«Ξυπνάει» το διαστημόπλοιο Rosetta της ESA, βάζοντας πλώρη για τον κομήτη 67P (vd.)

«Ξυπνάει» το διαστημόπλοιο Rosetta της ESA, βάζοντας πλώρη για τον κομήτη 67P (vd.)

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για σήμερα στις 12:00 ώρα Ελλάδας είναι προγραμματισμένη η «αφύπνιση» του διαστημοπλοίου Rosetta της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), ώστε το σκάφος να ξεκινήσει την τελική φάση της αποστολής του και να «ταξιδέψει» μέχρι τον κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko.

Στόχος της ESA είναι η συγκεκριμένη αποστολή να γίνει η πρώτη που θα προσεδαφίσει μια ανιχνευτική συσκευή σε κομήτη για επιτόπια έρευνα. Η συσκευή, η οποία ονομάζεται Philae, θα εκτοξευθεί από το Rosetta όταν το σκάφος φτάσει στον 67P/Churyumov–Gerasimenko, κάτι που αναμένεται να γίνει τον επόμενο Νοέμβριο. Το Philae θα τρυπήσει τον κομήτη, παίρνοντας δείγματα κάτω από την επιφάνειά του, με το διαστημόπλοιο να συμμετέχει κι αυτό στη μελέτη του διαστημικού βράχου, «σαρώνοντάς» τον με τα 11 επιστημονικά όργανα που διαθέτει.

 

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην υπάρξει κάποιο απρόοπτο σήμερα, από τη στιγμή που θα χτυπήσει το «ξυπνητήρι» του διαστημοπλοίου. Το Rosetta βρίσκεται σε «χειμερία νάρκη» για 31 μήνες, καθώς όλο αυτό το χρονικό διάστημα βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από τον Ήλιο, με συνέπεια να μην μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί μέσω των φωτοβολταϊκών του πάνελ.

Αν και το «ξυπνητήρι» έχει ήδη ενεργοποιηθεί, θα χρειασθούν επτά ώρες για να διαπιστώσουν οι επιστήμονες της ESA πως όλα πήγαν καλά – λαμβάνοντας το πρώτο σήμα από το σκάφος, κάτι που αναμένεται να γίνει περίπου στις 20:00 ώρα Ελλάδας. Στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει, το Rosetta θα επανενεργοποιήσει και θα θερμάνει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματά του.

Το διαστημόπλοιο εκτοξεύθηκε τον Μάρτιο του 2004 και, μέχρι σήμερα, έχει πραγματοποιήσει μία περιφορά γύρω από τον Άρη, όπως και κοντινές διελεύσεις από δύο αστεροειδείς. Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία καλύπτει σε απευθείας μετάδοση τη διαδικασία «αφύπνισης», από το Κέντρο Ελέγχου της στο Darmstadt της Γερμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή