Oταν ο Φόβος σκιάζει τον Hλιο

Oταν ο Φόβος σκιάζει τον Hλιο

Το ρόβερ Perseverance της NASA κατέγραψε έναν από τους δορυφόρους του Αρη να περνά μπροστά από τον Ηλιο, προκαλώντας μερική έκλειψη

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ρόβερ Perseverance της NASA που επιχειρεί στον πλανήτη Αρη κατέγραψε από τον κρατήρα Jezero του Κόκκινου Πλανήτη μια συγκλονιστική ηλιακή έκλειψη. 

Οι μηχανικοί του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια, οι οποίοι κατασκεύασαν και ελέγχουν το ρόβερ, κατέγραψαν 68 λήψεις από το πέρασμα του μεγαλύτερου δορυφόρου του πλανήτη, του Φόβου, μπροστά από τον Ηλιο. 

Το υλικό καταγράφηκε με τη χρήση της αριστερής κάμερας Mastcam-Z του ρόβερ – που χρησιμοποιείται συχνά για τη σάρωση των τοπίων του Κόκκινου Πλανήτη. 

Κατά τη διέλευσή του μπροστά από τον Ηλιο, ο Φόβος –που περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη του στην πιο κοντινή απόσταση από κάθε άλλο φυσικό δορυφόρο στο Ηλιακό σύστημα– αποκάλυψε την ακανόνιστη, «πατατοειδή» του «σιλουέτα». 

Φόβος και Δείμος

Ο Φόβος, που ανακαλύφθηκε από τον Αμερικανό αστρονόμο Ασαφ Χολ το 1877, είναι ένα φεγγάρι σε μέγεθος αστεροειδούς που κάποια στιγμή πιστεύεται πως θα διαλυθεί λόγω των ακραίων βαρυτικών δυνάμεων που του ασκεί ο Κόκκινος Πλανήτης. 

Οι δύο δορυφόροι του Αρη πήραν τα ονόματά τους από την ελληνική μυθολογία. Ο Δείμος, ενσάρκωση της φρίκης του πολέμου, και ο αδελφός του ο Φόβος, η προσωποποίηση του τρόμου του πολέμου, ήταν οι γιοι του Αρη και της Αφροδίτης. 

Η προέλευση των δύο δορυφόρων παραμένει μυστήριο, με την επιστήμη να διατυπώνει κατά καιρούς διάφορες θεωρίες για την προέλευσή τους, όπως ότι προέκυψαν κατόπιν σφοδρής σύγκρουσης του Αρη με κάποιο πελώριο αστεροειδή ή πως πρόκειται για δύο μικρότερους αστεροειδείς παγιδευμένους στη βαρύτητα του πλανήτη. 

Πηγή: Space.com/LiveScience 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή