουν πατρόν. Πήγα τότε στο πρώτο μου event όπου δεν ήξερα κανέναν και ντρεπόμουν πολύ. Ηταν όμως όλοι πολύ φιλικοί μαζί μου».

Ο Αδάμ από την πλευρά του σχολιάζει ότι με τα χρόνια, όσο περισσότερο ασχολείσαι τόσα περισσότερα μαθαίνεις. Μπορεί να είναι ράψιμο, κατασκευές, makeup. «Εμένα προσωπικά το πιο δυνατό μου κομμάτι είναι το styling περουκών το οποίο έχω μάθει και αγαπώ πολύ. Σου δίνει ένα άλλο είδος αυτοπεποίθησης να βλέπεις τον εαυτό σου ντυμένο σαν έναν από τους αγαπημένους σου χαρακτήρες. Μπορεί να σου αλλάξει όλη τη διάθεση».

Από τον Batman στον Kaeya-1
«Οταν αναγνωρίζουν τον χαρακτήρα που κάνω χαίρομαι απίστευτα. Σημαίνει πως έχω πετύχει το cosplay». 

 

Το cosplay χρειάζεται χρήματα για να υλοποιηθεί, καθώς πρέπει να βρεθούν πέρα από τα υφάσματα, φερμουάρ , κουμπιά, κλωστές (5-60 ευρώ), χρειάζονται βαφές (10-20 ευρώ), περούκες( 10-50 ευρώ), κόλλες σιλικόνης (5-15 ευρώ), παπούτσια (10-50 ευρώ) και το ποσό μπορεί να ανέβει, αν ο χαρακτήρας έχει κ αξεσουάρ όπως πανοπλίες και όπλα που θα πρέπει να φτιαχτούν με διάφορα υλικά (40-80 ευρώ).

Οπως επισημαίνει η Αρια θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ο χρόνος που θα πρέπει να αφιερώσει το εκάστοτε άτομο για να ολοκληρωθεί η όποια στολή. Τα σχόλια που λαμβάνει ποικίλλουν. «Εχω ακούσει αρκετές φορές αρνητικά σχόλια, κυρίως από άτομα που δεν ήξεραν τι είναι το cosplay. Εχω υπάρξει θύμα λεκτικής επιθετικότητας και χαρακτηρισμών όπως «καραγκιόζης», «κλόουν», γέλια και υπενθυμίσεις τύπου «δεν έχουμε απόκριες». Επίσης μου έχει συμβεί να προσπαθήσουν να τραβήξουν την περούκα που φορούσα για να δουν αν είναι τα μαλλιά μου χωρίς να έχω δώσει την συγκατάθεσή μου, ή να πειράξουν κάποιο αξεσουάρ που κουβαλούσα και να το χαλάσουν. Εκείνη τη φορά έπρεπε να παρευρεθώ κιόλας σε μια εκδήλωση και ήμουν πολύ στεναχωρημένη, επειδή το αξεσουάρ μου δεν ήταν πλέον στην τέλεια μορφή του, όπως όταν το είχα φτιάξει».

Ο Σάτζο κάνει cosplay αρκετά συχνά, μέχρι και κάθε εβδομάδα. Πειραματίζεται με μέικ απ και περούκες στο σπίτι του, αλλά πιο πολύ του αρέσει να συμμετέχει σε events και συνεδρια. Θα αποφύγει όμως να κυκλοφορήσει στον δρόμο με τη στολή του, προκειμένου να αποφύγει τα άσχημα σχόλια. «Επειδή μετακινούμαι με αμάξι θα ετοιμαστώ απ’ το σπίτι μου αλλά αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσω τα Μέσα Μεταφοράς θα προτιμήσω να ετοιμαστώ στο φεστιβάλ. Εκτός και αν φοράω κάποια απλή στολή με καθημερινά ρούχα. Εχω ίσως περισσότερες στολές απ’ό,τι θα έπρεπε καθώς “δενομαι” μαζί τους, -σίγουρα πάνω από 30 κομμάτια».

Από τον Batman στον Kaeya-2
«Πλέον πιάνουν περισσότερο χώρο στη ντουλάπα οι στολές παρά τα καθημερινά μου ρούχα», λέει ο Αδάμ.

Και ο Αδάμ παραδέχεται πως έχει αρκετά ρούχα, αλλά όπως λέει του αρέσει να ανακυκλώνει κομμάτια από στολές για να φτιάξει καινούργιες. «Είμαι του σκεπτικού ότι τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο. Αν και πλέον πιάνουν περισσότερο χώρο στη ντουλάπα οι στολές παρά τα καθημερινά μου ρούχα».

Η Αρια δεν έχει μετρήσει τις δικές της στολές, που πρέπει να είναι κοντά στις 20 ενώ έχει τον διπλάσιο αριθμό από περούκες «και ο αριθμός τους όλο και αυξάνεται. Αυτό που ανυπομονούμε σαν Cosplayers είναι να πηγαίνουμε σε φεστιβάλ όπως το Athenscon και η comicdom που προσελκύουν κόσμο από όλη την Ελλάδα. Μας αναγνωρίζουν, βγάζουν φωτογραφίες μαζί μας (το οποίο να επισημάνω πως δεν είναι έναντι αμοιβής). Μας προσφέρει τεράστια χαρά αυτή η αναγνώριση. Επίσης έχω πάει ως εθελόντρια σε εκδήλωση για να συγκεντρωθούν χρήματα για παιδιά που έχουν προβλήματα υγείας. Το θέμα ήταν παραμυθένιο, οπότε ήμασταν ντυμένοι ως νεράιδες, ξωτικά, ιππότες και πριγκίπισσες».

Προσωπικά το cosplay μου δίνει την αυτοπεποίθηση που δεν ήξερα ότι έκρυβα μέσα μου.

Οσον αφορά στους πιο… μεσήλικες σούπερ ήρωες, ο Σάτζο σχολιάζει ότι δεν είχε ποτέ κάποιο ιδαίτερο δέσιμο με κανέναν εκτός του Spiderman. Διευκρινίζει πάντως ότι «δεν τους θεωρεί καθόλου ξεπερασμένους γιατί όσα χρόνια και να περάσουν θα είναι πάντα αγαπητοί σε μικρούς και μεγάλους». Η Αρια από την πλευρά της σχολιάζει πως ο Batman και ο Superman είναι διαχρονικές φιγούρες, αλλά στον κόσμο του cosplay οι άνθρωποι που θα τους επιλέξουν ανήκουν ηλικιακά στο γκρουπ 40 και άνω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή