Κοιμάστε περισσότερες ώρες τον χειμώνα; – Υπάρχει επιστημονική εξήγηση

Κοιμάστε περισσότερες ώρες τον χειμώνα; – Υπάρχει επιστημονική εξήγηση

Νέα έρευνα δείχνει ότι, αν και οι άνθρωποι δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη, χρειάζονται περισσότερο ύπνο τον χειμώνα.

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι σας κατά τους χειμερινούς μήνες; Υπάρχει επιστημονική εξήγηση…

Σύμφωνα με ευρήματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο ύπνο τον χειμώνα.

Οι 292 συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μελέτες ύπνου, όπου διαπιστώθηκε ότι ο ύπνος REM (σ.σ.: το πέμπτο στάδιο του ύπνου, με χαρακτηριστικά τον ελαφρύ ύπνο και τη χαλάρωση των μυών) διαρκεί περισσότερο αυτούς τους μήνες. Ο συνολικός χρόνος ύπνου ήταν περίπου κατά μία ώρα περισσότερος τον χειμώνα απ’ ό,τι το καλοκαίρι. Ειδικότερα, ο «ύπνος REM» διαπιστώθηκε πως διαρκεί 30 λεπτά περισσότερο τον χειμώνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν τα ευρήματα αξιολογηθούν και από άλλους ειδικούς, τότε οι κοινωνίες θα πρέπει να προσαρμόσουν τις συνήθειες ύπνου και τη διάρκειά του ανάλογα με την εποχή, ή να προσαρμόσουν το πρόγραμμα του σχολείου και της εργασίας στις εποχιακές ανάγκες ύπνου.

Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, η εγκεφαλική δραστηριότητα αυξάνεται και οι άνθρωποι μπορούν να ονειρεύονται. Πάντως οι ερευνητές τόνισαν πως η έρευνα θα πρέπει να επαναληφθεί σε άτομα που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου. Μάλιστα, εκτιμούν ότι οι αλλαγές (λόγω εποχής) ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερες στα υγιή άτομα.

Στη συγκεκριμένη μελέτη οι 292 συμμετέχοντες υπεβλήθησαν σε πολυυπνογραφία, η οποία γίνεται τακτικά σε ασθενείς με δυσκολίες σχετικά με τον ύπνο. Τα άτομα που συμμετείχαν κλήθηκαν να κοιμηθούν σε ειδικό εργαστήριο, χωρίς ξυπνητήρι. Οσο αυτοί κοιμόντουσαν, οι ερευνητές παρακολουθούσαν την ποιότητα, το είδος, καθώς και τη διάρκεια του ύπνου τους.

Πηγή: Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή