«Δεν είναι αρκετό το 5G;» Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ετοιμάζονται για το 5.5G

«Δεν είναι αρκετό το 5G;» Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ετοιμάζονται για το 5.5G

«Οι επικείμενες αναβαθμίσεις υπογραμμίζουν μια πραγματικότητα για πολλούς χρήστες του 5G μέχρι στιγμής: Πέρα από τις ταχύτερες ταχύτητες σύνδεσης, δεν έχει κάνει τεράστια διαφορά στην καθημερινή τους ζωή. Το 5.5G μπορεί να μην το κάνει ούτε αυτό» αναφέρει η Wall Street Journal

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τεχνολογία 5G έχει φέρει ταχύτερες συνδέσεις, καλύτερα gadgets -αλλά και απογοήτευση σε εκείνους που προσδοκούσαν κάτι περισσότερο από «την τεχνολογία που θα άλλαζε τον κόσμο». Ωστόσο οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας λένε: «Περιμένετε. Η επόμενη αναβάθμιση θα αναζωπυρώσει τον ενθουσιασμό».

Η επόμενη εκδοχή του 5G, η “5G Advanced” ή “5.5G”, αναμένεται να κυκλοφορήσει γύρω στο 2025. Για τους καταναλωτές, οι αναβαθμίσεις μπορεί να φέρουν μεγαλύτερες ταχύτητες σύνδεσης – κάτι που χρειάζονται πολλά μέρη του κόσμου. Αλλά οι καθημερινοί χρήστες μπορεί να μην δουν πολλές αλλαγές, λένε οι ειδικοί και οι αξιωματούχοι του κλάδου.

Η προσδοκία είναι πως η τεχνολογία θα διευκολύνει περισσότερες από τις επιχειρηματικές εφαρμογές που υποσχόταν αρχικά το 5G, όπως αυτοκινούμενα οχήματα, αυτόνομα drones και πλήρως αυτοματοποιημένα εργοστάσια.

«Οι επικείμενες αναβαθμίσεις υπογραμμίζουν μια πραγματικότητα για πολλούς χρήστες του 5G μέχρι στιγμής: Πέρα από τις μεγαλύτερες ταχύτητες σύνδεσης, δεν έχει κάνει τεράστια διαφορά στην καθημερινή τους ζωή. Ίσως ούτε το 5.5G την κάνει» σχολιάζει η Wall Street Journal. 

Σε πολλές αγορές, οι ταχύτητες 5G έχουν μειωθεί το τελευταίο έτος. Σύμφωνα με μια ανάλυση των ταχυτήτων 5G διεθνώς που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο από την εταιρεία Ookla, οι μέσες ταχύτητες λήψης 5G μειώθηκαν σε πολλές αγορές πέρυσι, με τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να καταγράφουν τις μεγαλύτερες πτώσεις. Η Ookla απέδωσε τη μείωση στην ευρύτερη υιοθέτηση του 5G στα υπάρχοντα δίκτυα.

Οι ΗΠΑ αποτέλεσαν εξαίρεση, καθώς κατέγραψαν άλμα στις ταχύτητες λήψης πέρυσι, γεγονός που η Ookla απέδωσε στις βελτιώσεις του δικτύου των παρόχων T-Mobile US και Verizon Communications.

Παρόλα αυτά, οι ταχύτητες ακόμη και στις κορυφαίες αγορές είναι πολύ χαμηλότερες από τις μέγιστες ταχύτητες λήψης 20 gigabit ανά δευτερόλεπτο που έχουν οριστεί για το 5G από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών, αναφέρει η Ookla, με τη μέση παγκόσμια ταχύτητα λήψης να βρίσκεται σε λιγότερο από το 1% αυτής της ταχύτητας το τρίτο τρίμηνο.

«Δεν είναι αρκετό το 5G;» Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ετοιμάζονται για το 5.5G-1
AP

Στελέχη του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού γίγαντα Huawei Technologies έχουν δηλώσει ότι το 5.5G θα φέρει τις ταχύτητες του δικτύου πιο κοντά στον στόχο της ITU. Οι καταναλωτές θα χρειαστούν τηλέφωνα με αναβαθμισμένο chipset για να εκμεταλλευθούν πλήρως την υπηρεσία.

Mε πληροφορίες από Wall Street Journal

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή