Διαβουλεύσεις με την Google, την Apple και εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού για «έξυπνες» συσκευές θα ξεκινήσει άμεσα η Ε.Ε., ζητώντας μεγαλύτερη προστασία των καταναλωτών στην περίπτωση των παιδικών βιντεογκέιμ που περιλαμβάνουν αγορές μέσα από την εφαρμογή (in-app purchases).
Στο στόχαστρο της Κομισιόν βρίσκονται τα παιχνίδια για smartphone και tablet που, αν και προσφέρονται χωρίς αντίτιμο, ουσιαστικά κρύβουν χρεώσεις «μεταμφιεσμένες» σε αγορές πρόσθετου περιεχομένου. Έτσι, παίζοντας τέτοια «δωρεάν» βιντεογκέιμ στο κινητό ή την ταμπλέτα του γονιού του, δεν είναι απίθανο ένα παιδί να φουσκώσει με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό την πιστωτική κάρτα του πατέρα ή της μητέρας του, είτε κατά λάθος είτε όχι.
Για το ίδιο θέμα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Apple συμφώνησε σε αποζημίωση 100 εκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ήρθε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με γονείς οι οποίοι είχαν υποβάλει αγωγή για τις αγορές που είχαν κάνει τα παιδιά τους χωρίς ουσιαστικά τη συγκατάθεσή τους. Αποδέκτες της αποζημίωσης ήταν 23 εκατομμύρια χρήστες, ορισμένοι από τους οποίους είχαν αναγκαστεί να πληρώσουν έως και 1.400 δολάρια.
Όσον αφορά την Ευρώπη, η Κομισιόν έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων τους τελευταίους μήνες από καταναλωτικές οργανώσεις από τη Δανία, την Ιταλία, το Βέλγιο και τη Βρετανία, οι οποίες επισημάνουν ότι οι αγορές μέσα από την εφαρμογή χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε δωρεάν παιδικά παιχνίδια, ενώ οι χρεώσεις που μπορεί να προκύψουν με αυτό τον τρόπο είναι αρκετά «αλμυρές».
Από τη μεριά της Ε.Ε., επικεφαλής των συζητήσεων θα είναι η Επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ και ο Επίτροπος για την Προστασία των Καταναλωτών Νέβεν Μίμιτσα. Μέσα από τις διαβουλεύσεις, θα διερευνηθεί κατ’ αρχάς κατά πόσο είναι παραπλανητικός ο τίτλος του «δωρεάν» σε βντεογκέιμ που θα πρέπει ο παίκτης κάποια στιγμή να αγοράσει έξτρα υλικό, αν θέλει να προχωρήσει σε επόμενες πίστες.
Επίσης, η Κομισιόν θα ζητήσει από τις Apple και Google να προσαρμόσουν τα λειτουργικά τους, ώστε η ρύθμιση για τη δυνατότητα αγορών μέσα από εφαρμογές να είναι απενεργοποιημένη όταν κανείς αγοράζει ένα καινούριο smartphone ή tablet.