Πόσο super είναι τα superfoods;

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν το 1990 κυκλοφόρησε το βιβλίο μαγειρικής «Superfoods» του Μίκαελ Βαν Στράτεν, ελάχιστοι είχαν την διορατικότητα να προβλέψουν ότι ο όρος «superfoods» -επινόηση του συγγραφέα- θα εξελίσσονταν σε υπερόπλο του marketing.

Κι όμως αυτό ακριβώς συνέβη. Τα superfoods τεσσάρων αστέρων, τα τρόφιμα εκείνα που σύμφωνα με τον Στράτεν «χτίζουν» τις άμυνες μας στο στρες, στις ασθένειες και στος μολύνσεις, είδαν τις μετοχές τους να εκτοξεύονται στο χρηματιστήριο αξιών των υγιώς σκεπτόμενων Δυτικών. Κι όμως, τα τρόφιμα αυτά -φρούτα, λαχανικά και αναποφλοίωτοι καρποί- ήταν γνωστό από παλιά ότι κάνουν καλό. Τα προτιμάμε πάντα μετά από τις καταχρήσεις, όχι γιατί μας το επιβάλλει κάποιος αλλά επειδή μας το υπαγορεύει ο ίδιος ο οργανισμός μας. Κι επιπλέον, δεν χρειάζεται να τα αναζητάμε στην άλλη άκρη του κόσμου. Υπάρχουν στην «αυλή» μας, όπου κι αν ζούμε. Με άλλα λόγια, τα superfoods δεν είναι τίποτα άλλο από τα «κανονικά» τρόφιμα (food) σε αντιδιαστολή με τα σκουπίδια (junk food) που καταναλώνουμε συχνά.

Και σα να μην έφτανε αυτή η λογική διαπίστωση, τώρα οι ερευνητές θέλουν να καταρρίψουν άλλον ένα μύθο: εκείνον των αντιοξειδωτικών. Σύμφωνα με την Βιλελμίνα Κολτ, μια Καναδή ερυενήτρια η οποία έχει αφιερώσει χρόνια στη μελέτη της ανθρώπινης διατροφής, η υπόθεση ότι συγκεκριμένες τροφές καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες είναι απολύτως αναληθής και βασίζεται σε μια -υπερβολικά ελεύθερη- ερμηνεία πειραμάτων σε δοκιμαστικό σωλήνα. Οπως άλλωστε τονίζει και ο Εντγκαρ Μίλερ του John Hopkins School of Medicine σε μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Annaks of Internal Medicine αναφορικά με την αξία των διαφόρων συμπληρωμάτων διατροφής, «είμαστε σε γενικές γραμμές καλοφαγωμένοι και οι διατροφή μας είναι απολύτως επαρκής». Με άλλα λόγια δεν έχουμε ανάγκη από ενίσχυση και, επιπλέον, κάποια από τα συστατικά για τα οποία γίνεται τόσος λόγος δεν είναι απορροφήσιμα από τον οργανισμό μας.

Το συμπέρασμα όλων αυτών; Οπως τονίζει σε ανακοίνωση του το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο της Μεγάλης Βρετανίας (Cancer Research UK), είναι γεγονός ότι μια υγιεινή δίαιτα μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο αλλά κανένα τρόφιμο αφ' εαυτού δεν μπορεί να τον αποτρέψει». Οπότε, καιρός να ξεχάσουμε τα «superfoods» και να μάθουμε ότι από το 2007 η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει απαγορεύσει την διαφήμιση και πώληση τροφίμων με αυτό τον χαρακτηρισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή