ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Θήκη της Samsung «βλέπει» το περιβάλλον για άτομα με μειωμένη όραση

thiki-tis-samsung-vlepei-to-perivallon-gia-atoma-me-meiomeni-orasi-2012308

Μια θήκη που «αντιλαμβάνεται» το περιβάλλον για λογαριασμό του χρήστη της συγκαταλέγεται σε τρία νέα αξεσουάρ για άτομα με ειδικές ανάγκες που ανακοίνωσε η Samsung για το smartphone Galaxy Core Advance. Με όνομα Ultrasonic Cover, το γκάτζετ προορίζεται για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, τους οποίους μπορεί να ειδοποιεί μέσω δόνησης ή ηχητικού μηνύματος στην περίπτωση που κάποιο εμπόδιο ή ένας άνθρωπος βρεθεί σε απόσταση έως και 2 μέτρα.

Για τον σκοπό αυτό, το Ultrasonic Cover μιμείται την ικανότητα «ηχοεντοπισμού» που χρησιμοποιούν οι νυχτερίδες για να εντοπίζουν τη λεία τους. Έτσι, η θήκη «σαρώνει» τον χώρο με υπερήχους, αναγνωρίζοντας από τα ανακλώμενα σήματα ό,τι υπάρχει σε ακτίνα 2 μέτρων.

Χρήσιμη για ανθρώπους με μειωμένη όραση είναι και η βάση Optical Scan Stand, η οποία διευκολύνει την αναπαραγωγή γραπτών κειμένων μέσω συνθετικής ομιλίας.  Κι αυτό γιατί έχει σχεδιασθεί με τέτοιο τρόπο ώστε η κάμερα του κινητού να εστιάζει καλύτερα στα τυπωμένα κείμενα, ενεργοποιώντας παράλληλα αυτόματα τη λειτουργία Optical Scan του Galaxy, μόλις το smartphone τοποθετηθεί στην ειδική θήκη στο πάνω μέρος της βάσης.

Το τρίτο αξεσουάρ ονομάζεται Voice Label και είναι ουσιαστικά μια «έξυπνη» ετικέτα, την οποία ο χρήστης μπορεί να κολλήσει σε οποιοδήποτε αντικείμενο, αφού πρώτα αποθηκεύσει σε αυτήν ένα ηχογραφημένο μήνυμα με χρήσιμες πληροφορίες – π.χ. με τις οδηγίες για τη λειτουργία του αντικειμένου. Έτσι, έχοντας ενεργοποιήσει το τσιπ NFC στο Galaxy Core Advance, κάθε φορά που θα πλησιάζει το κινητό του στην ετικέτα, θα αναπαράγεται το ηχογραφημένο μήνυμα.

Η Samsung αναφέρει πως σχεδιάζει να κυκλοφορήσει τα τρία γκάτζετ και για άλλα μοντέλα των «έξυπνων» τηλεφώνων της.