Neuralink: Προβλήματα στο πρώτο εμφύτευμα σε άνθρωπο

Neuralink: Προβλήματα στο πρώτο εμφύτευμα σε άνθρωπο

Η εταιρεία διαπίστωσε πως είχε μειωθεί η ροή των δεδομένων από τον εγκέφαλο του παραπληγικού ασθενή

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Neuralink αντιμετώπισε πρόβλημα με το εμφύτευμα στον πρώτο εθελοντή – ασθενή Νόλαντ Αρμπό, σύμφωνα με την εταιρεία του Ελον Μασκ

Το ειδικά διαμορφωμένο τσιπ που είχε τοποθετηθεί στον εγκέφαλο του ασθενούς με κινητικά προβλήματα, του προσέφερε εκ νέου τη δυνατότητα να ελέγχει με τη δύναμη της σκέψης ηλεκτρονικές συσκευές και να παίζει ασύρματα τα αγαπημένα του παιχνίδια στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. 

Οπως όμως έγινε γνωστό, η εταιρεία διαπίστωσε πως είχε μειωθεί η ροή των δεδομένων από τον εγκέφαλο του Αρμπό και κάποιες πληροφορίες χάθηκαν επειδή αποκολλήθηκαν ορισμένα από τα νήματα του εμφυτεύματος. Η εταιρεία δεν αποκάλυψε την αιτία της αποκόλλησης, αλλά ένας παράγοντας που εξετάζει η Neuralink είναι ο αέρας που είχε παγιδευτεί στο κρανίο του Αρμπο μετά τη χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal. 

Κατά τα φαινόμενα, το πρόβλημα δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του Αρμπο, ο οποίος έμεινε τετραπληγικός μετά από ένα ατύχημα σε κατάδυση, το 2016. Ειδικοί της εταιρείας συζήτησαν πάντως το ενδεχόμενο να αφαιρέσουν το μόσχευμα. 

Σε ανάρτησή της στο ιστολόγιό της, η Neuralink επισημαίνει ότι τα νήματα που αποκολλήθηκαν οδήγησαν σε μείωση των bits ανά δευτερόλεπτο, που αποτελεί μέτρο της ταχύτητας αλλά και της ακρίβειας με την οποία ο Αρμπο μπορεί να ελέγχει τον κέρσορα υπολογιστή μόνο με τις σκέψεις του.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η εταιρεία σημείωσε ότι τροποποίησε τους αλγορίθμους της, βελτιώνοντας τη ροή της πληροφορίας από το εμφύτευμα. 

Ακόμη και με τις υποβαθμισμένες δυνατότητες του εμφυτεύματος, η Neuralink ανέβασε πρόσφατα ένα live βίντεο με τον Αρμπο να παίζει σκάκι, γεγονός που αποτελεί άλμα στις δυνατότητες μιας τεχνολογίας διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή. Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ο Αρμπο έκανε επίσης ζωντανή μετάδοση στο X, κατά το οποίο χρησιμοποίησε το εμφύτευμα για να πληγηθεί στην οθόνη του υπολογιστή του και να παίξει παιχνίδια.

Οι επιστήμονες της Neuralink ανέμεναν προκλήσεις στην πρώτη τους δοκιμή σε άνθρωπο και παραμένουν αισιόδοξοι ότι το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί, επιτρέποντας στα μελλοντικά εμφυτεύματα να καταγράφουν περισσότερα δεδομένα και να προσφέρουν μεγαλύτερες δυνατότητες στους ασθενείς, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης.

Κατά το παρελθόν, η εταιρεία είχε δοκιμάσει τα εμφυτεύματά της σε χοίρους, πρόβατα και πιθήκους, αλλά ο Αρμπο ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε τη συσκευή με κωδική ονομασία N1.

Πηγή Wall Street Journal

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή