Οσα λένε οι γάτες μεταξύ τους: Ερευνα κατέγραψε σχεδόν 300 εκφράσεις τους

Οσα λένε οι γάτες μεταξύ τους: Ερευνα κατέγραψε σχεδόν 300 εκφράσεις τους

Η έρευνα αποκαλύπτει ένα αναπάντεχο κοινωνικό υπόβαθρο στο γατίσιο ύφος που ενδέχεται να οφείλεται στην εξελικτική συνύπαρξη με τον άνθρωπο. 

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γάτες χρησιμοποιούν εκατοντάδες εκφράσεις προσώπου για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, αποκαλύπτει νέα έρευνα. 

Κατά τη διάρκεια ενός έτους, οι ερευνητές κατέγραψαν συνολικά 276 διαφορετικές εκφράσεις σε μια αποικία 50 γατών που ζούσαν σε καφέ του Λος Άντζλες. 

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Behavioural Processes το ευρύ φάσμα εκφράσεων αποτύπωνε λογής διαθέσεις, από παιγνιώδη έως οργισμένη, από ύφος τρυφερότητας έως δυσφορία. 

Η έρευνα είναι μία από τις πρώτες που ασχολείται με το μυστήριο της επικοινωνίας των μικρών αιλουροειδών, πέραν του γουργουρητού και του νιαουρίσματος. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας, οι εκφράσεις ανθρώπων, σκύλων και χιμπατζήδων έχουν μελετηθεί επαρκώς, αποκαλυπτοντας πως οι άνθρωποι διαθέτουν 44 εκφράσεις προσώπου, οι σκύλοι 27 και οι χιμπατζήδες 357!

Οσα λένε οι γάτες μεταξύ τους: Ερευνα κατέγραψε σχεδόν 300 εκφράσεις τους-1
Φωτ.: Shutterstock

Ωστόσο, για την εκφραστικότητα των γατών υπήρχε ελάχιστη έρευνα. 

«Η βιβλιογραφία είναι εξαιρετικά περιορισμένη και οι μελέτες εστιάζουν μόνο στη σχέση μεταξύ γατών και ανθρώπων στο πέρασμα των 10.000 χρόνων της εξημέρωσης τους» σημειώνει η Μπρίτανι Φλόρκιεβιτς, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Lyon College του Αρκάνσας. «Στο καφέ καταφέραμε να καταγράψουμε τις αυθόρμητες αλληλεπιδράσεις μεταξύ γάτων και να αποτυπώσουμε τις εκφράσεις των… μουσούδων τους». 

Σύμφωνα με τη μελέτη, κάθε μεμονωμένη έκφραση συνδύαζε περίπου τέσσερις από τις 26 μοναδικές κινήσεις του προσώπου, όπως μισάνοιχτο στόμα, διεσταλμένες ή συρρικνωμένες κόρες, ανοιγοκλείσιμο ματιών, κινήσεις του στόματος, γλείψιμο της μύτης και διαφορετικές θέσεις των αυτιών.

Οσα λένε οι γάτες μεταξύ τους: Ερευνα κατέγραψε σχεδόν 300 εκφράσεις τους-2
Φωτ. αρχείου: Unsplash

Η έκφραση που μοιράζονται γάτες και άνθρωποι

Μετά την αξιολόγηση των καταγραφών τους, οι ερευνητές κατέληξαν πως η πλειονότητα των εκφράσεων των γατών ήταν φιλική (45%) απ’ό,τι επιθετική (37%), ενώ το 18% αυτών κρίθηκε διφορούμενο ή ενέπιπτε και στις δύο κατηγορίες, σύμφωνα με τη μελέτη. 

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως πολλές από τις εκφράσεις, μεταξύ αυτών και η αποκαλούμενη ως «κοινή παιγνιώδη έκφραση» -που εκδηλωνόταν με τις άκρες του στόματος τραβηγμένες και μικρή πτώση του σαγονιού ώστε να σχηματίζεται ένα «χαμόγελο»- ήταν παρόμοια μεταξύ και άλλων ειδών, όπως οι άνθρωποι, οι σκύλοι, οι μαϊμούδες. 

Αν και οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να συγκρίνουν τα αποτελέσματά τους με εκείνα των άγριων αιλουροειδών, γνωρίζουν ότι όλοι οι στενοί συγγενείς της οικόσιτης γάτας (συμπεριλαμβανομένου του άμεσου προγόνου της, της αφρικανικής αγριόγατας), είναι άγρια, μοναχικά ζώα. Οι οικόσιτοι απόγονοι των αγριόγατων πιθανώς άρχισαν να αναπτύσσουν «φιλικό» ύφος, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν κάτι από τα αποφάγια των ανθρώπων. 

Οσα λένε οι γάτες μεταξύ τους: Ερευνα κατέγραψε σχεδόν 300 εκφράσεις τους-3
Φωτ.: Shutterstock

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα αποκαλύπτει ένα αναπάντεχο κοινωνικό υπόβαθρο του γατίσιου ύφους που ενδέχεται να οφείλεται στην εξελικτική συνύπαρξη με τον άνθρωπο

Όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς της έρευνας, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την αποκωδικοποίηση του ύφους της γάτας και του τι ακριβώς «λένε» μεταξύ τους. Ωστόσο, οι ερευνητές ευελπιστούν πως το πόνημά τους θα ρίξει φως στις εκφράσεις ενός είδους που συχνά αποκαλείται απόμακρο έως απρόσιτο. 

Πηγή: LiveScience/Science.org

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT