Η Gen Z των Αιγυπτίων στην Ελλάδα
η-gen-z-των-αιγυπτίων-στην-ελλάδα-562944160

Η Gen Z των Αιγυπτίων στην Ελλάδα

Ζουν στην Ελλάδα αλλά επισκέπτονται συχνά την Αίγυπτο για ψώνια, διασκέδαση, ακόμα και αισθητικές επεμβάσεις. Η γενιά των 20άρηδων, που είτε γεννήθηκαν είτε ήρθαν σε μικρή ηλικία στη χώρα μας, φωτίζει την ιδιαίτερα στενή σχέση που έχει με τη χώρα καταγωγής της

Μαρίνα Καρπόζηλου
Ακούστε το άρθρο

«Ξέρεις τι σημαίνει να μην μπορείς να παραγγείλεις ούτε μια πίτσα εκτός από μαργαρίτα χωρίς το άγχος πως θα φας κάτι που δεν πρέπει;». Ο Μοχάμεντ Ελ Μαράσι, ως μουσουλμάνος που ζει στη χώρα μας, συναντάει διάφορους διατροφικούς περιορισμούς. «Στην Αίγυπτο αφήνομαι ελεύθερος. Απολαμβάνω τα πάντα με κλειστά τα μάτια», μας λέει. Η Ζέναμπ Ελ Χόσσαρι κάνει ιδιαίτερη μνεία στα ποταμόψαρα από τον Νείλο, αλλά και στο μοσχάρι με ρύζι, με τον παραδοσιακό τρόπο που το μαγειρεύουν στο χωριό της, Αμπού Χαμάρ. Ο Χοσάμ Αμπντελάαλ και η μικρότερη αδερφή του Σάντυ επίσης απαριθμούν τις δικές τους αγαπημένες γεύσεις. Στην αρχή όλοι τους αναφέρουν το φαγητό. Οσο όμως η συζήτηση προχωράει, η γαστρονομία μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και οι 20άρηδες Αιγυπτίοι, που είτε γεννήθηκαν είτε ήρθαν σε μικρή ηλικία στη χώρα μας, φωτίζουν λίγο περισσότερο την ιδιαίτερα στενή σχέση που έχουν με τη χώρα καταγωγής τους. Αρκετές φορές τον χρόνο φροντίζουν να την επισκέπτονται για διακοπές, ψώνια, διασκέδαση, ακόμα και αισθητικές επεμβάσεις. 

«Κρύβουν τα τατουάζ ή αφαιρούν τα σκουλαρίκια που φοράνε»

Και οι δύο γονείς του Χοσάμ είναι Αιγύπτιοι. Ο ίδιος γεννήθηκε πριν από 29 χρόνια στην Αλεξάνδρεια και ήρθε στην Ελλάδα όταν ήταν μόλις λίγων ημερών. «Παρακολούθησα κανονικά ελληνικό σχολείο, αλλά και το αραβικό εξ αποστάσεως. Κάθε χρόνο έδινα εξετάσεις στην πρεσβεία. Συνειδητοποίησα από μικρός πως οι δύο χώρες δεν έχουν τεράστιες διαφορές, η Ιστορία δηλαδή που διδάχτηκα ως μαθητής δεν έλεγε στη μια περίπτωση άσπρο και στην άλλη μαύρο». Οπως σχολιάζει, το μόνο που του έκανε εντύπωση ήταν πόσο πιο πίσω είναι η ελληνική ύλη ήταν στα μαθηματικά. Επειδή προέρχεται από οικογένεια εμπόρων, ως παιδί ταξίδευε πολύ συχνά στην Αίγυπτο και όταν ενηλικιώθηκε άρχισε να την επισκέπτεται και μόνος του, ή με τους φίλους του, Ελληνες και Αιγύπτιους. «Ομως κάθε φορά που πηγαίνω γνωρίζω καινούργιο κόσμο, κάνω νέες φιλίες. Δεν υπάρχει πιο φιλόξενος λαός» λέει ο νεαρός Αιγύπτιος που συστήνεται ως καλλιτέχνης και επιχειρηματίας.

Η Gen Z των Αιγυπτίων στην Ελλάδα-1
Ο Χοσάμ με την αδερφή του Σάντυ στο πάρτι αρραβώνων της στην Αλεξάνδρεια. 

Στα ταξίδια που κάνει δυο με τρεις φορές τον χρόνο, κατά προτίμηση τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο, ο Χοσάμ περνάει χρόνο με τους συγγενείς του, αλλά φροντίζει να πηγαίνει και σε τουριστικά θέρετρα, ειδικά αν έχει μαζί του και φιλοξενούμενους που θα θέλουν να πιουν αλκοόλ για να διασκεδάσουν. «Στα ταξίδια μας ορισμένοι από την παρέα που έχουν τατουάζ τα κρύβουν ή αφαιρούν τα σκουλαρίκια που φοράνε. Εξαρτάται όμως σε ποιο περιβάλλον κυκλοφορείς, δεν είναι όλοι στην Αίγυπτο συντηρητικοί. Τα πιο γνωστά θέρετρα που έχω επισκεφθεί είναι το Σαρμ Ελ Σέιχ και το Νταχάμπ, πρόσφατα όμως χτίστηκαν και άλλα με τεράστιους ουρανοξύστες, στα πρότυπα του Ντουμπάι».

«Αυτό θα πάω να το αγοράσω στην Αίγυπτο, θα είναι πιο οικονομικό»

Ο 29χρονος Μοχάμεντ, που μεγάλωσε στην Καλαμάτα και εργάζεται στη Ζάκυνθο, συμπληρώνει πως τον τελευταίο καιρό έχουν ανοίξει κλαμπ που προσφέρουν και αλκοόλ στην Αλεξάνδρεια, στο Κάιρο, αλλά και στην ιδιαιτέρως τουριστική Ελ Γκούνα. Ο ίδιος δεν τα επισκέπτεται και προτιμά τον τρόπο διασκέδασης που υπαγορεύει η πόλη καταγωγής του, η Τάντα. «Εκεί με τους φίλους μου θα βγούμε και θα παίξουμε τάβλι ή σκάκι στις καφετέριες. Θα πιούμε χυμό ή αναψυκτικό. Η μουσική που ακούμε είναι πολύ χορευτική, στους ήχους μας κυριαρχεί φυσικά το τουμπερλέκι».

Η Gen Z των Αιγυπτίων στην Ελλάδα-2
Ο Μοχάμεντ στην τουριστική περιοχή Χουργκάντα, μεταξύ Σαχάρας και Ερυθράς Θάλασσας. 

Στην Ελλάδα δουλεύει σεζόν σε εστιατόρια. «Με το που τελειώνει η σεζόν τον Νοέμβριο φεύγω για Αίγυπτο και μένω συνήθως μέχρι μέσα Ιανουαρίου. Κάθε χρόνο φιλοξενώ και Ελληνες φίλους μου που, όπως μου λένε, περνάνε φανταστικά». Αυτό το διάστημα φροντίζει να κάνει και τα ψώνια του. «Τα τελευταία χρόνια που έχει αλλάξει η ισοτιμία λέω πολύ συχνά στον εαυτό μου “α, αυτό θα πάω να το αγοράσω στην Αίγυπτο που θα είναι πιο οικονομικό”. Το ντύσιμο, ειδικά το αντρικό, είναι ευρωπαϊκής αισθητικής, οπότε εννοείται πως θα προτιμήσω να αγοράσω από εκεί ρούχα. Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα τεχνολογίας. Επίσης απολαμβάνω να πηγαίνω για κούρεμα καθώς πρόκειται για μια ολόκληρη ιεροτελεστία, είναι σαν σπα. Σου περιποιούνται τα μαλλιά, τα μούσια, τα φρύδια, ενώ σου κάνουν και καθαρισμό προσώπου. Επιπλέον αν το χρειάζεσαι σου ισιώνουν και το μαλλί. Ολες αυτές οι υπηρεσίες είναι πολύ οικονομικές».

Με το που τελειώνει η σεζόν τον Νοέμβριο φεύγω για Αίγυπτο και μένω συνήθως μέχρι μέσα Ιανουαρίου. Κάθε χρόνο φιλοξενώ και Ελληνες φίλους μου που, όπως μου λένε, περνάνε φανταστικά.

Εδώ και λίγους μήνες ο Μοχάμεντ είναι αρραβωνιασμένος και ήδη έχει οριστεί η ημερομηνία του γάμου για τον Δεκέμβριο. Η σύντροφός του είναι και η ίδια Αιγύπτια που ζει στην Ελλάδα και οι φίλοι τους έχουν ήδη κλείσει τα εισιτήρια για τον γάμο που θα γίνει, όπως και ο αρραβώνας, στην Αίγυπτο. Το ζευγάρι γνωρίζεται πολλά χρόνια, όπως άλλωστε και οι οικογένειές τους που συμφώνησαν ώστε να γίνει ο γάμος. «Υπάρχουν ακόμα τα έθιμα που υπαγορεύουν ότι ο άντρας για να παντρευτεί πρέπει να έχει ένα σπίτι στο όνομά του, ή πως η νύφη θα πρέπει να έχει προίκα. Ολα αυτά όμως εξαρτώνται και από τη συμφωνία που θα κάνουν μεταξύ τους οι οικογένειες. Ολες τις αγορές για τον αρραβώνα και τον γάμο τις κάναμε στην Αίγυπτο, ακόμα και τα ρούχα μας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν το σκεφτόμαστε να μετακομίσουμε εκεί, η ζωή μας είναι στην Ελλάδα».

«Εξερευνούμε τη χώρα ακριβώς όπως οι τουρίστες»

Η Ζέναμπ Ελ Χόσσαρι μεγάλωσε στην Καλαμάτα με Ελληνίδα μητέρα και Αιγύπτιο πατέρα. «Ως παιδί δεν είχα πολλούς Αιγύπτιους στον περίγυρό μου, κάθε καλοκαίρι όμως επισκεπτόμασταν με τους γονείς μου είτε το Κάιρο είτε το χωριό του πατέρα μου και μέναμε μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία στην Ελλάδα. Μεγαλώνοντας άρχισα να πηγαίνω και μόνη μου. Η αγαπημένη μου εποχή είναι η άνοιξη».

Η Gen Z των Αιγυπτίων στην Ελλάδα-3
Η Ζενάμπ πηγαίνει μια φορά τον χρόνο στην Αίγυπτο και πάντα ανακαλύπτει κάτι νέο.

Το γεγονός ότι εδώ και κάποια χρόνια έχει βαφτιστεί χριστιανή, δεν έχει επηρεάσει καθόλου τις σχέσεις της με την εκεί οικογένειά της. «Στο χωριό είναι πιο συντηρητικός ο κόσμος, στον δρόμο μπορεί να σε κοιτάξουν περίεργα, αν δεν φοράς μαντίλα. Υπάρχει όμως και τόση ζεστασιά… Σε κάθε μου επίσκεψη μαγειρεύουν κάθε μέρα τα αγαπημένα μου φαγητά για να μ’ ευχαριστήσουν». Κρουαζιέρα στον Νείλο, σαφάρι στην έρημο, βόλτες στα τοπικά παζάρια, εκδρομές στις πυραμίδες. «Οσα ταξίδια και αν κάνει κανείς στην Αίγυπτο, πάντα κάτι νέο θα υπάρχει για να το ανακαλύψεις, ειδικά για εμάς που εξερευνούμε τη χώρα ακριβώς όπως οι τουρίστες».

«Νιώθω χαρούμενη που έχω δύο πατρίδες»

Στην κλισέ ερώτηση ποια από τις δύο χώρες είναι για την ίδια η πατρίδα της, η Σάντυ, ψυχολόγος που ζει στην Αθήνα, απαντάει πως νιώθει χαρούμενη που δεν έχει μια πατρίδα, αλλά δύο. Εδώ, στην Ελλάδα, είναι η ζωή της και οι φίλοι της. Στην Αλεξάνδρεια όμως υπάρχει μια τεράστια αιγυπτιακή οικογένεια που περιμένει να την αγκαλιάσει σε κάθε της επίσκεψη.

Η Gen Z των Αιγυπτίων στην Ελλάδα-4
«Φτάνω στην Αλεξάνδρεια και ξεκινάω τις επισκέψεις, όλοι περιμένουν να με φιλοξενήσουν και να μάθουν τα νέα μου».

«Γεννήθηκα στην Αίγυπτο αλλά μεγάλωσα στην Αθήνα. Με τους γονείς μου μιλούσα από μικρή αραβικά, οπότε τη γλώσσα τη γνωρίζω άψογα. Σκεφτείτε πως έχω στενές σχέσεις μέχρι και με τα τρίτα ή ακόμα και τα τέταρτα ξαδέρφια μου. Θα πάω στην Αίγυπτο δυο με τρεις φορές τον χρόνο. Φτάνω στην Αλεξάνδρεια και ξεκινάω τις επισκέψεις, όλοι περιμένουν να με φιλοξενήσουν και να μάθουν τα νέα μου. Υπάρχουν καλοκαίρια που αυτή η τεράστια οικογένεια παραθερίζει στο ίδιο μέρος και είναι τόσο όμορφο που βρίσκομαι μαζί τους. Πέρσι το καλοκαίρι πήγα μαζί με τις φίλες μου, στην παρέα μας ήταν και μια Αιγύπτια που δεν είχε επισκεφτεί ξανά τη χώρα, ήταν πολύ συγκινητικό».

Δεν είναι λίγες οι Αιγύπτιες της Ελλάδας που όταν ταξιδεύουν στη χώρα καταγωγής τους κάνουν και τις αντίστοιχες επισκέψεις για μπότοξ και υαλουρονικά στους δερματολόγους τους.

Η Σάντυ δεν φοράει μαντίλα ούτε στην Ελλάδα, ούτε όταν ταξιδεύει στην Αίγυπτο και όπως σχολιάζει η μόδα στα ρούχα δεν είναι διαφορετική από την ευρωπαϊκή. «Παρατηρώ όμως πως υπάρχει μόδα στις μαντίλες και κυρίως στον τρόπο που τις δένουν –αλλάζει ανά χρονιά και ανά περιοχή». Εκεί που η νεαρή ψυχολόγος εντοπίζει διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες είναι στο μακιγιάζ. Εντονα χείλη και τονισμένα μάτια αποτελούν τον κανόνα, ενώ όπως λέει δεν είναι λίγες οι Αιγύπτιες της Ελλάδας που όταν ταξιδεύουν στη χώρα καταγωγής τους προμηθεύονται όχι μόνο καλλυντικά, καθώς είναι πιο οικονομικά και πολλές φορές έχουν μεγαλύτερη ποικιλία, αλλά κάνουν και τις αντίστοιχες επισκέψεις στους δερματολόγους τους. «Εφαρμόζουν εκεί τις ενέσιμες θεραπείες που θέλουν, όπως μπότοξ και υαλουρονικό. Μου φαίνεται λογικό, καθώς οι τιμές στην Αίγυπτο είναι καλύτερες». Σε λίγους μήνες η Σάντυ ετοιμάζεται να παντρευτεί. Ο γάμος θα είναι πολιτικός, αυτό όμως δεν θα σταθεί εμπόδιο στο ξέφρενο πάρτι, που θα στηθεί –πού αλλού; Στην Αλεξάνδρεια

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή