Stella Terra: To SUV που διέσχισε το Μαρόκο με ενέργεια μόνο από τον ήλιο

Stella Terra: To SUV που διέσχισε το Μαρόκο με ενέργεια μόνο από τον ήλιο

Σε μια ηλιόλουστη ημέρα, η αυτονομία της μπαταρίας του είναι περίπου 710 χιλιόμετρα σε δρόμους και περίπου 550 χιλιόμετρα εκτός δρόμου

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αυτοκίνητα με μηδενικές εκπομπές ρύπων θεωρούνται απαραίτητα για την ενεργειακή μετάβαση, ωστόσο η λειτουργία τους βασίζεται στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. 

Πριν από λίγο καιρό το Stella Terra, ένα πράσινο SUV με ηλιακούς συλλέκτες στην κεκλιμένη οροφή του για τη φόρτιση της ηλεκτρικής μπαταρίας του, διένυσε περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα μεταξύ της βόρειας ακτής του Μαρόκου και της ερήμου Σαχάρα στον Νότο.

Κατασκευασμένο από μια ομάδα φοιτητών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Αϊντχόβεν (TUE), «το πρώτο ηλιακό όχημα εκτός δρόμου στον κόσμο» θα μπορούσε να βοηθήσει στη σύνδεση απομακρυσμένων περιοχών «όπου οι δρόμοι είναι λιγότερο ανεπτυγμένοι και τα ενεργειακά δίκτυα δεν είναι τόσο αξιόπιστα» είπε ο Θιμ Μποσμάν, μέλος της ομάδας. 

Το αυτοκίνητο έχει τελική ταχύτητα 145 χιλιόμετρα την ώρα. Σε μια ηλιόλουστη ημέρα, η αυτονομία της μπαταρίας του είναι περίπου 710 χιλιόμετρα σε δρόμους και περίπου 550 χιλιόμετρα εκτός δρόμου, ανάλογα με την επιφάνεια. Σε συννεφιά, η εμβέλεια μπορεί να είναι 50 χιλιόμετρα μικρότερη.

Η σημαντικότερη πρόκληση είναι τώρα η μαζική παραγωγή ενός τέτοιου αυτοκινήτου. Ο Μποσμάν και οι συμφοιτητές του ελπίζουν ότι το SUV θα μπορούσε να παραχθεί μαζικά στο εγγύς μέλλον. «Στόχος μας είναι επίσης να εμπνεύσουμε όχι μόνο τους καθημερινούς ανθρώπους, αλλά και την αυτοκινητοβιομηχανία, τις Ford και Chrysler του κόσμου, να ξανασκεφθούν τα σχέδιά τους και να καινοτομήσουν ταχύτερα από ό,τι κάνουν σήμερα», σημειώνει ο ίδιος.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT