Κινητά με λειτουργικό Android από τη Nokia

Κινητά με λειτουργικό Android από τη Nokia

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγους μόνο μήνες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας εξαγοράς του τμήματος κινητών της από τη Microsoft, η Nokia ανακοίνωσε σήμερα τα πρώτα μοντέλα της που δεν χρησιμοποιούν το λειτουργικό της αμερικανικής εταιρείας για smartphone, αλλά το Android της Google.

Ο λόγος για τα Nokia X, X+ και XL, τρία «έξυπνα» τηλέφωνα που σχεδιαστικά θυμίζουν αρκετά τις συσκευές της σειράς Lumia της φινλανδικής εταιρείας, διαθέτοντας και τα τρία διπύρηνο επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon, χρονισμένο στο 1 GHz.

Τα Nokia X και Nokia X+ έχουν την ίδια 4 ιντσών οθόνη (ανάλυσης 800 x 480 pixel), όπως επίσης και την ίδια κάμερα 3 Megapixel, με βασική διαφορά τη μεγαλύτερη μνήμη του Χ+ (768 MB), έναντι του Χ (512MB). Το Nokia XL είναι το μεγαλύτερο μοντέλο της οικογένειας, με οθόνη 5 ιντσών, ενώ έρχεται εξοπλισμένο με κάμερα 5 Megapixel.

Και τα τρία χρησιμοποιούν μια ειδικά τροποποιημένη εκδοχή του λειτουργικού της Google, κάτι που σημαίνει πως το γραφικό περιβάλλον εργασίας τους έχει αναπτυχθεί από τη Nokia, παραπέμποντας στα χαρακτηριστικά τετραγωνίδια των Windows Phone. Επίσης, σε αυτή την παραλλαγή του Android απουσιάζουν οι βασικές υπηρεσίες της Google (π.χ. Google Drive, χάρτες), δίνοντας τη θέση τους στις αντίστοιχες υπηρεσίες της Nokia και της Microsoft (Onedrive, Nokia Here).

Εξίσου σημαντικό είναι πως δεν παρέχουν πρόσβαση στο Google Play, το επίσημο κατάστημα εφαρμογών του Android, αλλά σε ένα online αποθετήριο εφαρμογών που έχει δημιουργήσει η Nokia. Επίσης, οι χρήστες θα μπορούν να «κατεβάσουν» εφαρμογές και από ήδη υπάρχοντα εναλλακτικά καταστήματα με εφαρμογές Android, όπως το Yandex.

Η κίνηση της Nokia φαίνεται να έχει σαν κύριο στόχο τις αναπτυσσόμενες αγορές, με την κυκλοφορία ακόμη φθηνότερων συσκευών από αυτές που διαθέτει σήμερα. Παρ’ όλα αυτά, με δεδομένη την επικείμενη ολοκλήρωση της εξαγοράς της από τη Microsoft, ειδικοί τη χαρακτηρίζουν ως μία «αμήχανη στρατηγικά κίνηση». Και σπεύδουν να συμπληρώσουν πως προτεραιότητα της φινλανδικής εταιρείας θα παραμείνουν τα «έξυπνα» κινητά με Windows Phone. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή