Πράσινο φως στη Neuralink του Ελον Μασκ: Ξεκινά τη «στρατολόγηση» ανθρώπων για εμφύτευση εγκεφαλικών τσιπ

Πράσινο φως στη Neuralink του Ελον Μασκ: Ξεκινά τη «στρατολόγηση» ανθρώπων για εμφύτευση εγκεφαλικών τσιπ

Η εταιρεία αναζητά ανθρώπους με παράλυση στους οποίους θα δοκιμάσει την πειραματική της συσκευή, σε μια μελέτη έξι ετών

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η start-up Neuralink του Ελον Μασκ ανακοίνωσε πως έλαβε έγκριση από ανεξάρτητη επιτροπή ώστε να ξεκινήσει να «στρατολογεί» ασθενείς για την πρώτη της δοκιμή σε ανθρώπους. 

Η εταιρεία αναζητά ανθρώπους με παράλυση στους οποίους θα δοκιμάσει την πειραματική της συσκευή, σε μια μελέτη διάρκειας έξι ετών. 

Η Neuralink είναι μία από τις πολλές εταιρείες που αναπτύσσουν διεπαφή, που θα εμφυτεύεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο ώστε να επιτρέπει επικοινωνία με υπολογιστές μέσω της σκέψης.

Οπως ανακοίνωσε η Neuralink, αναζητά ασθενείς με τετραπληγία λόγω κάκωσης του νωτιαίου μυελού ή ALS. Στους ανθρώπους που θα διαθέσουν εαυτούς στην έρευνα, θα εμφυτευθεί χειρουργικά μία διεπαφή εγκεφάλου – υπολογιστή (brain – computer interface – BCI) σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση, με στόχο να μπορούν να ελέγχουν έναν κέρσορα υπολογιστή ή ένα πληκτρολόγιο χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση. 

Ωστόσο, η πομπώδης προώθηση της εταιρείας από τον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη καθώς και οι μεγαλόστομες εξαγγελίες του, όπως το ότι ευαγγελίζεται να αναπτύξει έναν ολοκληρωμένο υπολογιστή εγκεφάλου που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να συμβαδίσουν με την τεχνητή νοημοσύνη, εγείρει όχι μόνο σκεπτικισμό, αλλά και ανησυχίες ηθικής φύσης μεταξύ των νευροεπιστημόνων και άλλων ειδικών. 

Πέρυσι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) απέρριψε το αίτημα της εταιρείας για fast-track δοκιμές σε ανθρώπους, αν και τον Μάιο έλαβε τελικά την άδεια των αμερικανικών υγειονομικών αρχών για να δοκιμάσει διασυνδεδεμένα εγκεφαλικά εμφυτεύματα σε ανθρώπους.

O αμφιλεγόμενος Νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας είχε δηλώσει ότι νιώθει τέτοια εμπιστοσύνη στη συσκευή της Neuralink, που θα ήταν πρόθυμος να την εμφυτεύσει στους εγκεφάλους των παιδιών του.

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή