Ο… υπεριώδης Αρης μέσα από δύο εντυπωσιακές εικόνες της NASA

Ο… υπεριώδης Αρης μέσα από δύο εντυπωσιακές εικόνες της NASA

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα δύο εντυπωσιακές υπεριώδεις εικόνες του Άρη.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα δύο εντυπωσιακές υπεριώδεις εικόνες του Άρη.

Οι φωτογραφίες που ελήφθησαν από την αποστολή MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) της διαστημικής υπηρεσίας, ελήφθησαν από διαφορετικά σημεία κατά μήκος της τροχιάς του πλανήτη γύρω από τον ήλιο.

Η μία καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2022 και η δεύτερη τον Ιανουάριο του 2023, όταν ο πλανήτης βρισκόταν στο σχεδόν αντίθετο άκρο της τροχιάς του. 

Οι επιστήμονες της NASA φιλοδοξούν πως η υπεριώδης αυτή άποψη θα προσφέρει περαιτέρω πληροφορίες και γνώση για την ατμόσφαιρα και τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας του λεγόμενου κόκκινου πλανήτη.

Η σημασία των διαφορετικών χρωμάτων 

Οι μετρήσεις από το όργανο απεικόνισης του MAVEN δεν είναι ορατές στο ανθρώπινο μάτι, γι’ αυτό και η NASA τις μετέτρεψε σε διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας. 

Ο… υπεριώδης Αρης μέσα από δύο εντυπωσιακές εικόνες της NASA-1
Στο πάνω μέρος της εικόνας του περασμένου Ιανουαρίου εμφανίζεται μεγάλη συγκέντρωση όζοντος, λόγω της περίσσειας λευκών νεφών – Πηγή: NASA

Υπάρχουν τρία και παρουσιάζονται ως κόκκινα, πράσινα και μπλε, τα λευκά σύννεφα και οι ομίχλες είναι λευκά ή μπλε και η επιφάνεια του πλανήτη μπορεί να φαίνεται μαυρισμένη ή πράσινη.

Με τη χρήση αυτού του χρωματικού σχεδίου το ατμοσφαιρικό όζον εμφανίζεται ως μωβ ή ροζ, τα νέφη και οι ομίχλες λευκά ή μπλε και η επιφάνεια του πλανήτη πράσινη ή μαύρη.

Τι δείχνουν οι εικόνες; 

Η φωτογραφία από το περασμένο καλοκαίρι καταγράφει τον Άρη κατά το εγγύτερο πέρασμά του από τον ήλιο. 

Ο… υπεριώδης Αρης μέσα από δύο εντυπωσιακές εικόνες της NASA-2
Η λεκάνη Argyre, ένας από τους βαθύτερους κρατήρες του Αρη φαίνεται κάτω αριστερά γεμάτη με ατμοσφαιρική ομίχλη – Πηγή: NASA

Η λεκάνη Argyre, ένας από τους βαθύτερους κρατήρες του, εμφανίζεται κάτω αριστερά γεμάτη με ατμοσφαιρική ομίχλη, ενώ στο κάτω μέρος διακρίνεται ο νότιος πολικός πάγος.

Στο πάνω μέρος της εικόνας του περασμένου Ιανουαρίου εμφανίζεται μεγάλη συγκέντρωση όζοντος, λόγω της περίσσειας λευκών νεφών που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια των ψυχρών χειμωνιάτικων νυχτών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή