ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Athens Science Festival», ανακαλύπτοντας τον κόσμο γύρω μας

athens-science-festival-anakalyptontas-ton-kosmo-gyro-mas-2020441

Τι κοινό έχουν ο Παρθενώνας, μια απλή οδοντόκρεμα και τα αλουμινένια παράθυρα του σπιτιού μας; Τη γεωλογία, που μας δίνει τις πρώτες ύλες για πολλά από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε, ακόμα και την πούδρα για τα μωρά.

Εχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς ηχεί το Διάστημα; Οι μυστηριακοί ήχοι του Διαστήματος φθάνουν συνεχώς στα αυτιά μας, παρ’ όλα αυτά δεν καταφέρνουμε να τους ακούσουμε. Αυτό συμβαίνει όχι επειδή τους καλύπτουν άλλοι ήχοι, αλλά επειδή πρόκειται για ηλεκτρομαγνητικά και όχι ακουστικά κύματα. Αν για παράδειγμα αντί γι’ αυτιά διαθέταμε κεραίες ραδιοφώνου θα μπορούσαμε να τους «ακούσουμε».

Απαντήσεις για όλα

Οσα ερωτήματα κι αν έχετε, όσο παράξενα κι αν είναι, το 1ο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας «Athens Science Festival» που μόλις ξεκίνησε και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, φιλοδοξεί να σας τα απαντήσει, βάζοντας με λίγα λόγια την επιστήμη στην καθημερινότητά μας. Ακολουθώντας αντίστοιχα φεστιβάλ του εξωτερικού καλεί τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους, να αναρωτηθούν, να λάβουν εξηγήσεις, να ακούσουν ενδιαφέρουσες διαλέξεις, να συζητήσουν με επιστήμονες και ειδικά τα παιδιά να πειραματιστούν, να παίξουν, να συμμετάσχουν σε εργαστήρια. Οι κυριότεροι στόχοι είναι να παρουσιαστεί η εξαιρετική ερευνητική εργασία που πραγματοποιείται και στην Ελλάδα, η δημιουργία νέων προτύπων από τον χώρο των επιστημών αλλά και η ανάδειξη της ομορφιάς της επιστήμης.

Ενότητες

Οι ενότητες που καλύπτει το φεστιβάλ είναι πολλές: Φυσική, Χημεία, Βιοτεχνολογία-Γενετική, Γεωλογία, Μαθηματικά, Περιβάλλον-Βιώσιμη Ανάπτυξη, Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών, Υγεία, Διατροφή, Αστρονομία, Τεχνολογία, Επιστήμη Υλικών, Ρομποτική, Επιστήμη και Τέχνη. Aπό τις κεντρικές ομιλίες τράβηξαν την προσοχή μας δύο: H πρώτη με θέμα «Τα παιδιά μας θα ζουν μέχρι τα 120 τους χρόνια;», και η δεύτερη με τον πολλά υποσχόμενο τίτλο «Ολη η αλήθεια για τα εμβόλια». Βέβαια, το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά ευρύ με διαδραστικά εκθέματα, εκπαιδευτικά προγράμματα, παραστάσεις επιστημονικού θεάτρου, πειράματα επιστήμης, ντοκιμαντέρ, εντυπωσιακά σόου επιστήμης και πολλά άλλα.

Για την πραγματοποίηση του 1ου Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας έχουν συμβάλει επιστήμονες, ειδικοί και ερευνητές και το στηρίζουν τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, από το Εθνικό Καποδιστριακό και το Πάντειο Πανεπιστήμιο μέχρι το Αστεροσκοπείο Αθηνών, τον Δημόκριτο και την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες.
www.athens-science-festival.gr